ÎN HARGHITA A APĂRUT O NOUĂ LIMBĂ. Condiție la angajare impusă în Primăria Ciceu: Să cunoască ”limba locuitorilor majoritari”

February 18, 2013 • UDMR • Views: 1257

Becze Attila, primarul UDMR din Ciceu

Becze Attila, primarul UDMR din Ciceu

Pagina de internet a Primăriei comunei Ciceu, județul Harghita, csikcsicso.ro (denumire exclusiv în limba maghiară) găzduiește anunțul privind organizarea concursului ce a avut loc în decembrie 2012 pentru ocuparea postului unic vacant de administrator, din cadrul Compartimentului de deservire, învățământ, cultură, sport și gospodărire comunală al Primăriei Comuna Ciceu, condusă de UDMR-istul Becze Attila.

Prima condiție de participare la acest concurs, a cărui condiție specială erau studiile medii, sună cam așa: ”Să cunoască limba locuitorilor majoritari al comunei Ciceu” (SIC!). Fiind vorba de județul Harghita și de un primar UDMR este cât se poate de clar că prima condiție a participării la acest concurs era cunoașterea limbii maghiare. Din descrierea postată pe pagina Primăriei Ciceu nu reiese foarte clar dacă acest post are sau nu atribuții de relații cu publicul. Părerea mea este că nu. Primarul va susține că da (conducătorii de etnie maghiară de instituții publice locale din Covasna și Harghita au susținut în repetate rânduri în fața CNCD că atât femeia de serviciu cât și directorul unei instituții au relații cu publicul și ca atare trebuie să cunoască limba maghiară).

Evident, cazul nu este singular. Limba maghiară este o condiție obligatorie la angajare în instituțiile publice din județele Covasna și Harghita, indiferent de poziție. Iar impunerea cunoașterii obligatorii a limbii maghiare pentru angajarea pe absolut orice post din administrația publică locală din Covasna și Harghita este nu doar o condiție discriminatorie ci și o modalitate de epurare etnică a celor care nu cunosc limba maghiară, adică a românilor.

De remarcat însă formularea utilizată de primarul UDMR, ”…limba locuitorilor majoritari…”. Adică musai să cunoști limba maghiară doar pentru că ei, maghiarii, sunt majoritari în zonă. Evident, singura limbă oficială de stat în România este limba română, dar pentru a te angaja în Primăria Ciceu limba română îți este absolut inutilă pentru că, nu-i așa, în Primăria Ciceu se lucrează cu ”…limba locuitorilor majoritari…”.

Concurs post Primăria Ciceu Harghita UDMR

Foto: captură pagina Primăriei Ciceu

P.S.: Le-aș recomanda trompetelor șovinismului maghiar (a se citi Lucian Mândruță și Dan Tapalagă) să încerce să se angajeze în Covasna și Harghita în administrația publică locală.Tags: , , , , , , ,

2 Responses to ÎN HARGHITA A APĂRUT O NOUĂ LIMBĂ. Condiție la angajare impusă în Primăria Ciceu: Să cunoască ”limba locuitorilor majoritari”

  1. Alex says:

    Dane, nu ai înţeles, tre’ să cunoască maghiara stâlcită, plină de greşeli gramaticale şi cu pronunţie şi accent de ţăran coclit şi îngrămădit de Ciuc, numa’ bun de îndoctrinat, spălat pe creier şi folosit pe post de pulete ordinar care se mulţumeşte c-o chiflă şi votează cum vrea bossu’. Aia e “limba maghiarilor”. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend