ÎN CHESTIUNEA ACCESĂRII FONDURILOR EUROPENE președintele CJ Harghita recunoaște INCOMPETENȚA administrației publice controlată de UDMR. Borboly Csaba:,,…mai mult de jumătate din primării nu au venit cu nici o idee, cu nici o problemă, cu nimic”

February 15, 2013 •Harghita •Views: 1736

Borboly Csaba, președintele CJ Harghita din iunie 2008

Borboly Csaba, președintele CJ Harghita din iunie 2008

În Harghita nu s-au atras fonduri pentru creştere economică, ci doar în domenii sociale, culturale etc.

Borboly Csaba: Uneori, fondurile europene ne-au creat foarte multe probleme şi o să creeze şi în continuare

În judeţ au fost atraşi, în perioada 2008-2012, 1.200 de euro pe cap de locuitor, însă s-ar putea ca sute din ei să trebuiască restituiţi
Pentru a obţine date privind finanţările din judeţ a trebuit să lucrăm aproape ca Sherlok Holmes
Autorităţile publice locale, societăţile comerciale şi nu numai nu au arătat un interes crescut pentru a accesa fonduri europene pentru dezvoltare

În judeţ, în perioada 2007-2012 nu au fost accesate proiecte de creştere economică. Totodată, fondurile europene accesate în perioada 2007-2012, au creat, uneori, multe probleme la nivelul judeţului şi vor crea şi în continuare. Deoarece în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, nici judeţul, dar nici ţara, nu erau pregătite pentru accesarea de fonduri europene.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a vorbit, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, despre experienţa privind accesarea fondurilor europene, în perioada 2008-2013, când s-a încheiat prima perioadă de programare a acestor bani, după aderarea României la UE. ,,Ar trebui să tragem linie după această primă perioadă şi să vorbim despre experienţa acumulată în aceşti ani. Pentru a obţine date privind finanţările din judeţ a trebuit să lucrăm aproape ca Sherlok Holmes. De jumătate de an colegii mei solicită date, dar nici acum nu putem spune că ştim cu exactitate câţi bani europeni au intrat în judeţ (…) Şi aici se vede că ineficienţa birocratică cu care ne luptăm nu ne uşurează viaţa, ba dimpotrivă”.

În următorii ani există pericolul de a returna din banii primiţi

Borboly Csaba a declarat că, potrivit datelor obţinute, la nivelul judeţului au fost finanţate aproape 2.000 de proiecte, din toate domeniile. Însă accesarea banilor europeni au creat şi probleme, iar în perioada următoare vor crea şi mai multe. ,,Pentru că în 2007, în judeţul Harghita nu am fost pregătiţi, dar nimeni din ţară nu a fost pregătit. Dar am depus foarte multe proiecte care nu aveau scop şi obiectiv bine definit şi nu a fost bine gândită nici finanţarea acestor proiecte. O mare greşeală a fost gândireaHai, hai să depunem proiecte. De foarte multe ori firmele de specialitate care scriau proiecte dădeau copy/paste pentru localităţi, pentru judeţe, chiar şi pentru firme fără o planificare financiară corectă a derulării proiectelor. Chiar şi noi avem un proiect ineficient. Iar foarte multe nu au fost duse până la capăt. Avem proiecte pentru care există contract de finanţare, dar nu sunt finalizate. Pentru că de abia după aceea au realizat în ce s-au băgat cei care au întocmit proiectele. Iar greul o să vină de acum încolo. Contribuţia proprie şi cea financiară a fost o problemă mai mică, pentru că prin constrângere CJ a ajutat, diferite credite bancare au fost luate, când băncile le acordau pentru fonduri europene, composesoratele au mai venit şi ele cu nişte bani. Însă problema mai mare de acum urmează: fiecare proiect trebuie să aibă o activitate scrisă în proiect în următorii 5 ani. Asta este dificil. În următorii 5 ani, domnii şi doamnele de la Bruxelles o să se uite foarte atenţi: ce indicatori au fost scrişi în proiect, la ce performanţe trebuiau să ajungă societăţile, consiliile locale şi judeţene, instituţiile. Prin contract, în următorii 5 ani orice fel de abatere sau nerealizare a indicatorilor atrage după sine şi returnarea fondurilor câştigate. Eu cred că e foarte bine că am adus în judeţ 1.200 de euro/cap de locuitor, dar s-ar putea să dăm înapoi sute din această sumă”.

Neexistând firme mari, foarte greu pot fi accesate fonduri pentru dezvoltare economică

O altă problemă identificată de preşedintele CJ a fost faptul că nu au putut fi atrase fonduri pentru dezvoltare economică, pentru că judeţele puternice din Regiunea Centru de care aparţinem – Sibiul, Braşovul – au atras imediat aceşti bani. Iar Harghita nu poate concura cu ele. În Harghita au fost atrase mai degrabă fonduri pentru probleme sociale, culturale, educaţionale, sănătate. ,,Nu am putut concura cu judeţele puternice, pentru că, de exemplu, la autorităţi publice partea proprie de contribuţie a fost de 2%, dar la programe de dezvoltare economică co-finanţarea este de 50%. Iar noi am avut probleme foarte mari, inclusiv CJ, şi cu 2%. La capitolul dezvoltare economică firmele noastre nu au reuşit să acceseze, pentru că la noi o societate cu 100 de angajaţi este deja o mega-afacere. La Braşov, mega-afacerea începe de la 5-6 mii de muncitori”.
Preşedintele CJ a afirmat că dacă sistemul rămâne aşa, în continuare vom vopsi şcolile, vom tencui, vom asfalta drumurile, deci acel capitol în care partea proprie va fi de 2% şi vom fi pe podium. ,,Însă la creştere economică nu putem să concurăm cu cei mari. Pentru că cei mari aveau deja finanţare, idei, aliaţi”.
Borboly Csaba e de părere că şi în Harghita se pot accesa aceste fonduri, însă pregătirea unui proiect durează foarte mult. Deoarece 10-20 de firme trebuie să găsească o soluţie comună prin care să acceseze bani împreună. Astfel, dacă în Sibiu şi Braşov se poate accesa un proiect pentru creştere economică într-o zi, în Harghita trebuie jumătate sau chiar un an.

Problema terenurilor

Un alt impediment pentru accesarea acestor fonduri o reprezintă problema terenurilor. În celelalte judeţe puternice din Regiunea Centru nu sunt parcele mici cum sunt în Harghita. Iar fără un titlu de proprietate nu se pot depune proiecte. În acest caz a fost dat exemplul zonei Siculeni. Unde s-a încercat construirea unui parc industrial, însă nu s-a reuşit din cauza lipsei titlurilor de proprietate. ,,Noi nu am reuşit, inclusiv CJ, să avem titlu de proprietate pentru 10 hectare. Pentru că, chiar dacă proprietarul era de acolo, pământul pe hârtie era în altă parte. De aceea nu avem parc industrial, pentru că ne costă mult timp şi trebuie să lucrăm foarte mult, iar toţi banii pentru parcuri industriale s-au terminat acum 2 ani. Am putea accesa fonduri pentru creştere economică, dar în concurenţă cu Braşovul şi Sibiul nu avem nici o şansă. Prezentăm cifre mari, însă nu este cazul”.

Borboly Csaba este nemulţumit de faptul că nu vin solicitări, idei, propuneri de proiecte

Preşedintele CJ a afirmat că în 2014 se deschid noile linii de finanţare, însă ,,încă nu suntem pregătiţi”. Acesta a declarat că încă de anul trecut au început consultări cu primării, ONG-uri, firme etc. ,,Când întrebi un om care e problema, de ce nu accesează fonduri, acesta spune că: cererea de solicitare e greoaie sau nu sunt pentru acele domenii care îl interesează. Deci nu le convine dânşilor: localităţilor, instituţiilor, firmelor etc.”. A dat şi un exemplu în acest sens. ,,În 2008, când cutreieram judeţul pe jos, oamenii se plângeau că nu au posibilitatea de a creşte un animal pentru că nu sunt abatoare în judeţ şi nu merită să le crească. Pentru că vine bişniţarul şi pentru bani de nimic ia totul, iar ei rămân cu munca fără profit. Atunci am început să ne luptăm pentru a avea în judeţ abatoare. După trei ani (!), avem voie să avem abatoare mici (în toată Europa sunt asemenea abatoare, dar noi când am aderat la UE le-am închis pe toate, dar noi am mai făcut asemenea prostii). Dar în jumătate de an s-a deschis un singur abator!”.
O altă nemulţumire a lui Borboly Csaba se referă la faptul că ,,mai mult de jumătate din primării nu au venit cu nici o idee, cu nici o problemă, cu nimic”.
,,Când ne apropiem de 2014, şi nu o să fie bani de la Bucureşti, atunci o să fugim după bani europeni, dar s-ar putea să fie prea târziu. De aceea spun că stăm prost la pregătire. Mă bucur că eu am o echipă foarte eficientă. Care chiar dacă de la primării, composesorate, în orice domeniu unde sunt şanse de bani europeni, nu am primit solicitări, idei, noi am făcut propuneri şi, deoarece se conturează pentru ce vor fi bani, am solicitat primarilor să se axeze pe pregătirea proiectelor”.

XXX

La nivelul Regiunii Centru, potrivit datelor prezentate de Peli Levente, director general adjunct în cadrul CJ, a fost alocată suma de 483,62 milioane euro, reprezentând 10,90% din totalul fondurilor derulate prin Programul Operaţional Regional. Din această sumă, judeţul Harghita a accesat suma totală de 76.658.337 euro. 

Autor: ŞTEFAN PĂTRÎNTAŞ

Sursa: Informația HarghiteiTags: , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ÎN CHESTIUNEA ACCESĂRII FONDURILOR EUROPENE președintele CJ Harghita recunoaște INCOMPETENȚA administrației publice controlată de UDMR. Borboly Csaba:,,...mai mult de jumătate din primării nu au venit cu nici o idee, cu nici o problemă, cu nimic""! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/in-chestiunea-accesarii-fondurilor-europene-presedintele-cj-harghita-recunoaste-incompetenta-administratiei-publice-controlata-de-udmr-borboly-csaba-mai-mult-de-jumatate-din-primarii-nu-au-venit/