ÎN TIMP CE UDMR E LA GUVERNARE, liderii UDMR Covasna s-au plâns Ambasadei SUA despre încălcarea drepturilor maghiarilor

June 6, 2014 •UDMR •Views: 2398

drapelul american cj covasna

Fățărnicie. Drapelul american a fost arborat pe fațada CJ Covasna cu ocazia vizitei atașatului politic al Ambasadei SUA la București. (FOTO: facebook.com)

La începutul lunii mai a.c. ataşatul politic al Ambasadei SUA la Bucureşti, responsabil cu drepturile omului, Kendra Pace, s-a întâlnit cu președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, președinte al UDMR Covasna, și cu primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, președinte al UDMR Sfântu Gheorghe. 

Despre cele discutate cu această ocazie aflăm din presa de limbă maghiară:

”Drapel american pe faţada sediului consiliului judeţean

Drapelul american a fost arborat pe faţada sediului Consiliului Judeţean Covasna cu ocazia vizitei efectuate în Trei Scaune de Kendra Pace, ataşat politic al Ambasadei SUA la Bucureşti, responsabil cu drepturile omului, şi colega sa, care s-au informat despre situaţia Pământului Secuiesc.

La consfătuire au fost prezenţi Tamas Sandor, preşedintele consiliului judeţean şi Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe, care au vorbit amănunţit despre problemele cu care se confruntă Pământul Secuiesc, despre încălcarea drepturilor ce i se cuvin populaţiei din regiune. Edilii au prezentat circumstanţele interzicerii drapelului secuiesc, piedicile constituţionale ale extinderii drepturilor minoritare, abuzurile aplicate de prefecţi, reprezentanţii statului, boicotul economic la care e supus de decenii întregi Pământul Secuiesc, de asemenea au pomenit şi de obiectivele politice ale secuilor, în special de importanţa pe care o prezintă înfăptuirea autonomiei Pământului Secuiesc şi recunoaşterea limbii maghiare ca fiind limbă oficială în regiune.

Am solicitat sprijin din partea reprezentanţilor guvernului Statelor Unite ale Americii ca să intervină în interesul validării pe pământul nostru natal a drepturilor comunitare importante pentru noi – a declarat după întâlnire Tamas Sandor.

In opinia primarului Antal Arpad, soluţia pentru toate problemele pe care le-am prezentat şi oaspeţilor din America poate fi sintetizată într-un singur cuvânt: autonomia.”

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 85 din 06.05.2014 (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)

”Au discutat despre autonomia Pământului Secuiesc

Kendra Pace, ataşat politic al Ambasadei SUA la Bucureşti, responsabil cu drepturile omului, s-a informat în Trei Scaune despre situaţia Pământului Secuiesc. La Consiliul judeţean, oaspetele a fost primit de Tamas Sandor, preşedintele consiliului şi de Antal Arpad, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, iar în cinstea ataşatului, luni, pe faţada clădirii a fost arborat drapelul american.

Cu această ocazie, edili au vorbit despre încălcările române de drepturi: împrejurările legate de interzicerea drapelului secuiesc, obstrucţionarea constituţională a extinderii drepturilor naţionalităţilor, abuzurile din partea prefecţilor, boicotul economic care afectează de decenii Pământul Secuiesc, tergiversarea restituirii imobilelor confesionale şi abuzurile juridice legate de Colegiul Szekely Miko. Edilii au atras atenţia asupra faptului că această criză ucraineană periclitează securitatea întregii zone a Europei Central-răsăritene şi tocmai din această cauză este foarte important ca marile puteri să gestioneze aşa cum trebuie problemele naţionalităţilor care trăiesc în minoritate. Politicienii din Trei Scaune au vorbit despre necesitatea autonomiei Pământului Secuiesc şi despre cerinţa recunoaşterii în regiune a limbii maghiare ca şi cea de-a doua limbă oficială.

