ISTORIE. Statuete antropomorfe vechi de peste 6000 de ani, descoperite în Harghita, expuse la Sfântu Gheorghe

February 20, 2015 •istorie •Views: 1867

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe prezintă publicului două statuete antropomorfe aparţinând culturii Cucuteni-Ariuşd, cu o înălţime de peste 40 de centimetri, unicitatea lor constând tocmai în dimensiunile neobişnuit de mari pe care le au în comparaţie cu alte piese datând din aceeaşi perioadă.

Arheologul Dan Buzea a declarat pentru AGERPRES că statuetele, reprezentând trupurile unor femei, au fost descoperite în timpul cercetărilor efectuate în situl arheologic de la Păuleni Ciuc-Dâmbul Cetăţii din judeţul Harghita.

„Sunt printre cele mai mari statuete antropomorfe descoperite până în prezent în arealul acestei culturi. Au fost modelate din mai multe suluri de lut, foarte bine netezite şi apoi arse. Reprezintă siluete feminine în poziţie verticală, cu braţele în adoraţie, cu trăsăturile feţei realizate în mod stilizat (nasul, ochii şi urechile) şi pictate pe toată suprafaţa cu roşu”, a declarat Dan Buzea.

El a mai spus că aceste statuete din lut ars au legătură cu viaţa spirituală şi religioasă a comunităţilor eneolitice din acea perioadă, ele fiind folosite, cel mai probabil, în sanctuare sau în cadrul unor amenajări de cult cu o perioadă de utilizare mai îndelungată.

„Au legătură cu acel cult al „fertilităţii şi fecundităţii’, precum şi cu ‘Marea Zeiţă’ sau ‘Zeiţa Mamă’. (…) Piesele expuse la MNCR sunt foarte, foarte vechi (peste 6.000 de ani) şi au fost descoperite în timpul cercetărilor structurilor dărâmate ale unei locuinţe incendiate şi cu siguranţă au avut un loc aparte în cadrul acestei case. (…) Se remarcă prin dimensiunile mari, rar întâlnite în arealul culturii Cucuteni, în toate siturile care s-au cercetat în ultimii 130 de ani majoritatea statuetelor au până la 25 de centimetri înălţime. Norocul a făcut să le descoperim în situl de la Dâmbul Cetăţii, în mai multe campanii de săpături arheologice, piesă cu piesă, între anii 2004 şi 2007, şi au fost restaurate în forma actuală în anul 2010. În Moldova Subcarpatică s-au descoperit reprezentări antropomorfe din lut ars foarte mari (de mărimea unui om), în interiorul unor construcţii special destinate cultului, respectiv în sanctuare, dar sunt numai fragmente din părţile corpului, deci nu sunt păstrate în întregime, în timp ce statuetele feminine de la Păuleni-Ciuc sunt puţin completate la restaurare”, a mai spus Dan Buzea.

Integral pe mesageruldecovasna.ro

FOTO: Ceramică de Cucuteni (FOTO: wikipedia.org)

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ISTORIE. Statuete antropomorfe vechi de peste 6000 de ani, descoperite în Harghita, expuse la Sfântu Gheorghe"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/istorie-statuete-antropomorfe-vechi-de-peste-6000-de-ani-descoperite-in-harghita-expuse-la-sfantu-gheorghe/