Kádár Gyula, istoric maghiar, despre românii din Ardeal: ”Pe Pământul Secuiesc au început să sosească la începutul secolului al XVII-lea”

April 19, 2013 •Transilvania •Views: 3524

Kádár Gyula (FOTO: mure.ro)

Kádár Gyula (FOTO: mure.ro)

Traducere din presa de limbă maghiară din România

Care este adevărul? / Interviu cu istoricul Kadar Gyula

Campania de denigrare lansată împotriva îndrumarului scris şi redactat pentru elevii de clasele VI-VII şi intitulat Istoria secuimii, se încadrează şi ea în campania dusă împotriva noastră de puterea centrală română. Despre culisele ei am discutat cu unul din coautori, istoricul Kadar Gyula.

– Care credeţi că sunt motivele atacului josnic la adresa cărţii în discuţie?

– In primul rând acela că România continuă să fie un stat naţionalist, centralizat şi care îngrădeşte drepturile comunitare, care nu tolerează denumirea de Pământ Secuiesc în documentele oficiale, care dispune demontarea panourilor astfel inscripţionate, montate la graniţele de judeţ, şi care prigoneşte drapelul poporului secuiesc. In constituţie se arată că România este stat naţional omogen, iar naţionaliştii români extremişti aspiră la desfiinţarea Pământului Secuiesc, deoarece ştiu bine că prin afundarea acestui teritoriu într-o regiune majoritar românească, poporul secuiesc împins în minoritate va putea fi obligat, mai devreme sau mai târziu, să păşească pe calea asimilării. Tinând cont de toate acestea devine clar că puterea română nu este interesată în formarea unei conştiinţe secuieşti puternice, în care cunoaşterea istoriei joacă un rol foarte important. Poporul care nu îşi cunoaşte propriul trecut poate fi privat mai uşor şi de identitatea sa.

– Potrivit publicaţiei Adevărul, care a devenit portavocea celor care critică volumul, românii sunt prezentaţi în acest îndrumar drept slugi ale secuilor. Are această afirmaţie vreun adevăr la bază?

– Nu, este posibil ca această interpretare să provină dintr-o traducere inexactă. Est un fapt istoric acela că românii refugiaţi din calea otomanilor şi a jecmănirii boiereşti s-au stabilit cu plăcere în Transilvania, care le asigura condiţii de trai mult mai umane. Profitând de această predispoziţie a lor, nobilii noştri i-au adus în masă pe moşiile lor depopulate , rămase fără forţă de muncă. Pe Pământul Secuiesc au început să sosească la începutul secolului al XVII-lea . Stabilirea lor s-a făcut în baza unui contract încheiat cu nobilul sau cu stăpânul, iar în aceste contracte sunt menţionaţi nu ca slugi, ci ca oameni care stăteau în serviciul cuiva, fapt care le asigura statutul de iobag sau jeler.

– Afirmaţia din carte, care pomeneşte de invazia armatei regale române pe Pământul Secuiesc şi prăduirile pe care le-a comis acolo, este numită drept falsificare a istoriei. Ce părere aveţi despre acest lucru?

– La 27 august 1916, armata română a invadat, într-adevăr, teritoriul Ungariei, până atunci aliate, care îşi lăsase, aşadar, nepăzite regiunile de graniţă. Sub efectul acestui neaşteptat eveniment, autorităţile au dispus şi evacuarea Pământului Secuiesc, iar casele şi magazinele rămase goale în urma acestei măsuri au căzut pradă formaţiunilor militare româneşti care prăduiau liber, iar sute de oameni în vârstă şi copii le-au căzut victime. Tocmai din acest motiv, amintirea acestor evenimente triste este păstrată nu doar de însemnările oficiale şi de estimările pagubelor, ci şi de documentele de familie.

– Printre acuzaţii se numără şi aceea că volumul a fost editat la Budapesta.

