Extremiștii de la HVIM, apărați de primarul UDMR din Sfântu Gheorghe: ”…sunt tineri locali, tineri din Trei Scaune”

October 13, 2014 • UDMR • Views: 1536

Primarul UDMR din Sfântu Gheorghe Antal Arpad Andras (FOTO: facebook.com)

Primarul UDMR din Sfântu Gheorghe Antal Arpad Andras (FOTO: facebook.com)

”Discuţii în cadrul consiliului din Sfântu Gheorghe / Este sigur că suntem diferiţi de Scoţia

Disputa generată în cadrul şedinţei de ieri a consiliului local din Sfântu Gheorghe a pornit de la o comemorare în cerc restrâns şi a ajuns până la referendumul din Scoţia. Deşi primarul Antal Arpad a clarificat încă la începutul şedinţei că aceasta a fost convocată cu o săptămână mai repede decât de obicei, şi nu din cauza eventualei dezmembrări a Regatului Unit, ci datorită programului încărcat de săptămâna viitoare al consilierilor locali, tot s-a pomenit de această temă la ultimul punct de pe ordinea de zi, diverse.

După supunerea la vot a proiectelor de hotărâre, au urmat opiniile individuale, politicianul liberal Mădălin Guruianu fiind ultimul care a cerut dreptul la cuvânt. El a obiectat faptul că reprezentanţii Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) au organizat în incinta Casei Meşteşugarilor, clădire aflată în proprietatea oraşului, o festivitate memorială dedicată zilei de 13 septembrie 1940, ziua intrării armatei ungare în Sfântu Gheorghe. In opinia sa, acest lucru nu este corect, deoarece extremiştii – Jobbik şi Noua Dreaptă – au provocat deja destule pagube în Transilvania. In replică, Antal Arpad a precizat: el personal nu a fost prezent şi nu ştie ce s-a întâmplat acolo, însă dacă nu a fost perturbată ordinea, nu au fost lansate insulte la adresa altor persoane, organizarea unei manifestări ce vizează un eveniment istoric real nu reprezintă o problemă, nici chiar în cazul în care aceasta este iniţiată de o grupare mai radicală. Unii sărbătoresc intrarea în 1940 a celor din Ungaria, alţii, eliberarea română din 1944, asta este, secolul al XX-lea a fost unul tulbure. Nu a fost perturbată ordinea publică – a recunoscut Guruianu -, şi a reieşit şi faptul că spaţiul a fost închiriat de o persoană fizică, iar Fundaţia Guzsalyas – care administrează clădirea – nu ştia ce se pregăteşte acolo, însă în ziua de 1 decembrie tot aceşti tineri au scandat Pământul Secuiesc nu este România!, motiv pentru care ar fi nevoie de o delimitare de ei, la fel cum s-a procedat şi în cazul altor extremişti. Nu este nevoie sub nicio formă de crearea unei atmosfere de acest gen.

Ştim foarte bine că Pământul Secuiesc este parte din România, acest aspect este reflectat şi de titlul proiectului de autonomie al UDMR, prezentat ieri – a răspuns Antal Arpad. El s-a delimitat mereu de extremişti, însă – a atras atenţia primarul – membrii HVIM sunt tineri locali, tineri din Trei Scaune, care nu se duc în Craiova să sărbătorească, în schimb, Noua Dreaptă vine din alte judeţe să stârnească tensiuni aici. Din fericire, aici nu sunt români de acest gen – a spus în replică Guruianu, moment în care Antal Arpad a pomenit de referendumul din Scoţia. In opinia sa, astăzi acesta este cel mai important aspect, este o problemă care influenţează viitorul Europei, şi nu atât deznodământul acestuia este interesant pentru el (le ţine pumnii unioniştilor, nu susţinătorilor independenţei), ci faptul că într-o ţară civilizată şi democratică poate fi organizat un referendum, scoţienii din Marea Britanie, care formează doar 8% din populaţie, pot decide asupra propriului destin, iar statul, care este încă unul comun, sau premierul, nu încearcă, pe cale administrativă sau juridică, prin legi şi intervenţii ale prefectului, vizite ale premierului sau vot majoritar să-i împiedice, ci se străduieşte să-i convingă pe scoţieni prin argumente de ce ar fi mai bine dacă nu s-ar separa. Aceasta este diferenţa dintre democraţia engleză şi cea românească. La noi nu se permite nici măcar să vorbim, darămite să votăm despre regiunea de dezvoltare de pe Pământul Secuiesc, deşi aceasta este departe de autonomie. Aceasta este principala problemă, şi, indiferent de rezultatele referendumului din Scoţia, devine o întrebare inevitabilă în Europa: li se va permite sau nu popoarelor autodeterminarea?

Despre această temă şi despre proiectul de autonomie al UDMR, Mădălin Guruianu este dispus să poarte discuţii după alegeri, perioada de campanie nu este -după părerea sa- una potrivită pentru aşa ceva. Până atunci, le-a propus reprezentanţilor UDMR să iasă din guvern dacă sunt atât de nemulţumiţi de prefect şi de premier. Aşteptăm propunerea dreptei vizând drepturile comunitare maghiare – a răspuns Antal Arpad, subliniind: proiectul de autonomie nu este al guvernului. Ultimele cuvinte au fost rostite de Incze Sandor: trebuie să înţelegem că avem nevoie unul de celălalt şi că vom putea convieţui doar dacă ne respectăm reciproc”.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7300 din 19.09.2014, autor Demeter J. Ildiko (traducere a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)

Tags: , , , ,

One Response to Extremiștii de la HVIM, apărați de primarul UDMR din Sfântu Gheorghe: ”…sunt tineri locali, tineri din Trei Scaune”

  1. […] Vezi și Extremiștii de la HVIM, apărați de primarul UDMR din Sfântu Gheorghe: ”…sunt tineri locali, … […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend