Faclia de Cluj: Lupii tineri ai revizionismului maghiar au declanşat ofensiva în Ardeal

September 13, 2010 •antiromanism, epurare etnica, extremism maghiar, Miercurea Ciuc, PCM, Raduly Robert, revizionism maghiar, separatism etnic, sovinism maghiar, UDMR •Views: 1860

de S. Priscu

Activităţile cu caracter iredentist şi naţionalist-revizionist, care vizează negarea caracterului naţional-unitar al statului român, pregătirea condiţiilor pentru diminuarea suveranităţii acestuia în zone locuite compact de comunităţi etnice minoritare, subminarea activităţii şi autorităţii unor instituţii legale ale statului în aceste zone şi susţinerea unor iniţiative separatiste care aduc atingere integrităţii teritoriale a României s-au intensificat în ultima perioadă pe teritoriul ţării noastre, cu precădere în Transilvania. Organizaţii, ai căror membri visează la Ungaria Mare, desfăşoară diverse acţiuni de negare a graniţelor actuale ale României, stabilite prin tratatele internaţionale.
Una dintre cele mai active organizaţii cu caracter revizionist şi iredentist care acţionează la nivelul întregului Bazin Carpatic este „Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate” (HVIM). Organizaţia, condusă de Toroczkai Laszlo, originar din Voivodina, a fost fondată în 2001 după modelul organizării administrativ-teritoriale a fostului regat ungar. HVIM are drept scop refacerea Ungariei Mari, declarîndu-se împotriva Uniunii Europene. În Transilvania, HVIM are deja numeroşi simpatizanţi, cei mai mulţi în judeţele Bihor, Arad, Harghita, Covasna şi Mureş. În urmă cu doi ani, HVIM şi-a constituit un nucleu şi la Cluj-Napoca, avîndu-l ca lider pe Pap Ferencz. Pentru a stîrni simpatia maghiarilor din Transilvania, adepţii Mişcării participă frecvent la activităţi în care sînt promovate ideile neoiredentiste şi revizioniste.

Una din acţiunile de acest tip la care au luat parte membrii HVIM din Ardeal a avut loc sîmbătă la Miercurea Ciuc, organizată pentru a marca 70 de ani de la ocuparea oraşului Miercurea Ciuc, la 11 septembrie 1940, în urma Dictatului de la Viena, de către trupele ungare, în fruntea cărora s-a aflat liderul fascismului ungar, Miklos Horthy. Ocupaţia horthysto-fascistă a fost sărbătorită cu o paradă a husarilor, care au plecat, călare, de la gară pînă în centrul oraşului. Acolo a avut loc o adunare populară, unde s-au ţinut discursuri, au fost recitate poezii şi s-a cîntat. La eveniment au participat aproximativ 100 de persoane.

Integral in Faclia de Cluj

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

9 Responses to Faclia de Cluj: Lupii tineri ai revizionismului maghiar au declanşat ofensiva în Ardeal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Faclia de Cluj: Lupii tineri ai revizionismului maghiar au declanşat ofensiva în Ardeal"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/faclia-de-cluj-lupii-tineri-ai-revizionismului-maghiar-au-declansat-ofensiva-in-ardeal-2/