Kelemen Hunor consideră UMILITOARE loialitatea față de LIMBA ROMÂNĂ

February 13, 2013 •Kelemen Hunor •Views: 1383

kelemen hunor udmr

Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, face apel la reprezentanţii vieţii politice româneşti să se delimiteze de retorica anti-maghiară şi să nu dea dovadă de nicio toleranţă faţă de astfel de declaraţii. Acesta a anunţat că nu tolerează “teste de loialitate” în privinţa limbii române, pe care le consideră “umilitoare” pentru minoritatea maghiară şi pentru celelalte minorităţi din România.

“Uniunea Democrată Maghiară din România respinge cu hotărâre acel tip de retorică şovinistă, antimaghiară, la care a recurs Valer Marian, senator social-democrat de Satu Mare. Astfel de manifestări împing societatea românească înapoi, în anii ’90″, a declarat, miercuri, Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR cataloghează proiectul unui senator USL privind loialitatea faţă de limba română “pur şi simplu umilitor” pentru minoritatea maghiară şi pentru celelalte minorităţi din ţara noastră.

Comunitatea naţională maghiară din Transilvania consideră jignitoare afirmaţia provocatoare a senatorului de Satu Mare, potrivit căreia ar trebui pedepsiţi, pe viitor, cei care nu se exprimă în limba română în instituţiile publice şi în alte locuri publice. Anunţul făcut de politicianul social-liberal (USL), că a elaborat un proiect de lege a loialităţii faţă de limba română, este pur şi simplu umilitor pentru membrii minorităţii maghiare şi ai celorlalte minorităţi din România. Nu am tolerat niciodată astfel de teste de loialitate şi nu intenţionăm să o facem nici de acum înainte“, a explicat liderul UDMR, potrivit unui comunicat remis presei.

Hunor solicită stoparea retoricii anti-maghiare. În opinia acestuia, proiectul de lege privind pedepsirea celor care nu vorbesc în limba română în cadrul instituţiilor publice este anticonstituţional şi contravine mai multor convenţii internaţionale semnate de România.

Membrii comunităţilor naţionale care trăiesc în România sunt cetăţeni egali în această ţară, ei au aceleaşi drepturi şi îndatoriri ca membrii naţiunii majoritare. Respingem în mod hotărât orice tentativă care instigă la antagonism, la duşmănie, între majoritate şi minoritate“, a adăugat Kelemen Hunor.

Sursa: GhimpeleTags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Kelemen Hunor consideră UMILITOARE loialitatea față de LIMBA ROMÂNĂ"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/kelemen-hunor-considera-umilitoare-loialitatea-fata-de-limba-romana/