– Şi aceasta este o afirmaţie nereală ca şi restul, pentru că toate exemplarele au fost tipărite la Odorheiu Secuiesc.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr.60 din 27.03.2013, autor Bedo Zoltan (Traducere din limba maghiară:Centrul European de Studii Covasna – Harghita)Tags: , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

20 Responses to Kádár Gyula, istoric maghiar, despre românii din Ardeal: ”Pe Pământul Secuiesc au început să sosească la începutul secolului al XVII-lea”

 1. Suntem singurul popor european despărţit în două state aşa-zis independente. Suntem în această stare tragică şi datorită lăcomiei imperiilor care s-au năpustit asupra noastră şi au rupt părţi din trupul teritoriului nostru naţional, dar şi datorită cozilor de topor, care s-au căţărat la conducerea celor două state româneşti, pe căi necinstite, cu ajutorul invadatorilor, şi s-au lăcomit să se îmbogăţească, prin jefuirea, împreună cu străinii, a avuţiei create de noi, poporul român, în timpul regimului comunist, ca şi în toată perioda scursă de la abolirea acestui regim de ocupaţie.

  Ştim că, atât în România, cât şi în Republica Moldova, grupuri minoritare s-au organizat în reţele politico-financiare, de tip mafiot, care controlează capitalurile, precum şi instituţiile celor două state româneşti, pe care le folosesc pentru a-i înşela şi jefui pe cei mulţi, cei care, prin munca lor, produc avuţia.

  Ştim că, atât în România, cât şi în Republica Moldova, majoritatea românilor, indiferent de etnia acestora, nu are acces la avuţia productivă, este total lipsită de capital, nu participă la însuşirea plusvalorii creată în economie, este obligată să trăiască din salarii şi pensii de mizerie, care nu îi permite să economisească, să investească, să creeze locuri de muncă. Avuţia creată de românii din dreapta şi din stânga Prutului este însuşită de cei care au devenit proprietarii capitalului, în cea mai mare parte străini, prin aşa-zisa privatizare şi este transformată în bunuri de lux, pentru viaţa de huzur a mafiei politico-financiare, sau transferată în afara graniţelor celor două state româneşti.

  Ştim că atât în România, cât şi în Republica Moldova, prin aşa-zisa privatizare, de fapt, cea mai mare crimă economică săvârşită împotriva poporului român, guvernanţii au distrus milioane de locuri de muncă, astfel că peste trei miloane de cetăţeni ai României şi peste un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova au fost obligaţi să ia drumul străinătăţii, în căutarea unui loc de muncă, să supravieţuiască urgiei abătută asupra lor de către proprii lor guvernanţi. Milioane de copii români, atât în România, cât şi în Republica Moldova, trăiesc fie fără un părinte, fie fără amândoi părinţii, îngoşând numărul tinerilor români care abandonează şcoala, care devin pradă traficanţilor de droguri şi de carne vie.

  Nu ne putem aştepta la nimic bun de la cei care au guvernat şi guvernează România şi Republica Moldova. Nici să ne elibereze din sărăcie şi umilinţă, nici să ne ajute să realizăm idealul sacru al Reîntregirii Patriei.

  Acesta este motivul pentru care, noi, aici, la Bucureşti, am creat Mişcarea pentru Constituţia Cetăţenilor, care îşi propune să creeze un nou stat al românilor, un stat care să fie controlat de popor, să slujească poporul şi nu mafia politico-financiară, un stat care să scoată România din sărăcie şi umilinţă şi să o plaseze pe drumul libertăţii, al demnităţii şi prosperităţii, un stat care să acţioneze cu competenţă şi hotărâre pentru Reîntregirea Patriei.

  Link: http://www.nouaconstitutie.info/dezbateri/actiuni/2-actiuni/5-memorandum-pentru-reintregirea-romaniei-catre-romanii-de-pretutindeni.html

 2. basarab says:

  Kadar e nume de tatar, maiintalnesti si pe la turci nume din astea. asta nu inseamna ca o sa inventam si noi cvhestii de genu”maghiarii au venit din Turcia prin anul XVII”

 3. BBC says:

  Romania, ROMANILORRRRRRRRRRRRR. PUNCTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT !!!

