INVITAȚIE. Unioniștii Transilvaniei. Evocarea personalității diplomatului Vasile Stoica, la Clubul Țăranului Român

January 19, 2018 •cultura •Views: 2100

Diplomatul Vasile Stoica (1889-1959) s-a născut într-o familie de țărani  în satul Avrig, în apropiere de Sibiu. Pamfil Șeicaru scria : „ …Vasile Stoica își prezenta, cu o firească mândrie, părinții. El nu cobora, el urca dintr-un neam de țărani”.

A ajuns să dețină funcții importante în statul român, participând la toate evenimentele care au marcat existența națiunii române în prima jumătate a secolului XX. A jucat un rol semnificativ în unirea Transilvaniei cu Regatul României, a înființat „Liga Naționala a Românilor din America”, a organizat serviciului consular al României în Statele Unite ale Americii şi Canada, a fost ambasador în Albania, Bulgaria, Letonia, Lituania, Turcia și Olanda.

Vasile Stoica a fost românul care a participat la cele doua Conferințe de Pace de la Paris, în 1919 trimis de I.I.C. Brătianu și în 1946 trimis de dr. Petru Groza, unde a pledat pentru națiunea română și cu materialele elaborate de el. A condus, încă de la înființare „Biroul Păcii”(1942), preocupat de „destinul postbelic al românilor de pretutindeni”. A fost lăsat să moară în infirmeria închisorii Jilava…Puțini știu astăzi faptul că Vasile Stoica a fost o emblemă și un model al slujirii necondiționate a neamului său.

Dr. Robert Stănciugel și oaspeții săi vă invită marti 23 ianuarie 2018, ora 18:00 la Clubul Țăranului Român, pentru a urmări evocarea personalității și activității diplomatului Vasile Stoica.

Detalii pe blogul Institutului Frații Golescu aici.

FOTO: afișul evenimentului.

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to INVITAȚIE. Unioniștii Transilvaniei. Evocarea personalității diplomatului Vasile Stoica, la Clubul Țăranului Român

  1. Lucian says:

    Super!! Respect

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "INVITAȚIE. Unioniștii Transilvaniei. Evocarea personalității diplomatului Vasile Stoica, la Clubul Țăranului Român"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/invitatie-unionistii-transilvaniei-evocarea-personalitatii-diplomatului-vasile-stoica-la-clubul-taranului-roman/