În zadar există legi care stipulează la ce anume au dreptul maghiarii din Transilvania, dacă acestea nu pot fi puse în practică – a declarat Tamas Sandor. Antal Arpad a vorbit în detaliu despre acea presiune politică la care sunt expuşi în permanenţă maghiarii din Transilvania, atât din partea sferei politice române, cât şi din partea mass-media centrale, respectiv despre acel etalon pe care puterea română îl foloseşte cu plăcere în legătură cu maghiarii din Transilvania. Sentimentul de ameninţare creşte din ce în ce mai mult în rândul maghiarilor, în condiţiile în care singura investiţie a statului român în Sfântu Gheorghe a fost o imensă cazarmă de jandarmi. Pentru noi este inacceptabil faptul că atâta timp cât liderii României au adresat de îndată un apel noii conduceri ucrainene, în sensul să nu fie ştirbite drepturile minorităţilor, ca românilor din Ucraina să nu le fie luate drepturile de utilizare a limbii oficiale regionale, tot acest lucru ne este refuzat nouă – a formulat primarul. Preşedintele de consiliu a declarat că ideea potrivit căreia aspiraţiile noastre sunt calificate în permanenţă drept anticonstituţionale, reprezintă o concepţie împotriva libertăţii şi contravine valorilor europene.

Edilii au declarat că în ultimele două decenii, maghiarii de pe Pământul Secuiesc au fost adepţii cei mai consecvenţi ai Uniunii Europene, deoarece au crezut că democraţia va aduce pentru minorităţile naţionale soluţii corespunzătoare. In momentul de faţă simt faptul că Uniunea Europeană nu acordă atenţie problemelor minorităţilor, aservindu-le statelor naţionale. Ei au mai adăugat că în opinia lor, intră în sarcina SUA şi UE să îi facă pe reprezentanţii statului român să înţeleagă că în România, problema minoritară, mai exact cauza Pământului Secuiesc pot fi considerate ca fiind soluţionate corespunzător, dacă la această soluţie contribuie şi secuii.”

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7186 din 07.05.2014, autor Szekeres Attila (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)

Kendra Pace la discuții cu Antal Arpad și Tamas Sandor (FOTO: facebook.com)

Kendra Pace la discuții cu Antal Arpad și Tamas Sandor (FOTO: facebook.com)

”În engleză şi maghiară despre Pământul Secuiesc

Asociaţia Pro Regio şi Serviciul de Asistenţă Juridică Miko Imre au editat în comun materiale informative în limbile engleză şi maghiară despre Pământul Secuiesc şi aspiraţiile secuieşti de dobândirea autonomiei. In material regiunea este prezentată deosebit de concis cu foarte multe desene şi ilustraţii colorate. Dorinţa lor este ca acest material informativ să ajungă în mai multe locaţii, printre care şi la Ambasadele de la Bucureşti şi, potrivit scopurilor lor, la finele lunii mai, după alegerile europarlamentare, vor înmâna fiecărui europarlamentar câte un exemplar din această broşură. A fost redactată şi varianta în limba română, care urmează a fi promovată la Bucureşti. Scopul nostru pe care va trebui să obţinem este aceea că atât Europa cât şi Bucureştiul să primească cât mai multe informaţii despre Pământul Secuiesc, iar în anii viitori să ajungem ca să înţeleagă cu toţii că noi nu dorim să luăm Pământul Secuiesc pe spinare şi să-l ducem dincolo de România. Prin politica guvernului aflat în exerciţiu – pe termen lung -, nu se pot arăta exemple, noi ştim exact cât pierdem în urma deciziilor de la Bucureşti, decizii prin care – cum ar fi şi alcătuirea regiunilor de dezvoltare – constrâng Pământul Secuiesc în situaţii în care cei care au de pierdut sunt tocmai cele trei judeţe cu majoritate maghiară – a spus Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe. Primii care au primit materiale informative au fost membrii delegaţiei Ambasadei SUA la Bucureşti, care au efectuat o vizită de lucru la Sfântu Gheorghe, la început de săptămână.”