 4. Gabriel Toma says:

  Interesants istorie a visat cetateanul… Fiecare cu visurile lor, nu trebuie bagati in seama ci pusi sa respecte legea. Nu le convine.,,drum bun si “succesuri”…

 5. pavel lucian cristian says:

  Unde a ajuns nesimtirea acestor nenorociti au venit din asia ieri le-am dat un loc unde sa stea si uite rasplata sa se intoarca inapoi in Asia de unde au venit daca nu vor sa se adecveze legilor si constitutiei Romaniei traiasca Romania mare

 6. Marian Bogdan Tesileanu says:

  Domnule Kadar Gyula,
  De la bun inceput va transmit ca nu sint un patimas sau un roman ultranationalist dar ma simt patriot si mindru de ceea ce sint si de stramosii mei ca si dumneavoastra,de altfel.Sint originar din nordul Judetului Prahova,de pe valea Teleajenului din fostul judet SEC,un judet infiintat special pentru emigrantii secui din Transilvania.Localitatea mea natala se numeste Maneci si a avut multa vreme un caracter dual:Maneci-Paminteni si Maneci-Ungureni ca multe alte localitati de pe marginea de sud si de est a Carpatilor care arata sensul de netagaduit al migratiei:dinspre Transilvania spre Muntenia si Moldova si nu invers cum afirmati dumneavoastra.Multe localitati,ape si locuri poarta in ele etimoane maghiare,dovada ca emigrantii au fost intr-o majoritate covirsitoare unguri.Au plecat din Transilvania permanent:din secolul 12 pina in secolul 20.In unele localitati si-au pastrat biserica si limba,in cele mai multe le-au pierdut asimilindu-se cu incetul asa cum inca se mai asimileaza si astazi romanii in judetele majoritar maghiare.Apa care desparte cele doua Maneciuri se numeste Secuianca si muntii din imprejurimi se numesc Mogos si Ciucas.Sint familii care se numesc Ciurca,Curca,Teglas,Costiug,Besa,Colcer,Secuiu,Ioja,Iuga,etc.si cuvinte regionale cu obirsie in limba maghiara:neatalos,urjuma si altele.Portul a fost multa vreme diferit,cei din Ungureni afisind o uniforma verde formata din veston cu buzunare pe piept si laterale,pantalon de calarie cu model,cizme si palarie verde cu pana:exact stilul secuiesc.In satul nostru vin de sute de ani secuii din Sacele si de mai departe si fac afaceri bune si in buna rinduiala cu noi.In anii ’80 am lucrat in zona Brasov,Sfintu Gheorghe,Imeci,Borosneu,Covasna,Capeni,Bodoc,Malnas,Tusnad,Miercurea Ciuc,Tirgu Mures,Ludus fiind constructor de cale ferata.Mi-am luat repartitia in 1982 la Tirgu Mures ca inginer feroviar fara sa fiu trimis de nimeni acolo deoarece media cu care am terminat mi-ar fi permis un post in Prahova.Asa am vrut eu si nu inteleg povestile cu repartitiile dinadins aranjate de Statul Roman ca sa va deranjeze pe voi si sa va zgindare enormul orgoliu.Pe vremea aceea comunistii au planificat o dezvoltare uniforma a tarii si forta de munca s-a deplasat liber acolo unde a gasit salarii si conditii mai bune.Nu i-a dus nimeni cu forta si noi,”regatenii” nu am fost niciodata deranjati de ardelenii care lucrau cu noi.Colindind secuimea am constatat ca secuiul de rind isi construieste casele ca si orice roman si ca foarte multe din numele lor de familie erau nume romanesti la origine.Chiar seful meu,DOBRITA TIBOR, imi spunea ca strabunicul sau a fost roman.Acolo s-a produs o asimilare lunga si benevola a romanilor de catre secui si maghiari asa cum in Moldova si Muntenia s-a produs invers, fara nici o suparare din partea nimanui.Eu am spus