Istoricul Marius Diaconescu despre gestul liderilor UDMR în cazul cimitirului de la Valea Uzului: „o acţiune provocatoare la adresa românilor”

May 30, 2019 •opinie •Views: 1359

Istoricul Marius Diaconescu, conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, a publicat în Adevărul o analiză extrem de bine documentată cu privire la situația Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului.

Vezi și EXCLUSIV. UDMR anunță conferință de presă la cimitirul de la Valea Uzului chiar în ziua în care mii de români și-au anunțat prezența

După ce președintele Consiliului Județean Harghita, UDMR-istul Borboly Csaba, a închis cu lanț poarta cimitirului pentru a bloca accesul românilor care și-au anunțat deja prezența în data de 6 iunie a.c. la Valea Uzului, istoricul Marius Diaconescu a recționat ferm, explicând cu detalii situația acestui cimitir.

„Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly, a închis ieri, 29 mai, poarta de acces în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului cu un lanţ cu trei lacăte. Este o acţiune provocatoare la adresa românilor, care intenţionează să îi comemoreze pe eroii români îngropaţi aici în 6 iunie, de Ziua Eroilor. Csaba Borboly a încălcat legea cu bună ştiinţă, pentru că scopul său este doar cel de a provoca reacţii ostile ale românilor”, scris Diaconescu.

„Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului îi oferă lui Csaba Borboly un subiect inepuizabil despre grija sa de păstor peste sufletele electoratului maghiar din Harghita, uşor de manipulat prin incitarea la ură faţă de români. Nimeni nu l-a întrebat pe Csaba Borboly de ce nu a clarificat problema jurisdicţiei asupra Văii Uzului până acum. Este preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita din 2008, iar între 2004-2008 a fost vicepreşedinte. Fiind la conducerea judeţului din 2004, cunoştea foarte bine problemele de graniţă cu judeţul Bacău şi era persoana cea mai îndreptăţită să o rezolve pe cale legală. De ce nu a rezolvat disputa teritorială cu judeţul Bacău până acum? De ce nu a înregistrat în Cartea Funciară Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, dacă el aparţine, după cum afirmă Csaba Borboly, de judeţul Harghita? Din 2004 până în 2019 a avut suficient timp pentru a închide pe căi legale problema cimitirului. Însă nu a făcut-o, pentru că nu este interesat să urmeze căile legale, ci vrea să profite electoral de problema cimitirului.

În 23 mai, Consiliul Local al comunei Sânmartin din judeţul Harghita, care revendică dreptul de proprietate asupra cimitirului, a adoptat o hotărâre prin care interzice pentru 30 de zile accesul în incinta cimitirului, cu excepţia lucrărilor de întreţinere. Documentul a fost publicat abia Luni, după alegeri. Invocând această hotărâre, Csaba Borboly a închis cu un lanţ cu trei lacăte poarta cimitirului”, mai scrie Diaconescu.

Citiți integral materialui istoricului Marius Diaconescu aici.

FOTO: Marius Diaconescu, Agerpres

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to Istoricul Marius Diaconescu despre gestul liderilor UDMR în cazul cimitirului de la Valea Uzului: „o acţiune provocatoare la adresa românilor”

  1. Haraszti Judit says:

    Interesant de citit si răspunsul apărut la dreptul la replică a dlui Borboly.

  2. …….traiasca Romania libera si IN….dependenta…….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Istoricul Marius Diaconescu despre gestul liderilor UDMR în cazul cimitirului de la Valea Uzului: „o acţiune provocatoare la adresa românilor”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/istoricul-marius-diaconescu-despre-gestul-liderilor-udmr-in-cazul-cimitirului-de-la-valea-uzului-o-actiune-provocatoare-la-adresa-romanilor/