ISTORIE. Cum au constituit studenții români din Budapesta Revista ”Luceafărul”

April 30, 2015 •Budapesta •Views: 2844

Au fost vremuri cînd Societatea Studențească “Petru Maior” din Budapesta s-a ridicat la importanţa unui factor cultural, mulţumită generaţiei Luceafărului în frunte cu: Octavian Goga, Ion Lupaş, Ion Montani, Alexandru Ciura, Sebastian Stanca, Onisifor Ghibu, Gheorghe Tulbure, Horia P.Petrescu, G.Popp, Oct.C.Tăslăuanu etc.

Dar să vedem cum a luat fiinţă a doua revistă a societăţii. La Budapesta studenţimea română era destul de numeroasă, în 1902 se găseau aici peste 100 de studenţi organizaţi în Societatea “Petru Maior”. Printre aceşti studenţi se găseau Alexandru Ciura, Octavian Goga, Ion Lupaş, Dionisie Stoica, Sebastian Stanca şi alţii.Aceştia publicau în diferite reviste, şi în 1902 s-au hotărît să fondeze în cadrul Societăţii “Petru Maior” o revistă a tinerimii universitare. “Fondurile necesare editării unei reviste se ivesc din întîmplare. A.P.Bănuţ care în 1902 se afla student la Cluj obţine o moştenire importantă pe care fără ezitare o scoate de la bancă şi pleacă cu ea la Budapesta pentru a o pune la baza unei intreprinderi curajoase. Luceafărul apare astfel la 1 iulie 1902, la Budapesta…”La o şedinţă a societăţii, într-o atmosferă emoţionantă, studenţii ascultă planul prezentat de A.P.Bănuţiu şi stabilesc să reia discutarea problemei.

La 10 mai 1902, într-o consfătuire organizată în casa lui Sebastian Stanca din strada Lónyai 11, se constituie comitetul de redacţie. “I-a fost ursit lui Al. Ciura să fie naşul Luceafărului. În “comitetul celor zece” întruniţi în ziua de 10 mai 1902 Al.Ciura este ales preşedinte şi propus să găsească un nume publicaţiei. Din cele 25 de titluri propuse, în aceeaşi locuinţă, în ziua următoare a fost ales, în unanimitate, Luceafărul. Botezul revistei a fost sărbătorit, după obiceiul vremii, într-un restaurant de pe malul Dunării.” Comitetul de redacţie a fost alcătuit din Al. Ciura redactor-şef, Aurel P.Bănuţ editor şi redactor responsabil şi Octavian Goga, Ion Lupaş, Ion Montani, Dionisie Stoica, Ion Lapedatu, Vasile E.Moldovan, Sebastian Stanca şi George Zaria, membri.

Revista avea ca subtitlu “Revistă literară”. Apărea în zilele de 1 şi 15 ale lunii şi îşi avea redacţia şi administraţia la tipografia “Poporul Român” de pe strada Vörösmarty 60/a, unde se şi tipărea. Comitetul redacţional îl solicită pe Alexandru Ciura să scrie articolul program, care va apare în primul număr.

Material semnat de dr. Maria BERÉNYI, scriitoare, cercetătoare, istoric, Directoarea Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to ISTORIE. Cum au constituit studenții români din Budapesta Revista ”Luceafărul”

  1. […] Vezi și ISTORIE. Cum au constituit studenții români din Budapesta Revista ”Luceafărul” […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ISTORIE. Cum au constituit studenții români din Budapesta Revista ”Luceafărul”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/istorie-cum-au-constituit-studentii-romani-din-budapesta-revista-luceafarul/