Jurnalul Național: Declaraţiile lui Nyirő care DOVEDESC că a incitat la URĂ împotriva evreilor chiar în Parlamentul Ungariei

May 25, 2012 •antiromanism, antisemitism, extremism maghiar, iredentism, Nyiro Jozsef, PCM, separatism etnic, sovinism maghiar, UDMR, Ungaria •Views: 1133

Surprinzător, reacţia Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” este blajină. Se recomandă doar ca înmormântarea să nu aibă un caracter oficial. „Din informaţiile pe care le avem, scriitorul maghiar, după puciul szalasist de la l5 octombrie 1944, şi implicita debarcare a lui Horthy, a devenit membru în parlamentul de extremă dreapta, nyilasis, al lui Ferenc Szálasi. A fost şi vicepreşedintele comisiei de învătământ. Prin urmare, József Nyirő a aderat la o orientare politică naţionalistă, extremistă şi antisemită. Ca atare considerăm că nu este de dorit reînhumarea lui József Nyirő în prezenţa unor persoane sau a unei procesiuni oficiale”, se arată într-un punct de vedere al Institutului Elie Wiesel pe tema reînhumării „apostolului secuilor”.

Organizatorii reînhumării lui Nyirő József au negat faptul că acesta ar fi fost antiromân şi antisemit. Însă ieri, fostul preşedinte UDMR, Marko Bela a admis că Nyirő „are o perioadă de activitate la începutul anilor ’40, cu care bineînţeles că nici eu, nici alţii nu putem să fim de acord şi critica făcută faţă de acea perioadă a bibliografiei acestui scriitor este justificată”. Cu toate acestea, Marko adaugă că „n-am cunoştinţă că ar fi fost antisemit” şi precizează că reînhumarea scriitorului la Odorheiu Secuiesc este „firească”.

Iată însă că directorul Diviziei de Arhive Internaţionale a Muzeului Holocaustului din Washington DC, Radu Ioanid, scoate la lumină dovezi indubitabile ale antisemitismului feroce şi cât se poate de public al lui Nyirő, care a incitat la ură împotriva evreilor de la cea mai înaltă tribună a Ungariei: Parlamentul. Ioanid a declarat, pentru MEDIAFAX, că “înhumarea ceremonială” a lui Jozsef Nyirő în România face parte dintr-o serie mai largă de tentative de “reabilitare” din Ungaria a unor persoane controversate, unii condamnaţi pentru crime de război. Se încearcă până şi reabilitarea lui Miklos Horthy, susţine Ioanid.

„József Nyirő a fost scriitor şi, între 1941 şi 1945, un membru al Parlamentului ungar.În 1944 el a făcut parte din corpul legislativ fascist al Crucilor cu Săgeţi al lui Ferenc Szalasi, facţiunea virulent pronazistă a fascismului maghiar, împreună cu care a fugit din Ungaria. Într-o cuvântare din Parlament din 24 noiembrie 1943, Nyiro s-a exprimat împotriva «căsătoriilor corcite» (öszevérházasság) care ar fi forţat partea maghiară «să arunce limba maternă trimiţându-şi, punându-şi descendenţii în slujba intereselor şi aspiraţiilor străine» (eldobja anyanyelvét és utódait idegen érdekek és aspirációk szolgálatába állítja)”, a susţinut Ioanid, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX în care a ţinut să transcrie formulările în limba ungară utilizate de Nyirő.

Ioanid enumeră şi alte subiecte abordate de Nyirő în Parlamentul de la Budapesta: „La 20 noiembrie 1942, Nyiro a vorbit în Parlament despre spiritul «acţiunilor antimaghiare»(magyarellenes és magyargyalázó) care ar fi „servit intereselor inamicului nostru” (ellenségünk céljait mozdítja elő) care este caracterizat ca fiind «discreditata moştenire liberală evreiască» (levitézlett liberális zsidó hagyaték)”.

De asemenea, Radu Ioanid a menţionat că scriitorul maghiar a fost între august 1942 şi aprilie 1943 redactorul şef al publicaţiei Magyar Erő (Forţa Maghiară) subintitulat uneori „săptămânalul ilustrat al lui József Nyirő” publicaţie care a tipărit o suită largă de editoriale nesemnate cu conţinut violent antisemit incluzând caricaturi incitatoare şi elogii aduse legislaţiei antisemite maghiare.

Integral pe Jurnalul Național
Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Jurnalul Național: Declaraţiile lui Nyirő care DOVEDESC că a incitat la URĂ împotriva evreilor chiar în Parlamentul Ungariei"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/jurnalul-national-declaratiile-lui-nyiro-care-dovedesc-ca-a-incitat-la-ura-impotriva-evreilor-chiar-in-parlamentul-ungariei/