
A ajuns să dețină funcții importante în statul român, participând la toate evenimentele care au marcat existența națiunii române în prima jumătate a secolului XX. A jucat un rol semnificativ în unirea Transilvaniei cu Regatul României, a înființat „Liga Naționala a Românilor din America”, a organizat serviciului consular al României în Statele Unite ale Americii şi Canada, a fost ambasador în Albania, Bulgaria, Letonia, Lituania, Turcia și Olanda.
Vasile Stoica a fost românul care a participat la cele doua Conferințe de Pace de la Paris, în 1919 trimis de I.I.C. Brătianu și în 1946 trimis de dr. Petru Groza, unde a pledat pentru națiunea română și cu materialele elaborate de el. A condus, încă de la înființare „Biroul Păcii”(1942), preocupat de „destinul postbelic al românilor de pretutindeni”. A fost lăsat să moară în infirmeria închisorii Jilava…Puțini știu astăzi faptul că Vasile Stoica a fost o emblemă și un model al slujirii necondiționate a neamului său.
Dr. Robert Stănciugel și oaspeții săi vă invită marti 23 ianuarie 2018, ora 18:00 la Clubul Țăranului Român, pentru a urmări evocarea personalității și activității diplomatului Vasile Stoica.
Detalii pe blogul Institutului Frații Golescu aici.
FOTO: afișul evenimentului.
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell
Lucian says:
Super!! Respect