Ghimpele.ro: La mulți ani, America din capul lui Mândruță!

Distribuie acest articol!

Ghimpele vă oferă, de ziua Statelor Unite, posibilitatea de a judeca dumneavoastră care dintre cele dintre două Americi este cea adevărată – cea de mai jos, sau cea în jupon corect politic, roz, cu unghiuțe tăiate în mai multe laturi, din facebook-ul dlui. Mândruță.

mandruta_lucian_34579500-600x337

”La Multi Ani, America!

Pentru cine-a uitat ce-ai facut pentru lume, o lista scurta:

– ai castigat razboiul cu Germania nazista
– ai fost singurul bastion al libertatii, in cei 50 de ani in care Uniunea Sovietica si aliatii ei ar fi vrut sa exporte dictatura proletariatului in toata lumea
– ai castigat Razboiul Rece si pentru mine, astfel incat am putut deveni un om liber la 20 de ani
– ai inventat cultura pop – acel reper global, atat de blamat, dar care are un rol fundamental in comuniunea spirituala a oamenilor din cele mai diverse culturi
– ai inventat internetul, calculatoarele, avionul (da, fratii Wright au zburat prima oara, sa nu uitam!), anticonceptionalele, muzica rock si guma de mestecat, hamburgherul si coca-cola…

Dar, dincolo de toate, draga America, ai reusit sa construiesti cumva o tara ideala, poate imaginara, poate nu, ai carei cetateni ne putem simti fara sa ne tradam propria patrie.

Pentru toate astea, draga America, iti multumesc!” (sursa: profilul Facebook al domnului Mândruță)

La mulți ani, America, dincolo de micile erori ale supușilor tăi ”ideali”, precum dl. Mândruță.

Cu ocazia aniversării Americii, de 4 iulie, dl.  Lucian Mândruță, fostul prezentator de televiziune, face câteva aprecieri despre Statele Unite ale Americii prea puțin exacte în studiatul lor entuziasm.

Ghimpele vă oferă posibilitatea de a judeca dumneavoastră care dintre cele dintre două Americi este cea adevărată – cea de mai jos, sau cea a dlui. Mândruță.

Lucian Mândruță crede că SUA au câștigat războiul cu Germania lui Adolf Hitler. Afirmația nu este exactă. America a învins în războiul cu Germania nazistă și Japonia imperială, însă a avut alături cobeligeranți extrem de puternici, precum Uniunea Sovietică, care avea in aprilie 1945 peste 3.000.000 de soldați pe frontul germani, în comparație cu numărul de 1.300.000 de soldați ai armatelor SUA din Europa. Forța enormă a URSS a fost, conform tuturor specialiștilor, de la Churchill și Liddel Hart la Roosevelt și Eisenhower, factorul determinant în distrugerea forțelor Axei.

Mai scrie dl. Mândruță că America a fost singurul (!?) bastion al libertății în perioada Războiului Rece. Afirmația este aiuritoare. Cine ar crede că Anglia, Suedia ori Franța ar fi fost dictaturi, ale proletariatului ori ale altcuiva? De Vatican, neavând sens să mai facem vorbire…

Crede Lucian Mândruță, cu voioasă și complice naivitate, că America de una singură a câștigat Războiul Rece. Poate pe cel din fierbintea vară trecută, purtat împotriva celor 7,4 milioane de puciști din prea resemnata Românie. Căci dacă nu existau Cernobâl, Gorbaciov, Thatcher, Kohl, eroii din Revoluția Română – întâlnirea de la Malta nu avea în 1989 nici măcar succesul războiului din Vietnam.

Cultura pop? Inventată în America? Dar termenul apare în dicționarul Oxford, încă din 1854. Ca autor figurează italianul Pestalozzi, într-o scrisoare adresată poporului englez din 1818! Expresionismul a fost american? Vodevilul? Romanul gotic? Hotărât, Dracula și monstrul doctorului Frankenstein nu sunt americani, și nici frații Lumiere..

Computerele? Internetul? Termenul este european, tot de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Leibniz și Raimundus Lullus, inventatori ai mașinilor timpurii de calculat și ai teoriilor computaționale, de asemenea.

Frații Wright? Dar ei nu sunt Leonardo da Vinci.. Muzica rock? Nu Elvis a inventat-o, el nu utiliza ghitara electrică. Coca-Cola? Ce facea Pemberton fără vinul tonic al lui Angelo Mariani, francezul? Guma de mestecat? Dar aztecii și irochezii au dat coloniștilor guma din rășini de molid. Iar mijloace anticoncepționale avea prea destule și Cleopatra.. Hamburger-ul era cunoscut în toată bucătăria medievală, din China lui Kubilai până în portul friguros de la care îi vine numele.

Deci care este America adevărată? Cea a onorabilului la cerere intitulat Cavaler de Cornu, Lucian Mândruță, ori cea de la Hiroshima, Nagasaki, a asasinării lui Lincoln, Poe, Custer, McCarthy, a asasinării lui JFK, Hoffa, a lui Al Capone, Snowden, Assange, Sadam, Bin Laden, Bill Clinton, Nixon, Kissinger, Gitenstein? America plină de lumini și umbre, America reală – sau America idealizată și emasculată prin dulcegăria ades interesată a supușilor săi ideatici de pretutindeni?

Voi în care credeți?

Sursa: Ghimpele.ro



  1. superb! cred in varianta cu numarul 2 (mai adugati si desacralizarea continua si totala “neoprotestantii sunt intai mergatorii lui satan”)

  2. Mandruta este un semianalfabet si incearca sa ne aduca probe in acest sens. Dar a zbarcit-o si Ghimpele: SUA nu a avut niciun succes in Vietnam decat in filmele gen Rambo, in realitate au suferit pierderi umane insemnate, populatia americana a fost in majoritate impotriva acestui razboi si guvernului, tratatul de pace de la Paris a fost semnat in conditiile impuse de nord-vietnamezi pe care nici macar nu l-au respectat continuand lupta inca 2 ani pana la caderea Saigonului si victoria finala din aprilie 1975.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie acest articol!

Urmărește alte articole

Dan Tanasă

"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc

„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell

© 2025 dantanasa.ro. All rights reserved.
Despre mine Blog Partidul AUR