GHIMPELE.RO: Cine minte la Ministerul Educaţiei: ministrul sau directorii săi? (Documente)

March 14, 2013 •secui •Views: 1548

Ghimpele manualul istoria secuilor

Apariţia unui “manual” de istorie a secuilor, deosebit de controversat, a dus la interminabile discuţii asupra realităţii istorice prezentate. În timp ce Inspectoratul Şcolar Harghita susţine folosirea acestui suport de curs în clasele gimnaziale, reputaţi istorici români declară la unison ca informaţiile prezentate copiilor sunt false, iar adevărul istoric puternic denaturat în detrimentul românilor. În paralel, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a încercat să evite luarea unei poziţii oficiale faţă de “manualul” care-i prezintă pe români drept „slugile” secuilor, însă directorii UDMR-işti din subordinea sa au emis deja un document oficial. În aceste condiţii, o singură întrebare merită adresată: minte ministrul Educaţiei sau avem de-a face cu un document fals semnat de directorii ministerului?

Citeste articolul integral » http://www.ghimpele.ro/2013/03/cine-minte-la-ministerul-educatiei-ministrul-sau-directorii/#ixzz2NW5kSWTMTags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to GHIMPELE.RO: Cine minte la Ministerul Educaţiei: ministrul sau directorii săi? (Documente)

 1. EugenRo says:

  Cronicarul ungur Símon de Kéza arăta în cronica Gesta Hunnorum et Hungarorum, scrisă în jurul anului 1283:

  „De aceea (secuii) amestecându-se cu blackii se zice că se foloseau de literele lor”

  „cum Blackis in montibus confinii sortem habuerunt”

  De asemenea, „Cronica lui Marcus” menționează că secuii ar fi un rest de populație hună, care s-a retras în munți, stabilindu-se alături de valahi. De la aceștia secuii au împrumutat alfabetul. Aceste informații se reîntâlnesc și în „Chronicon pictum vindobonense” (Cronica pictată de la Viena).

  „Au rămas însă din huni trei mii de bărbați care, scăpați din bătălia Crumheldină printr-o pătrundere plină de groază, s-au îngrijit a se aduna în câmpia Chiglamezey. Care bărbați, deoarece se temeau de națiunile occidentale, ca nu cumva să-i atace pe neașteptate, au intrat în Erdeelw și s-au numit pe sine nu unguri, ci Zecul… totuși, după cum au vrut ungurii, nu și-au hotărât soarta în câmpia Pannoniei, ci cu valahii în munții din vecinătate”
  —Cronica lui Marcus

  Același eveniment la Kézai Símon:

  „remanserant quoque de Hunis virorum tria milia… in campo Csiglae usque Arpad permanserunt, qui se ibi non Hunos sed Zaculos vocaverunt… Postquam autem filii Ethele in pr[o]elio Crunhelt cum gente Scitica fere quasi deperissent, Pannonia extitit Xannis sine rege, Sclavis tantummodo, Grecis, Teutonicis, Messianis et Vlahis advenis remanentibus in eadem, qui vivente Ethela populari servicio sibi serviebant”
  —Simon de Keza, Gesta Hungarorum

  (Wikipedia)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "GHIMPELE.RO: Cine minte la Ministerul Educaţiei: ministrul sau directorii săi? (Documente)"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/ghimpele-ro-cine-minte-la-ministerul-educatiei-ministrul-sau-directorii-sai-documente/