INVITAȚIE. „Preoții Unirii” la Clubul Țăranului din București

September 11, 2018 •eveniment •Views: 1285

In anul Centenarului ne propunem sa evocam contributia slujitorilor bisericii la crearea statului national unitar roman. De la preotii de mir, pina la ierarhii celor trei tinuturi romanesti, eforturile conjugate ale bisericii au facut posibila imbarbatarea romanilor intru  sustinerea idealului national. Nu au fost numai ierurgiile de binecuvintare, dar si sacrificiile facute de preotii militari in marele razboi.

In pastorala sa, rostita in ziua de 1 decembrie 1918 – atunci cind la Alba Iulia s-a decis unirea Transilvaniei – I.P.S. Pimen, Mitropolitul Moldovei a afirmat un crez comun romanilor: „Traim vremuri mari. Visul strabunilor nostri, al marilor voievozi Mihai Viteazul si Stefan cel Mare, despre unitatea tuturor romanilor, s-a implinit… aceasta unire s-a facut ca o dreapta rasplata pentru suferintele si jertfele pe care le-a facut poporul nostru romanesc”.

In Transilvania, biserica de neam, ortodoxa, dar si episcopii bisericii unite cu Roma (greco-catolice) au sustinut impreuna, cu devotament, Unirea. Vladimir, Cavaler de Repta, Mitropolitul Bucovinei a stat neclintit alaturi de ideea reintregirii. Cei care luptasera indelung pentru identitatea confesionala a romanilor s-au aflat alaturi de popor, consfintind un ideal national. In Basarabia, arhimandritul Gurie Grosu (mai apoi mitropolit) a dedicat Unirii eforturile sale arhieresti alaturi de preotii basarabeni. Toate aceste stradanii au continuat dupa Reintregire, cind si-a inceput activitatea Comitetul de Unificare a Bisericilor din Romania Mare.

Va invitam marti 18 septembrie 2018, ora 18:00 la Clubul Taranului cind invitatii nostri vor evoca contributia preotilor romani la realizarea Marii Unirii.

FOTO: afișul evenimentului

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "INVITAȚIE. „Preoții Unirii” la Clubul Țăranului din București"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/invitatie-preotii-unirii-la-clubul-taranului-din-bucuresti/