Încetați vă rog cu „bozgorii”

October 6, 2015 •opinie •Views: 7110

Voiam de mult timp să mă pronunț cu privire la utilizarea cuvântului „bozgor” atunci când vine vorba de conaționalii noștri maghiari și secui sau de vecinii unguri. M-am luat cu altele însă și nu am apucat să scriu. Materialul publicat ieri de Cătălin Tolontan mi-a readus aminte de subiect motiv pentru care consider necesar să reacționez acum.

Am auzit și aud în jurul meu, destul de rar ce-i drept, cuvântul „bozgor” cu referire la conaționalii maghiari și secui sau cu privire la vecinii unguri. Din nefericire, galeriile marilor echipe de fotbal din România, pline de români patrioți, se lasă angrenate în jocuri murdare și promovează câteodată sloganuri jignitoare la adresa comunității maghiare din România sau a vecinilor unguri. La fel, există câțiva cititori ai blogului meu care utilizează frecvent sintagma „bozgor” atunci când vine vorba de maghiari.

Personal, nu am utilizat niciodată acest cuvânt. Nu l-am auzit la părinții mei niciodată. Nu l-am auzit niciodată la școală. Nu am înțeles niciodată de ce este utilizat de către români la adresa maghiarilor. Înțeleg că utilizarea lui are menirea de a-i jigni însă nu înțeleg de ce să jignim o întreagă comunitate. Nu înțeleg de ce să nu-i zic maghiarului maghiar, secuiului secui iar ungurului ungur.

Fac așadar un apel (dacă-mi este permis) către cei care mă citesc (și nu numai): încetați vă rog cu utilizarea acestei sintagme pentru a-i jigni pe maghiarii și secuii din România sau pe ungurii din Ungaria. Încetați nu pentru că ne paște o sancțiune severă din partea UEFA ci pentru că jignirea conaționalilor noștri nu-și are sensul și nu ne face cinste.

Las la o parte faptul că „bozgor” este un cuvânt utilizat în mod greșit ca și sens. Nu văd rostul să aruncăm cu astfel de cuvinte jignitoare. Membrii galeriilor vor spune că ungurii ne fac țigani. Lăsați-i să ne facă țigani. Noi știm că nu suntem țigani. Nu trebuie să le arătăm că și noi îi putem jigni.

Dacă vrem să le arătăm că suntem altfel le putem arăta că, spre exemplu, știm istorie, așa cum au arătat cei din Grupul „Uniți sub tricolor”. Le putem arăta și altfel maghiarilor din România faptul că respingem separatismul pe criterii etnice. Le putem arăta și altfel ungurilor din Ungaria faptul că respingem politica lor revizionistă prin care vor ruperea Transilvaniei de România. Și nu mă refer aici la toți maghiarii, secuii și ungurii. Mă refer doar la ungurii, maghiarii și secuii extremiști, revizioniști, nostalgici ai Ungariei Mari. Pentru că, slavă Domnului, există și maghiari, secui și unguri cu bun simț și de omenie.

Pentru cei care vor să se documenteze cu privire la cuvântul „bozgor” le recomand o analiză foarte bine documentată a lui Vlad Cubreacov aici, aici și aici.

FOTO: Grupul „Uniți sub tricolor” la unul din meciurile naționalei de pe stadionul național, prosport.ro

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Încetați vă rog cu „bozgorii”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/incetati-va-rog-cu-bozgorii/