FASCISM. Instanța admite rechizitoriul în cazul lui Csibi Barna și dispune începerea judecăţii cauzei

February 1, 2016 •extremism maghiar •Views: 2956

Judecătoria Miercurea Ciuc a admis vineri, 29 ianuarie, rechizitoriul procurorilor și a dispus începerea judecății cauzei în dosarul în care extremistul Csibi Barna a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de promovare a ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârșită prin orice mijloace, în public, pentru utilizarea în public a simbolurilor fasciste și rasist și pentru deținerea, în vederea răspândirii sau vânzării, de simboluri fasciste și rasiste.

Vezi și EXCLUSIV. Organizația PARAMILITARĂ maghiară HVIM, activă în Covasna și Harghita, susține Novorossia independentă FOTO

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, preluat de Agerpres, în intervalul octombrie 2009 — aprilie 2011, Csibi Barna a răspândit în mod sistematic, în public, idei și concepții fasciste, rasiste și xenofobe, cu intenția de a convinge și de a atrage noi adepți.

În acest scop, el a folosit în mod intensiv mediul online, făcând propagandă prin intermediul blogurilor sale și prin canalele pe care le-a deschis pe diferite portaluri.

Vezi și EXCLUSIV. ANALIZĂ. UDMR se delimitează de extremiștii din Ungaria, pe cei din România îi finanțează și îi încurajează

Unele dintre acțiunile de propagandă au fost centrate pe simboluri și sloganuri fasciste și rasiste, în timp ce actele materiale cu caracter xenofob au avut la bază personalități cu valoare de simbol din istoria și din cultura poporului român, menite a asigura efectul provocator scontat, ori sloganuri care vizează limitele teritoriale ale României.

Astfel, în cursul anului 2009, Csibi Barna a realizat un model grafic conținând textul în limba maghiară “Szekelyfold nem Romania!” (“Ținutul Secuiesc nu e România!”), scris atât cu litere latine, cât și cu caractere runice.

Modelul a fost promovat ca atare de către Csibi Barna prin intermediul blogurilor și canalelor sale digitale menționate și a fost utilizat la inscripționarea unor tricouri pe care acesta le-a oferit online spre vânzare din octombrie 2009.

La data de 6 aprilie 2010, având autorizația Primăriei Miercurea Ciuc de a organiza o acțiune de “atragere a atenției prin afișe asupra eventualelor efecte negative ale vizitării exagerate a super și hipermarketurilor”, Csibi Barna s-a deplasat, însoțit de două persoane, în vecinătatea unui hipermarket din Miercurea Ciuc, unde a expus un panou din lemn pe care era lipit un afiș ce reproduce un simbol fascist constând într-o imagine utilizată de liderul fascist Szalasi Ferenc (condamnat pentru crime de război și executat), ca manifest al partidului său.

Imaginea conține textul în limba maghiară “Szegyelld magad, mar megint zsidonal vasaroltal!” (“Rușine să-ți fie! Iar ai cumpărat de la evrei!), alături de reprezentarea grafică a unui soldat a cărui uniformă poartă simbolul crucii cu săgeți (însemn al mișcării fasciste din Ungaria din timpul celui de-al Doilea Război Mondial).

Însemnul a fost acoperit pe durata acțiunii cu o etichetă din hârtie, iar trecătorilor li s-au înmânat fluturași conținând textul în limba maghiară, inclusiv cu caractere runice, “Vasarolj hazai termeket!” (Cumpără produse autohtone!).

Csibi Barna a asigurat videofilmarea evenimentului și realizarea de fotografii, iar ulterior a popularizat evenimentul răspândind imaginile online.

În cursul lunii ianuarie 2011, având — declarativ — intenția de organizare a unei “acțiuni literare, legată de activitatea literară și publicistică a poetului român Mihai Eminescu” (mențiune din cererea adresată Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc, formulată în vederea obținerii autorizației prevăzute de Legea nr. 60/ 1991), Csibi Barna a conceput un model grafic conținând chipul poetului Mihai Eminescu acoperit de simbolul “Staționarea interzisă”.

Ulterior, l-a distribuit lipindu-l sub forma unor afișe în mai multe locații din Miercurea Ciuc în intervalul 20 — 22 ianuarie 2011.

În perioada următoare, Csibi Barna a popularizat pe internet afișul prin intermediul blogurilor și canalelor sale.

Cu toate că cererea de organizare a unei adunări publice nu a fost avizată favorabil de către primărie, blogul lui Csibi Barna conține videoclipul unei manifestații de stradă în cadrul căreia acesta expune un afiș cu modelul grafic descris.

