Jurnalistul-veterinar Dan Manolachescu, intre Baltata romaneasca si Baltata maghiara.

June 25, 2009 •antiromanism, Dan Manolachescu, discriminare, Eva Maria Barki, iredentism, Observatorul de Covasna, semidoct, Sfantu Gheorghe, sovinism, Tinutul Secuiesc •Views: 4663

Ce legatura exista intre “tanarul jurnalist” covasnean Dan Manolachescu si avocatul austriac de origine maghiara Eva Maria Barki? Una cat se poate de simpla: ambii lupta pentru autonomia teritoriala pe criterii etnice a maghiarilor din Covasna si Harghita. Ce diferenta este insa intre cei doi? Doar una la fel de simpla: Manolachescu vorbeste in limba romana si maghiara iar Eva Maria Barki vorbeste exclusiv in limba maghira. Despre acelasi subiect.
Fara sa fie absolvent al unei facultati de jurnalism sau sociologie, “tanarul jurnalist” Dan Manolachescu, dupa cum se autointituleaza, este un adevarat gorun al inteligentei si priceperii intr-ale relatiilor interetnice la umbra caruia ar trebui sa ne adapostim noi, astia mai putin priceputi decat domnia sa atunci cand vine vorba de convietuire pasnica in medii multietnice. Este ca si cum eu mi-as spune ca sunt preot fara sa fi terminat teologia! Vorba aia “specialist, specialist, dar pe ce te bazezi?”
Manolachescule, daca tot te pricepi la mituri, nu vrei sa ne ajuti sa lamurim un mit stravechi: are mai sau nu prietenul tau Guruianu diploma de licenta?


Sfântu Gheorghe: “miturile” Ţinutului Secuiesc, abordate de un jurnalist

Jurnalistul covăsnean Dan Manolăchescu şi-a lansat, miercuri seară, la Sfântu Gheorghe, volumul “Mituri ale Ţinutului Secuiesc”, o analiză asupra abordării Ţinutului Secuiesc, dorinţei de autonomie dar şi asupra perceperii acestui Ţinut Secuiesc, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News).

Potrivit lui Dan Manolăchescu, cartea a luat naştere ca urmare a interacţiunii permanente pe care autorul a avut-o, de-a lungul vremii, atât cu comunitatea românească din Sfântu Gheorghe şi judeţul Covasna cât şi cu cea maghiară, dorind înţelegerea punctelor de vedere a celor două comunităţi.

Potrivit lui Manolăchescu, subtitlul cărţii- “Mic îndreptar de convieţuire româno – maghiară” vrea să arate că între românii şi maghiarii din Ţinutul Secuiesc nu există o prăpastie de netrecut ci doar neînţelegeri care pot fi rezolvate în timp, printr-o comunicare reală.

Autorul arată că “miturile” Ţinutului Secuiesc- dintre care cel mai puternic şi des întâlnit este cel care spune că nu eşti servit, la magazin, cu o pâine, dacă o ceri în limba română, dar şi cel asupra veşnic- amintitei autonomii, sunt întreţinute în primul rând de către politicieni şi de către societatea civilă, care fie este aservită, fie este neputiincioasă.

Dan Manolăchescu este de părere că prin cartea sa va oferi răspunsuri de bun- simţ, atât românilor cât şi maghiarilor din această zonă, apreciind că “miturile” atinse în cuprinsul acesteia reprezintă “doar legende, tabuu-uri, mituri, sindroame şi simptome ale unei convieţuiri defectuoase”.

După lansarea de la Sfântu Gheorghe, Dan Manolăchescu va pleca într-un turneu de lansare a cărţii ce va cuprinde oraşe importante din Ardeal, o lansare urmând să aibă loc şi la Bucureşti. Autor : Monica RIZEA

Data publicării: 25 Iun 2009

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

31 Responses to Jurnalistul-veterinar Dan Manolachescu, intre Baltata romaneasca si Baltata maghiara.

  1. Dan Manolachescu says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Jurnalistul-veterinar Dan Manolachescu, intre Baltata romaneasca si Baltata maghiara."! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/jurnalistul-veterinar-dan-manolachescu-intre-baltata-romaneasca-si-baltata-maghiara-2/