INVITAȚIE. Eroul aviator Lt. Ioan Sava, comemorat la Alţîna

September 9, 2016 •eroi •Views: 2033

Primăria comunei Alţîna împreună cu Instituţia Prefectului Judeţul Sibiu, cu sprijinul Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii Cluj organizează în data de 10.09.2016 în localitatea Ghijasa de Sus, comuna Alţîna, judeţul Sibiu, festivităţile prilejuite de comemorarea eroului aviator Lt. Ioan Sava, născut la data de 7 februarie 1889 şi a căzut la datorie în 7 mai 1924.

Vezi și Personalităţi uitate ale Botoşanilor: Dan Vizanty

Evenimentele comemorative vor începe la ora 10.30, la mormântul eroului aviator Lt. Ioan Sava, aflat în curtea Bisericii Ortodoxe „Sf. Ioan Botezătorul” din satul Ghijasa de Sus.

Programul cuprinde un ceremonial militar asigurat de Garnizoana Sibiu, slujba de pomenire, depuneri de coroane de flori la mormântul eroului aviator, survol de avioane MIG 21 şi elicoptere Puma Socat aparţinând Bazei 71 Aeriana de la Câmpia Turzii, lansarea cărţii „Lt.Ioan Sava un aviator transilvănean erou”, a istoricului de aviaţie Tudor Vasile, precum şi schimbarea denumirii Şcolii Gimnaziale din comuna Alţîna în Şcoala Gimnazială „Aviator Ioan Sava” Alţîna.

mormant eroul aviator Lt. Ioan Sava

Mormântul eroului aviator Lt. Ioan Sava.

Locotenentul aviator Ioan Sava, unul dintre cei mai buni piloti ai Primului Razboi Mondial, fiu de taran din Ghijasa de Sus, comuna Altâna judetul Sibiu, s-a înrolat la cerere în prima unitate militară de voluntari ardeleni din lagărul de prizonieri de la Darniţa, de lângă Kiev, ce se va alătura Armatei Române.

Pentru meritele deosebite de pe câmpul de lupta, a fost decorat cu:

– Medalia de aur Virtutea Militară
– Ordinul național „Steaua României cu spade”, pentru ”merit în timp de război”
– Ordinul “Coroana României” cu spade
– Cruce Comemorativă a Războiului 1916-1917 si 1918-1919

Dupa razboi, a fost activat în aeronautica militară română.

Vezi și EXCLUSIV. Ministerul Culturii, NU unui monument dedicat Smarandei Brăescu, prima femeie paraşutist din România, recordmenă europeană şi modială la paraşutism DOC/VIDEO

La data de 7 mai 1924, în timpul unuia dintre primele zboruri de încercare ale avionului experimental românesc PROTO – 1 (una dintre aripi a cedat, avionul prăbuşindu-se în Mureş, lângă Arad), Lt. Ioan Sava îsi pierde viata, devenind astfel primul aviator căzut dintre cei care prin priceperea, curajul, pasiunea şi riscul lor aveau să certifice cu „BUN PENTRU ZBOR” fiecare avion de conceptie si fabricatie românesc.

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "INVITAȚIE. Eroul aviator Lt. Ioan Sava, comemorat la Alţîna"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/invitatie-eroul-aviator-lt-ioan-sava-comemorat-la-altina/