În 4 martie 2011, Csibi Barna a formulat o cerere de organizare a unei adunări publice, având ca obiect declarat “o acțiune istorică, informativă în legătură cu evenimentele din timpul revoluției ardelene din 1848-’49”, în cadrul căreia urmau să se prezinte “descrieri de evenimente, copii după desene contemporane, păpuși din paie, de carnaval etc”.

Acțiunea a fost organizată, potrivit autorizației, pe spațiul public din Miercurea Ciuc la data de 14 martie 2011 în intervalul orar 17,00 — 18,30.

În cadrul evenimentului, Csibi Barna a regizat un proces în care a jucat concomitent rolul judecătorului și al călăului, proces ce a avut ca obiect judecarea și condamnarea publică a lui Avram Iancu pentru “omor calificat, tentativă de omor, instigare la ură, genocid și trădare”, “pedeapsa” aplicată de Csibi Barna revoluționarului român (reprezentat printr-un manechin îmbrăcat în costum tradițional românesc, având lipită o imagine cu chipul lui Avram Iancu) fiind “moartea prin spânzurare”.

Csibi Barna a “pus în executare” pedeapsa folosind în acest scop o spânzurătoare improvizată, realizată din lemn.

În timpul acțiunii au fost expuse panouri conținând liste cu numele celor pretins uciși de armata românilor transilvăneni condusă de Avram Iancu, separat pe localități, precum și unele desene care reprezentau scene de luptă.

Textul în limba maghiară rostit de către Csibi Barna în timpul procesului simulat a fost următorul: “Avram Iancu a fost găsit vinovat de omor calificat, tentativă de omor, instigare la ură, genocid, trădare de neam și de țară, pentru atrocitățile comise la Aiud, Zlatna, Abrud și alte localități, și este condamnat la moarte prin spânzurare. Sentința se execută imediat”.

Csibi Barna a asigurat fixarea pe suport foto și audio-video a evenimentului și în scurt timp l-a popularizat online.

Detalii despre dosar aici.

P.S.: Csibi Barna este produsul sistemului educațional din așa-zisul ținut secuiesc, zona pe care UDMR o vrea monoetnică maghiară și pentru a cărei autonomie teritorială se luptă din Parlamentul României. Csibi Barna a fost angajat al Finanțelor Publice Harghita iar toate acțiunile sale au fost tolerate și chiar încurajate de UDMR. Spre exemplu, primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, i-a dat autorizație pentru ca Barna să-și poată comercializa recuzita fascistă și antiromânească în plin centrul orașului Sfântu Gheorghe (detalii aici). Niciun lider UDMR nu s-a delimitat de Barna și nu a condamnat acțiunile sale repetate de promovarea a urii interetnice, a fascismului și a antisemitismului. Csibi Barna a participat la evenimente publice finanțate din fonduri publice de primării conduse de primari UDMR. Barna a beneficiat chiar și de protecția unui din șefii IPJ Covasna (detalii aici). Csibi Barna nu este singur, el este doar cel mai vizibil exemplar al extremismului maghiar din Transilvania.

FOTO: Csibi Barna

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to FASCISM. Instanța admite rechizitoriul în cazul lui Csibi Barna și dispune începerea judecăţii cauzei

 1. anna says:

  domnu tanasa va admir tot ce spuneti este adevarat .Pentru secui a fost bine ceasescu le adat locuinte si
  arierati tinea gura.In194o au intrat in capatide nord hothysti faschisti sa omoare pe toti etnice evreiest cei cari conduceau satul sf.gheorghe.Nu erau nici canalisatie toate lumea mergea in gradine.Ce a consruit ceausescu a facut canalisatia.A fost doa fabrici textil si zigarette unde lucrau secui.Antal Arpad din rupea toti faschist cu Tamas sandor studiat la budapesta,Mincinosul Anta a declarat ca scui a consrui fabrici care era holdine Engleze.1944 trei Mai au adunat pe toti evrei gendameria cu batul in mana le bätea le spänzurainstradalunga.Le duce a oameni si din spital pe civiere bonlnavi si copii micii
  la fabrica de caramide in strada CIUCULUI UNDE FARA APA murea is ingropat pe loc pamantul cu sange
  Antal a costruit SAPIENTIA prostilo.ESTE minciunie szotyori,Rossner,au furat averi mortilor, o staina
  scrisul.scri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "FASCISM. Instanța admite rechizitoriul în cazul lui Csibi Barna și dispune începerea judecăţii cauzei"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/fascism-instanta-admite-rechizitoriul-in-cazul-lui-csibi-barna-si-dispune-inceperea-judecatii-cauzei/