dintotdeauna ca, daca vorbesti,gindesti si visezi intr-o anumita limba,atunci aia esti,indiferent daca parintii sint altceva.Ca doar stim bine ca teoriile rasiste nu au suport stiintific dar vad ca au din nou succes la oamenii nepregatiti.I-am cunoscut foarte bine pe ceangai care se declarau cu oarece sfiala a fi…ceangai desi unii trag de ei sa fie romani iar voi i-ati declarat astazi maghiari.In epopeea lor seculara care nu a fost deloc usoara ei au format un popor aparte cu o limba proprie inrudita si cu romana si cu maghiara.Portul,obiceiurile si anumite insemne etnice (nestudiate de nimeni din pacate) spun o poveste mult mai interesanta si mai veche despre ei decit credem noi.Ce-aveti cu ei?I-am cunoscut foarte bine si pe catolicii din nordul Moldovei care nu mai stiu maghiara.Ei au fost dusi acolo cam cu forta si s-au asimilat singuri in masa romanilor dar si-au pastrat religia.In tot timpul cit am lucrat in secuime s-a dus o lupta inversunata impotriva mea pentru a ma determina sa plec.Cei care faceau asta erau intelectuali dar muncitorii din santier nu aveau nimic cu mine si ne simteam foarte bine impreuna.Munceam in buna intelegere,mincam si beam impreuna si,de multe ori am fost invitat in casele lor care erau aranjate si decorate aproape identic cu cele ale romanilor.Incepusem sa le invat limba si imi faceam cumparaturile in maghiara.Parintii mei se bucurau pentru faptul ca am relatii asa de bune cu niste oameni ai caror stramosi,pina la urma ,erau intemeietorii unor sate prahovene.Nu m-a jignit nimeni niciodata dar a trebuit sa vina o zi in care un “responsabil”cu politica voastra nationalista sa ma cheme la el si sa-mi spuna transant:”Esti un baiat bun pentru noi dar nu vei mai lucra aici decit daca te casatoresti cu o unguroaica.Numai asa te vei putea stabili aici.Altfel,te vom face in scurt timp sa pleci”.Si domnul VIRAG de la Tirgu Mures mi-a facut-o!Acest lucru nu il voi uita niciodata:oamenii de treaba m-au accceptat si un cretin nationalist m-a alungat.In ultimii ani,avind treaba in Secuime am constatat ca daca un roman vrea sa cumpere un teren (cit de mic) acolo,este impiedicat.Eu nu imteleg de ce,atunci cind secuii si romanii faceau parte din doua tari diferite se intelegeau foarte bine si aveau niste relatii excelente (mai putin prostiile politice)si acum,cind locuiesc in aceeasi tara cineva ii invrajbeste si ii instiga la ura.Romanii din Transilvania au suferit foarte mult de pe urma voastra si nu stiu cum v-ati intelege cu ei daca aceasta ar deveni autonoma sau ar trece la Ungaria!Toleranta noastra mioritica face,insa,ca sa stricati o pace si o rinduiala convenabila tuturor.Noi le vom duce toate asa cum putem si cum ne-a lasat Dumnezeu!V-am mai fost slugi 1000 de ani si nu ne-am razbunat in nici un fel dupa 1918.Acum toata Lumea trece prin greutati si nimic bun nu va veni.Daca nu sintem intelepti,nimic bun nu vom avea pe-aici prin Secuimea Noastra de o parte si de alta a Carpatilor! SERVUSTOK!

 7. Dakay says:

  Dar faptul ca tata trebuia sa fie omorat la doar 2 luni de viata, fiind luat din bratele mamei lui de catre unguri? Asta cum e? A fost salvat de o vecina care stia ungureste si familia a renunta la cal si caruta. Trec anii si ne luam dupa ziare, carti, tembelizor, chiar manuale scolare, diversiuni pe internet. Totusi, sa pastram internetul intact si simplul grai liber!

