In Opoziţie sau la Guvernare? Iată lista completă a demnitarilor UDMR aflaţi în funcţii guvernamentale

April 28, 2013 •UDMR •Views: 1542

kelemen hunor udmrde Corneliu Avram

Încă din prima zi a aflării rezultatelor alegerilor din iarna anului trecut, UDMR a devenit principalul măr al discordiei politice. Vehiculată de Victor Ponta ca posibilă opţiune pentru un parteneriat guvernamental, Uniunea Democrată Maghiară din România a rămas în continuare în afara Guvernului, cel puţin la nivel formal. Dar, deşi discursul public al UDMR se plasează în zona Opoziţiei, formaţiunea etnicilor maghiari deţine o serie de posturi cheie în ministere, agenţii guvernamentale şi autoritati publice. Mai mult decât atât, chiar dacă premierul a insistat pentru menţinerea unor membri ai uniunii etnice în Executiv sub pretextul profesionalismului demonstrat şi nu al apartenenţei politice, aceştia sunt asumaţi politic şi prezentaţi ca atare în materialele emise de UMDR. Iată, deci, situaţia incredibilă a singurului “partid” din Opozitie aflat, simultan, la Putere.

Până la sfârşitul lui 2012, UDMR a reprezentat singura formaţiune politica despre care se putea spune că a participat în aproape fiecare guvernare postdecembristă. De cealaltă parte a baricadei, adversarul politic tradiţional, Partidul România Mare, se autopraclamase unicul partid important care nu a făcut parte din niciun Guvern. Desigur, informaţia era inexactă, o simpla reamintire a componenţei “patrulaterului roşu” (alianţa guvernamentală dintre 1992-1996 formată din PDSR, PRM, PUNR şi PSM) demonstrând că cei 3 secretari de stat şi un prefect asigurau, chiar şi într-o mică măsură, participarea PRM la guvernare. Ironic, într-o situaţie similară Partidului România Mare se află acum Uniunea Democrată Maghiară din România, grupare aflată teoretic în tabăra Opoziţiei însă prezentă (şi foarte activă) în Guvern şi instituţiile subordonate acestuia.

Astfel, dacă în echipa de consilieri a prim-ministrului Ponta domnul Gyorgy Frunda, ex-senator şi membru marcant al UDMR, deţine doar o funcţie “onorifică”, în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, UDMR controlează un portofoliu de secretar de stat prin domnul Király András György. Mai mult decât atât, în cadrul aceluiaşi minister regăsim încă 3 membri UDMR, dupa cum urmează: Szőcs Domokos (director general), Nagy Éva (director de cabinet) şi Borsos Károly Lászó (consilier). De asemenea, o altă funcţie importantă ocupată de un membru UDMR întâlnim şi în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din subordinea directă a premierului, acolo unde doamna Laczikó Enikő Katalin exercită un mandat de secretar de stat. Desigur, în cadrul aceluiaşi secretariat de stat îşi desfaşoară activitatea şi un al doilea membru UDMR, doamna Péter Annamária, cu o funcţie mai modesta, ce-i drept, de simplu consilier. La Ministerul Mediului şi Pădurilor găsim, în schimb, un singur reprezentant UDMR în persoana doamnei Szabó Ilona (consilier).

Citeşte şi Cine minte la Ministerul Educaţiei: ministrul sau directorii săi? (Documente) 

La nivelul institutiilor guvernamentale însa, observam o situaţie mult mai generoasă pentru politicienii maghiari. Aşadar, în cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu, UDMR îşi face simţită prezenţa prin 3 membri: Lőrincz Csilla (director), Fodor Andrea (consilier juridic) şi Biró Vince (consilier). Pentru a rupe puţin şirul funcţiilor de consilieri, la Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă UDMR-ului i-au fost repartizate doar 2 posturi, după cum urmează: Rémán Domokos György (director general) şi Kerekes Melinda (director adjunct).  Iar la Autoritatea Naţională de Reglementări în Domeniul Energiei, exista un singur politician din randurile formatiunii etnice, dl. Nagy-Bege Zoltán, având, totuşi, respectabila funcţie de director general în Departamentul Reglementare în Domeniul Eficienţei Energetice.

Integral în Ghimpele.roTags: , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to In Opoziţie sau la Guvernare? Iată lista completă a demnitarilor UDMR aflaţi în funcţii guvernamentale

  1. ovi says:

    toate ca toate, la mediu n-au decat dar tocmai la cultura si educatie? Ani de-a randul cei din udmr au ocupat functii acolo unde ne doare, pe noi astia desigur, nu pe ai nostri bravi politicieni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "In Opoziţie sau la Guvernare? Iată lista completă a demnitarilor UDMR aflaţi în funcţii guvernamentale"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/in-opozitie-sau-la-guvernare-iata-lista-completa-a-demnitarilor-udmr-aflati-in-functii-guvernamentale/