ÎN COVASNA, LIMBA MAGHIARĂ DEASUPRA LIMBII ROMÂNE, cu voie de la prefectul ungur Gyorgy Ervin! Cum impune UDMR limba maghiară ca limbă oficială de stat in Covasna și Harghita. DOCUMENT

February 2, 2012 •Antal Arpad, antiromanism, iredentism, Prefectura Covasna, Primaria Sfantu Ghorghe, separatism etnic, sovinism maghiar, UDMR •Views: 1532

Prefectul Gyorgy Ervin
In luna decembrie 2011 am sesizat Prefectura Covasna cu privire la o placa indicatoare amplasata in spatiul public de catre Primaria Sfantu Gheorghe, condusa de UDMR-istul Antal Arpad Andras, inscriptionata in limba maghiara si limba romana, limba maghiara fiind deasupra limbii romane.

Catre, 
INSTITUTIA PREFECTULUI JUDETULUI COVASNA, 
In atentia 
Domnului Prefect Gyorgy Ervin 
Domnului Subprefect Ionascu Valentin 
Sediul: Piaţa Libertatii, nr. 4, Sfantu Gheorghe, judetul Covasna 
Obiect: sesizare in baza Legii nr. 233/2002 privind inscriptionarea in primul
rand in limba minoritatilor si abia apoi in limba oficiala a statului a unui panou care indica executantul unui parc de joaca pentru copii aflat in municipiul Sfantu Gheorghe, zona strazii Liliacului 
Stimate domnule Prefect 
Stimate domnule Subprefect, 
In baza articolului 51 din Constituia Romaniei si in baza Legii nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor (publicata in Monitorul Oficial nr. 296 din 30 aprilie 2002) va inaintez prezenta petitie 
In fapt, 
Limba maghiara, deasupra limbii romane
Primaria Sfantu Gheorghe a executat un parc de joaca pentru copii, amplasat in zona strazii Liliacului, parc ce a fost executat de catre firma SC Productie Prod AX SRL. 
Asa cum se observa in fotografiile pe care le comunic impreuna cu petitia ca sa va dovedesc justetea sesizarii mele, placuta indicatoare care arata cine este executantul acestui parc de joaca este redactata mai intai in limba maghiara si, sub limba maghiara, in singura limba oficiala de stat, limba romana. 
Pentru ca Institutia Prefectului este obligata sa asigure respectarea Constitutiei si a legilor va solicit sa incepeti demersurile necesare pentru a corecta aceasta situatie absolut ilegala.
In speranta unui raspuns prompt, 
Dan Tanasa 
22 decembrie 2011
In raspunsul sau, prefectul Gyorgy Ervin se limiteza doar sa imi comunice faptul ca placa indicatoare respecta prevederile Legii nr. 500/2004 privind folosirea limbii romane in locuri, relatii si institutii publice care stipuleaza astfel:
Art. 1. – (1) Orice text scris sau vorbit in limba romana, avand caracter de interes public, in sensul prevazut la art. 2, trebuie sa fie corect din punct de vedere al proprietatii termenilor, precum si sub aspect gramatical, ortoepic si, dupa caz, sub aspectul punctuatiei si ortografic, conform normelor academice in vigoare.
(2) Orice text scris sau vorbit intr-o limba straina, indiferent de dimensiuni, avand caracter de interes public, trebuie sa fie insotit de traducerea sau de adaptarea in limba romana.
Art. 2. – In sensul prezentei legi, prin text cu caracter de interes public se intelege orice text care, in cadrul unor atributii de serviciu, este afisat, expus, difuzat sau rostit in locuri publice ori prin mijloace de informare in masa, avand ca scop aducerea la cunostinta publicului a unei denumiri, a unei informatii sau a unui mesaj, cu continut direct ori indirect publicitar.

Este evident faptul ca modul de inscriptionare a acestui panou de catre Primaria Sfantu Gheorghe este absolut ilegal, daca este sa ne referim doar la Constitutia Romaniei, care stipuleaza faptul ca singura limba oficiala de stat in Romania este limba romana.
Logica bolnava a UDMR sau PCM, sustinuta de prefectii unguri din Covasna si Harghita, prin care impun limba maghiara ca si limba oficiala de stat in cele doua judete, este aceea ca ceea ce nu este interzis expres prin lege este permis. Evident ca o astfel de interpretare a legii nu este doar perversa si bolnava, dar este si foarte periculoasa.
De la dreptul cetatenilor apartinand minoritatilor nationale de a-si folosi limba materna in institutiile publice, organizatiile extremiste maghiare, UDMR sau PCM, au ajuns acum la impunerea limbii maghiare ca si limba oficiala de stat si chiar la impunerea ei ca prima limba oficiala de stat in cele doua judete.


Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ÎN COVASNA, LIMBA MAGHIARĂ DEASUPRA LIMBII ROMÂNE, cu voie de la prefectul ungur Gyorgy Ervin! Cum impune UDMR limba maghiară ca limbă oficială de stat in Covasna și Harghita. DOCUMENT"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/in-covasna-limba-maghiara-deasupra-limbii-romane-cu-voie-de-la-prefectul-ungur-gyorgy-ervin-cum-impune-udmr-limba-maghiara-ca-limba-oficiala-de-stat-in-covasna-si-harghita-document/