  • Dakay says:

   Deci cine au invadat primii? Care e originea romanilor si a hunilor? Noi, dacii, traci, suntem chiar intemeietorii asa zisei “Europe”!

 8. dacos says:

  Kadar Gyula…cu o mare prietenie si o sincera amabilitate iti spun doar atit..sa ne pupi in …..,,spate “Din respect pentru acest blog si pentru acest om(Dan Tanasa) nu am scris adevaratul cuvant insa toata lumea va intelege ce am vrut sa zic

 9. georgica says:

  Eu am invatat in Germania alta varianta istorica ! Aceea conform careia ARPAD a cucerit toata EUROPA, in anul 300 i,e,n , inclusiv ROMA, ! TRAIAN , a fost de fapt un ungur sub acoperire ! Dupa ce a cucerit DACIA , s-a gandit sa mai stea ungurii camuflati vreo 600 de ani, si apoi sa revendice toate acele teritorii ! In anul 1000 s-au gandit ungurii in marinimia lor sa lase Moldova si Muntenia vlahilor, care tocmai soseau din JAPONIA calare pe TSUNAMI ! Datorita conditiilor grele din tarile romane ce luptau cu turcii, si conditiilor extrem de bune din Ungaria ce era pasalac turcesc si pocnea de bogatie , romanii migrau spre Transilvania si Ungaria ! Datorita alimentatiei si contractelor de munca fara TVA

 10. AM FACUT O CONFUZIE…CITISEM INAINTE ISTORIA ROMANIEI SI A UNGARIEI DE PE SITE-UL L’AROUSSE SI RAMASESEM IN CAP CU ALTA INFORMATIE….EURATLAS.NET E DE FAPT, ASA CUM RECUNOSC SI EI PE SITE…,,Euratlas Nussli is a Swiss business specialist in historical digital cartography”

 11. ASTIA NU MAI AU NICIO RUSINE! SA CAUTE HARTILE ONLINE L’AROUSSE (FACUTE DE FRANCEZI) SA VADA CINE TRAIA PE TERITORIUL NOSTRU IN SEC I SI PE O PARTE A UNGARIEI DE ASTAZI. ASTIA CHIAR NE CRED PROSTI!

 12. Jakab says:

  Nu exista stat in stat!Daca nu ne convine in Romania suntem liberi sa plecam in Ungaria!

  • Dakay says:

   Nu trebuie sa pleci, ci sa te supui regulilor romanesti. Eu daca ma mut in Ungaria o sa ma supun regulilor unguresti. Simplu! Migratia a fost, este si va exista! Doar ca trebuie sa te adaptezi, nu sa cuceresti!

  • Corect,domnule Jakab!Insa e de retinut,ca nimeni nu va izgoneste de aici,suntem constienti ca ati muncit,v-ati facut case,v-ati intemeiat familii,si e greu sa lasi totul si sa pleci…NOI,ROMANII,DINTOTDEAUNA AM FOST UN POPOR DEOSEBIT DE TOLERANT,DAR AM FOST CALCATI PE CAP(tocmai din aceasta pricina),INSA TOTUL ARE O LIMITA,iar politicienii de etnie maghiara si cei de la Budapesta,nu fac decat sa alimenteze ura interetnica!!!Asa ca,domnule kadar (scriu intentionat cu litera mica numele),pune-ti mana pe o carte de istorie,si invatati,dumneavoastra si toti cei care vreti autonomie si drepturi,apoi,mai discutam!Pentru ca va spun sigur ca in ORICE STAT din lume,o etnie minoritara,are dreptul sa RESPECTE CONSTITUTIA SI LEGILE STATULUI IN CARE TRAIESC!!!! ATAT!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Kádár Gyula, istoric maghiar, despre românii din Ardeal: ”Pe Pământul Secuiesc au început să sosească la începutul secolului al XVII-lea” "! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/kadar-gyula-istoric-maghiar-despre-romanii-din-ardeal-pe-pamantul-secuiesc-au-inceput-sa-soseasca-la-inceputul-secolului-al-xvii-lea/