ISTORIE. Construirea Curților Gojdu din Budapesta (1901-1905)

June 2, 2015 •Budapesta •Views: 3763

Cea mai mare investiţie a „Fundaţiei Gojdu” a fost construirea la începutul secolului al XX-lea a 7 imobile pe intravilanul dintre străzile Király şi Dob, care formează “Pasajul Gojdu”.

Vezi și ISTORIE. Cum au constituit studenții români din Budapesta Revista ”Luceafărul”

Între anii 1901-1903, s-au construit cele şapte clădiri noi , 4 sînt construcţii cu trei etaje şi 3 cu două etaje. În total, acest complex architectural cu cinci curţi interioare, a cărui construcţie s-a încheiat în 1905, cuprindea 39 de apartamente moderne, iar la parter 49 de prăvălii şi două locuinţe pentru portari. Construirea acestui ansamblu de imobile a costat suma de 977.277.20 coroane. În acelaşi timp, s-au executat renovări şi modernizări la imobilul din strada Holló, care a costat 5.128,09 coroane. Lucrările de construcţie a “Pasajului Gojdu” şi de reamenajare a imobilului din str. Holló au fost conduse de arhitectul Czigler Győző, ajutat de inginerul Rainer Károly. Prăvăliile şi apartamentele au fost închiriate, veniturile obţinute fiind utilizate de fundaţie.

Despre această construcţie se relatează şi în presa vremii. În revista “Familia” putem citi următoarele: “Cetim în “Poporul român” din Budapesta: Cele trei case ale fundaţiunii Gozsdu din Budapesta sunt gata. Nainte de asta cu 5 luni s-au apucat de ele şi au lucrat zidarii cu atîta iuţeală. Încît la 1 august n. odăile s-au şi putut închiria. Aceste 7 case ale fundaţiunii Gozsdu (că patru erau gata din anul trecut) sunt fără pereche în Budapesta. Poarta principală e în strada Király şi lumea trece pe sub toate şapte casele ca şi pe sub un tunel, pînă ajunge în strada Dob unde e cealaltă poartă. Casele sunt zidite cu 3 etaje iar în parter sunt numai dughianuri, ţi se pare că eşti într-un tîrg. Şi se uită străinii la casa asta românească îmbolbîndu-şi ochii şi întrebînd, că oare ale cui sunt, sau, că cine a fost Gozsdu acela. Iar noi Românii nu trebuie să uităm în viaţa noastră de marele Gozsdu, care a făcut aşa un serviciu naţiunii noastre ca alt nime în aceasta ţară. Din averea lui, din venitul caselor acestora vor fi sprijiniţi şi în anul viitor 170 de tineri români, ca să poată învăţa la şcoli înalte. Iar aceşti tineri au datoria, ca ieşind şcoala să lucreze pentru bunăstarea şi înaintarea poporului nostru. Dacă nu era Gozsdu, multă vreme trebuia să treacă pînă cînd am ajuns barem acolo unde suntem astăzi.” (Familia, 1903, nr.36, p.432.)

Material semnat de dr. Maria BERÉNYI, scriitoare, cercetătoare, istoric, Directoarea Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to ISTORIE. Construirea Curților Gojdu din Budapesta (1901-1905)

  1. daciana says:

    DECI SPUNETI CAT MAI DES SI LA CAT MAI MULTI DESPRE ACESTE FAPTE ALE INAINTASULUI NOSTRU ROMAN NUMIT GOJDU!!!
    CONDUCATORILOR TARII NOASTRE NU LE PASA DAR NOI PUTEM SA TRANSMITEM SI NU UITATI …CA IMPREUNA SUNTEM O FORTA SI NU NE POT INGROPA PE TOTI!!!
    UNITI SUNTEM O FORTA SI UNITI PUTEM SA NE IMPUNEM VOINTA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ISTORIE. Construirea Curților Gojdu din Budapesta (1901-1905)"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/istorie-construirea-curtilor-gojdu-din-budapesta-1901-1905/