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7189 din 10.05.2014, autor Vary O. Peter (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

9 Responses to ÎN TIMP CE UDMR E LA GUVERNARE, liderii UDMR Covasna s-au plâns Ambasadei SUA despre încălcarea drepturilor maghiarilor

 1. Horea says:

  Si ca tot observasem cea foarte interesant:
  http://www.bukarestiradio.ro/

  Site in limba maghiara, cu optiuni de afisare si in romana, si in germana.
  Cu o problema totusi: la selectarea limbii germane, articolele sunt traduse in limba germana.
  La selectarea limbii romane, cel putin pe prima pagina, articolele raman in limba maghiara, cu cate o mentiune: “Nu există traducere pentru acest articol.”

  Asta e discriminarea la care sunt supusi maghiarii in Romania? Nu sunt lasati sa citeasca articole in limba romana, pe un site romanesc, platit din banii contribuabililor? Sau pentru acel site platesc doar ungurii si germanii?
  Alo, ambasada SUA, ce ziceti de cazul asta?

 2. Horea says:

  Acum ceva timp si englezii erau preocupati de drepturile secuilor, aia vesnic asupriti. Apoi s-au trezit cu scotienii care-si cer autonomie.

  Sa inteleg ca americanii au inceput sa se gandeasca serios la drepturile omului?
  Pai atunci sa dea California inapoi Mexicului. Si cu o gramada din sudul SUA. Sa dea Alaska rusilor, de la care-au cumparat-o pe cateva margele. Sa dea si teritorii din nordul SUA catre canadieni, ca precis pe acolo sunt si etnici canadieni.
  Ia sa faca miscarile astea de trupe si dupa aia sa vina sa ne dea noua lectii de civilizatie.

 3. anonim says:

  Daca “edilii” ar fi numai vicleni, ar mai fi cum ar mai fi, dar sunt si prosti cat cuprinde. Ca sunt nesimtiti stiam de mult. Pazea, ca s-a urcat porcul la volan si conduce tractorul spre ungaria mare (din capul lui)!

  ——[
  [
  [
  )
  )
  )
  )=
  =
  =
  =/
  /
  /
  cam asa conduce velWaros pana s-o propti cu rÂtul in costisa, ca de obicei. De ce sa n-aiba si ghitawaros teritoriile de peste mari??!

  Astia au ajuns si in Antarctida primii, erau inaintea ghetii, ba si pe fundul oceanului inaintea apei!

  PĂZEA: \
  \
  \
  \
  \
  \
  /
  /
  /
  /
  /
  /
  /
  /
  /
  /
  /
  \
  \
  \

  \
  \
  \

  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

  bAI, gHITA-vAROS, AI UITAT STEAGURILE uRSIEI, PINGUINILOR AUTONOMI, ANTARCTIDEI SI-AL LUI MOS GERILA!

 4. Carolis says:

  Dar unde au disparut drapelul Ungariei de acolo? L-au dat jos pina trece vizita oficialului american?

 5. Apostol Nelu says:

  Nu vreau sa comentez ca ma apuca damblalele.

 6. Fagarasanu Costi says:

  s-au adresat jandarmului mondial cel care nu a respectat niciodata drepturile indigenilor din America ? poate le explica americanii cum se poate trai intr-o ,,rezervatie” de ,,minoritati’

 7. radu says:

  Vad in fotografie stema judetului pe cladire, conform legii stema judetului se afiseaza pe cladiri =intotdeauna= impreuna cu stema Romaniei (in stanga si de aceasi dimensiuni).Iar incalca legea Tamas Sandor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ÎN TIMP CE UDMR E LA GUVERNARE, liderii UDMR Covasna s-au plâns Ambasadei SUA despre încălcarea drepturilor maghiarilor"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/in-timp-ce-udmr-e-la-guvernare-liderii-udmr-covasna-s-au-plans-ambasadei-sua-despre-incalcarea-drepturilor-maghiarilor/