INCOMPATIBILI. Parlamentul REFUZĂ să pună în executare sentințele definitive în cazul senatorului Mora Akos Daniel (PNL) și a deputatului Stoica Ștefan Bucur (PDL)

September 2, 2014 •Agentia Nationala de Integritate •Views: 1412

1-akos-mora

Senatorul PNL Mora Akos Daniel (FOTO: zi-dezi.ro)

01 septembrie 2014

C O M U N I C A T

privind solicitarea de aplicare a sancțiunilor disciplinare de revocare din funcție – Mora Akos Daniel și Stoica Ștefan Bucur

Agenția Națională de Integritate a solicitat Senatului României și Camerei Deputaților aplicarea sancțiunii disciplinare de revocare din funcție a senatorului Mora Akos Daniel și a deputatului Stoica Ștefan Bucur, ca urmare a deciziilor nr. 6289/2013 și nr. 6734/2013, emise de Înalta Curte de Casație și Justiție, cu consecința menținerii ca legale și temeinice a rapoartelor de evaluare emise de Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestora.

Menționăm faptul că au trecut mai bine de opt luni de la emiterea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancțiunile disciplinare prevăzute de lege, și anume, revocarea din funcție a celor doi membri ai Parlamentului, contrar deciziei Curții Constituționale nr. 460 din 13 noiembrie 2013, potrivit căreia „Senatul în plenul său are obligația de a hotărî, prin vot, cu privire la încetarea sau nu a calității de senator a domnului Mora Akos Daniel, ca urmare a constatării stării de incompatibilitate a acestuia de către Agenția Națională de Integritate”.

Demersul Agenției ține cont și de Decizia Curții Constituționale nr. 418/2014, care confirmă pe deplin interpretarea dată de A.N.I., Curtea Constituțională constatând faptul că „prevederile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 sunt constituționale în măsura în care sintagma „aceeași funcție” se referă la toate funcțiile eligibile prevăzute de art. 1 din aceeași lege”. Menționăm faptul că Decizia C.C.R. este general obligatorie, astfel că art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 nu poate fi susceptibil de o altă interpretare în afara celei date de instanța de contencios constituțional.

Precizăm faptul că ultimul raport al Comisiei Europene în ceea ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru Româniamenționează faptul că „Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar și atunci când erau confirmate de hotărâri definitive ale instanțelor”.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

 

(FOTO: oradestiri.ro)

Deputatul PDL Stoica Ștefan Bucur (FOTO: oradestiri.ro)

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "INCOMPATIBILI. Parlamentul REFUZĂ să pună în executare sentințele definitive în cazul senatorului Mora Akos Daniel (PNL) și a deputatului Stoica Ștefan Bucur (PDL)"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/incompatibili-parlamentul-refuza-sa-puna-in-executare-sentintele-definitive-in-cazul-senatorului-mora-akos-daniel-pnl-si-a-deputatului-stoica-stefan-bucur-pdl/