Kelemen Hunor, solidar cu edilul din Miercurea Ciuc: Condiţia cunoaşterii limbii maghiare e justificată şi legală

February 27, 2013 •UDMR •Views: 1729

kelemen hunor udmr

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi-a exprimat solidaritatea cu Ráduly Róbert, primarul municipiului Miercurea Ciuc, după ce acesta a fost amendat pentru că, la organizarea concursului de ocupare a funcţiei de arhitect şef al primăriei, a introdus criteriul cunoaşterii limbii maghiare.

“Utilizarea limbii maghiare în administraţia locală este un drept garantat de lege, nu constituie excepţie de la acest caz nici arhitectul şef al primăriei Miercurea Ciuc, în a cărui fişă a postului s-a inclus şi obligaţia de a acorda audienţe. La audienţe se prezintă cetăţeni care au o serie de probleme curente. Între aceşti cetăţeni se află şi persoane a căror limbă maternă este limba maghiară, mai mult, în cazul municipiului Miercurea Ciuc, aceştia din urmă sunt majoritari. Din acest motiv, consider că introducerea condiţiei cunoaşterii limbii maghiare este justificată şi legală“, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR îşi întemeiază declaraţia pe două articole din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale (republicată).

Potrivit articolului 19 al legii, “în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi serviciile publice deconcentrate asigură folosirea, în raporturile cu aceştia, şi a limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentei legi şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte”.

Alineatul 2 al articolului 76 prevede că “în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, în raporturile lor cu autorităţile administraţiei publice locale, cu aparatul de specialitate şi organismele subordonate consiliului local, aceştia se pot adresa, oral sau în scris, şi în limba lor maternă şi vor primi răspunsul atât în limba română, cât şi în limba maternă”.

Hunor s-a oferit să îi acorde asistenţă primarului din Miercurea Ciuc pentru soluţionarea speţei în mod favorabil în instanţă.

“În ultimii 23 de ani, UDMR a lucrat şi pentru a ne putea utiliza în mod liber limba maternă, iar în acest scop am creat un cadru legal. Nimeni nu poate fi exceptat de la respectarea acestor legi, nici la Miercurea Ciuc şi nici în alte localităţi. Apărarea limbii materne şi libera utilizare a acesteia este un subiect faţă de care nu suntem dispuşi să facem nicio concesie.

Acei membri ai Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării care au adoptat această decizie ar trebui să conştientizeze că ei nu trebuie sa lupte împotriva maghiarilor şi a legii, ci împotriva discriminării“, a mai spus preşedintele UDMR.

Sursa: GhimpeleTags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

5 Responses to Kelemen Hunor, solidar cu edilul din Miercurea Ciuc: Condiţia cunoaşterii limbii maghiare e justificată şi legală

 1. marius says:

  e legala in ungaria, scarnavie iredentista

 2. Costin Serban says:

  Mai oameni buni,

  A concluziona ce fac etnicii maghiari de 20 si ceva de ani, la nivel de UDMR, este bine, pentru a-ti forma o imagine asupra dimensiunii politice a acestei miscari arogante si anti-ROMANESTI.Dar a ne opri la studii si observatii, nu este suficient, pentru a contracara aceste obsesive atacuri la fiinta noastra nationala si integritatea teritoriala a ROMANIEI.
  ROMANII si ATAT, pentru ca partidele noastre politice nu conteaza;Au dovedit-o in toti acesti ani,ca nu dau doi lei pe ROMANIA si ROMANI.Inca o data ROMANII trebuie sa iasa la “lupta” in sens democratic si cu aceeasi obsesie, ca si udmr-ul, sa le demonstram ca pot fi expulzati definitiv din ROMANIA, pentru toate actiunile lor anti-ROMANESTI si anti-constitutionale.Nu vedeti fratilor, ca nu le pasa de ROMANIA,ROMANI si CONSTITUTIE.Nu le pasa si nici nu-i deranjeaza ca ROMANII au fost ucisi, torturati si umiliti in propia lor ROMANIE.
  Oare voi politicienilor si guvernantilor NU VA E RUSINE, SA VA FACETI CA NU VEDETI, CE SE INTAMPLA IN TARA CU udmr-ul?
  OARE NU TRADATI TOT CE ESTE SFANT SI BUN AL NEAMUL ROMANESC?
  OARE NU VA BATETI JOC CHIAR DE OBARSIA VOASTRA, TACAND SI TINAND CAPUL CA STRUTII IN NISIP?
  OARE NU SUNT STRABUNII, BUNII SI PARINTII VOSTRII NASCUTI AICI PE GLIA NOASTRA ROMANEASCA?
  CE FEL DE OAMENI SUNTETI?

 3. EugenRo says:

  Pe scurt, statul roman a acordat etnicilori maghiar dreptul de a-si folosi limba materna in administratia locala, cu scopul ca ei sa isi pastreze identitatea, limba, cultura etc. Cum ar spune unii “sa se simta si ei acasa”. Problema este ca politicienii si sustinatorii lor doresc sa transforme acest drept “complementar” la legea limbii oficale de stat intr-o obligatie pe care sa o respecte si conlocuitorii de alta etnie. Dar ei nu au, la randul lor, dreptul la nealterarea identitatii, limbii si culturii lor? Sau asta nu conteaza..
  Si mai pe scurt, exista un principiu in drept care spune ca “drepturile unuia se intind pana intr-acolo incat sa nu lezeze drepturile celuilalt”.
  Bine-bine, ar zice unii maghiari, dar noi de ce trebuie sa stim romana obligatoriu, adica o limba in plus. Pentru ca traiti in Romania, ar sari inexact unii romani.cORECT este insa pentru ca sunteti CETATENI ai Romaniei, iar drepturile si obligatiile rezida NUMAI din calitatea de CETATEAN si nu din particularitatea etnica.
  Restul e tupeu, sovinism, xenofobie, fascism, gibonism primitiv…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Kelemen Hunor, solidar cu edilul din Miercurea Ciuc: Condiţia cunoaşterii limbii maghiare e justificată şi legală"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/kelemen-hunor-solidar-cu-edilul-din-miercurea-ciuc-conditia-cunoasterii-limbii-maghiare-e-justificata-si-legala/