FONDURI PUBLICE PENTRU FINANTAREA ANTIROMANISMULUI MAGHIAR. CJ Harghita a alocat 7000 de lei pentru finantarea taberei extremiste maghiare a EMI de la Gheorgheni!

August 11, 2011 • antiromanism, Borboly Csaba, Consiliul Judetean Harghita, extremism maghiar, Gheorgheni, iredentism, PD-L, separatism etnic, sovinism maghiar, UDMR • Views: 1445

Liderul Jobbik va fi din nou prezent în tabăra EMI de la Gheorgheni
Manifestarea a fost acuzată, de-a lungul timpului, că promovează mesaje extremiste

Liderul partidului de extremă dreaptă din Ungaria, Jobbik, Vona Gabor, este aşteptat să participe la o tabără organizată, de miercuri până duminică, în apropierea municipiului Gheorgheni de Asociaţia ,,Tineretul Maghiar Ardelean” – ,,Erdelyi Magyar Ifjak” (EMI), manifestarea fiind acuzată, de-a lungul timpului, că
promovează mesaje extremiste.
Potrivit preşedintelui EMI, Soos Sandor, în incinta taberei sunt amplasate zece corturi, unde, până duminică, vor fi prezentate diferite programe cum ar fi activităţi pentru copii, demonstraţii ale meşteşugarilor, vizionări de filme, cursuri de prim ajutor sau prelegeri politice.
În cortul principal vor ţine discursuri personalităţi ale vieţii publice ale maghiarilor din România şi Ungaria, de la deputaţi FIDESZ (n.r. – partidul de guvernământ din Ungaria) sau Jobbik (partid de extremă dreapta din Ungaria), reprezentanţi ai Partidului Civic Maghiar sau ai viitorului Partid Popular al Maghiarilor din Transilvania, până la sportivi olimpici sau scriitori cunoscuţi din Ungaria.
La tabără a fost invitat şi preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, care urma să susţină o prelegere despre dubla cetăţenie şi noua Constituţie ungară. În prima fază, Kover a acceptat invitaţia, dar ulterior a pretextat că este foarte ocupat, dând însă de înţeles că decizia de a nu veni la Gheorgheni este oarecum legată de neinvitarea la tabără a şefului Partidului Civic Maghiar, odorheianul Szasz Jeno. Acesta a declarat însă că nu are nici o legătură cu absenţa lui Kover, iar organizatorii ar trebui să caute adevăratul motiv în ei înşişi şi în jurul lor.
Preşedintele partidului de extremă dreapta Jobbik, Vona Gabor, va vorbi despre politica de opoziţie. De altfel, Vona Gabor începe să devină un invitat permanent al taberei, el fiind prezent şi în ultimele ediţii ale manifestării din apropierea municipiului Gheorgheni.
Cum era de aşteptat, nu va fi evitată nici problema autonomiei maghiarilor din România, la dezbateri fiind invitaţi preşedintele interimar al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toro T. Tibor, vicepreşedintele Partidului Civic Maghiar, Orban Balazs sau preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs.
Soos Sandor a mai spus că unul dintre subiectele dezbătute în cadrul taberei va fi şi cel legat de recensământul populaţiei şi de importanţa acestuia pentru maghiarii din România, care trebuie să-şi asume identitatea.
La tabăra EMI vor concerta şi mai multe trupe maghiare, pe afişul evenimentului figurând şi formaţia Karpatia, acuzată că, în versurile melodiilor sale, promovează mesaje revizioniste, legate de revizuirea Tratatului de la Trianon şi refacerea Ungariei Mari.
De altfel, şi tabăra din apropierea municipiului Gheorgheni a fost acuzată, de-a lungul timpului, că promovează mesaje extremiste, la eveniment participând, în anii trecuţi, persoane controversate, cum ar fi avocata austriacă Eva Maria Barki, declarată de două ori persona non grata în România.
Pentru al treia an consecutiv, tabăra este finanţată de Consiliul Judeţean Harghita, suma alocată în acest an fiind de 7.000 lei. Preşedintele instituţiei, Borboly Csaba, nu va lua parte la eveniment, dar consideră că organizatorii au dreptul să invite pe cine doresc.
Spre deosebire de celelalte tabere organizate în Harghita, cum ar fi ,,Tineretul şi Uniunea Europeană” sau ,,Tusvanyos”, organizatorii nu asigură traducere în limba română şi nici nu pun la dispoziţie comunicate de presă în limba română.

Autor: L.MATEI

3 Responses to FONDURI PUBLICE PENTRU FINANTAREA ANTIROMANISMULUI MAGHIAR. CJ Harghita a alocat 7000 de lei pentru finantarea taberei extremiste maghiare a EMI de la Gheorgheni!

  1. […] FONDURI PUBLICE PENTRU FINANTAREA ANTIROMANISMULUI MAGHIAR. CJ Harghita a alocat 7000 de lei pentru … […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend