La 90 de ani de la infiintarea Universitatii Romanesti din inima Ardealului

April 20, 2010 •antiromanism, Cluj Napoca, Gheorghe Funar, PCM, UDMR •Views: 1507

După Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, de la Alba-Iulia, s-a acţionat de către patrioţii din acea vreme pentru întemeierea Universităţii Româneşti din capitala spirituală a Ardealului. La 1 noiembrie 1919, “Universitatea Daciei Superioare” îşi deschidea porţile, iar prelegerea inaugurală a lui Vasile Pîrvan a fost intitulată “Datoria vieţii noastre”. La 1 februarie 1920, Regele Ferdinand I, împreună cu Regina Maria, primul-ministru, miniştrii şi mai mulţi ambasadori au participat la deschiderea oficială a Universităţii Daciei Superioare. În ziua de 16 aprilie 2010, în sala “Auditorium Maximum” au avut loc ceremonia solemnă şi un concert aniversar la 90 de ani de la întemeierea Universităţii Româneşti şi a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Programul manifestării (după textul invitaţiei) a cuprins cuvîntări ale: rectorului U.B.B., Andrei Marga, Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, preşedintelui României, Traian Băsescu, preşedintelui României (1990-1996, 2000-2004) Ion Iliescu, preşedintelui României (1996-2000) Emil Constantinescu, rectorilor Universităţilor din Consorţiul “Universitaria” Ioan Pînzaru (Universitatea Bucureşti), Vasile Işan (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi), Ioan Talpoş (Universitatea de Vest Timişoara), Gheorghe Roşca (Academia de Studii Economice Bucureşti), Preşedintelui Conferinţei Naţionale a Rectorilor, Ecaterina Andronescu (Universitatea Politehnică Bucureşti). Participanţii la această manifestare românească au avut parte de mai multe surprize neplăcute pregătite de către principalul organizator, prof.univ.dr.Andrei Marga, rector al Universităţii “Babeş-Bolyai”, respectiv:
1) Nu a fost intonat Imnul Naţional al României, în deschiderea ceremoniei solemne.
2) În sală a fost interzis Tricolorul românesc, nu a fost arborat nici un drapel al României şi nu a fost permis ca măcar aranjamentele florale şi buchetele de flori oferite artiştilor de la Opera Naţională Română să conţină combinaţia de culori roşu, galben şi albastru.
3) Nu au fost distribuite participanţilor cocarde cu Tricolorul românesc.
4) Nu a făcut nici o referire la “Universitatea Daciei Superioare”, nici la întemeietorii ei şi nici la rectorii din perioada 1919-2010.
5) Nu a permis preşedintelui reales al Academiei Române, prof.univ.dr.Ionel Haiduc, fost rector al acestei Universităţi, să ia cuvîntul.
6) A refuzat să motiveze de ce, de 20 de ani, menţine denumirea dată de către regimul comunist, în anul 1959, de Universitatea “Babeş-Bolyai” şi se încăpăţînează să nu pună în discuţie revenirea la denumirea iniţială de “Universitatea Daciei Superioare”.
7) A uitat să facă referire la “mutarea”, după Diktatul de la Viena din 30 august 1940, a “Universităţii Daciei Superioare” la Timişoara şi Sibiu.
8) A omis, deliberat, să facă referire la acţiunile iredentismului unguresc şi ale membrilor U.D.M.R. vizînd scindarea Universităţii pe criterii etnice.
9) A acceptat absenţa nemotivată a reprezentanţilor U.D.M.R. din conducerea U.B.B. şi a unora dintre facultăţi.
10) Nu a anunţat că vicepremierul Marko Bela, care coordonează şi domeniul Educaţiei, nu a reuşit să transmită un mesaj de felicitare în limba română.
Participanţii la aniversarea a 90 de ani de la înfiinţarea celei mai mari Universităţi din România, cea mai mare şi complexă Universitate plurilingvă din Europa, cu peste 50.000 de studenţi, au constatat atitudinea inexplicabilă şi sfidătoare faţă de acest eveniment manifestată de către preşedintele României, Traian Băsescu, primul-ministru, Emil Boc (cadru didactic la această Universitate), şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care nu numai că nu au fost prezenţi la Cluj-Napoca, dar nici măcar nu au trimis vreun mesaj care să fi fost citit în sală. La fel a procedat şi Radu Duda. În schimb, fostul Rege Mihai I şi fostul preşedinte Ion Iliescu au transmis mesaje de felicitare, iar fostul preşedinte Emil Constantinescu a dat curs invitaţiei şi a făcut referire la întemeietorii “Universităţii Daciei Superioare”.
Românii, în special cei din Ardeal, au constatat cu durere că în fiecare an, după 1989, preşedinţii României şi primii-miniştri au transmis, de 15 martie, mesaje care să fie citite de către prefecţii sau primarii români cu scopul de a-i felicita pe iredentiştii unguri care acţionează pentru dezmembrarea teritorială a ţării noastre. La 90 de ani de la înfiinţarea Universităţii Româneşti a Daciei Superioare în inima Ardealului, preşedintele României, primul-ministru şi ministrul Educaţiei au refuzat să transmită mesaje de felicitare. Nu este exclus să dea vina pe norul de cenuşă vulcanică.
Sperăm că, la centenarul acestei Universităţi, viitorul rector şi viitorul Senat vor avea curajul să propună Guvernului României schimbarea denumirii din timpul perioadei comuniste şi revenirea la cea iniţială, “Universitatea Daciei Superioare”. De asemenea, nădăjduim că, la 100 de ani de la înfiinţarea “Universităţii Daciei Superioare”, la manifestări vor participa preşedintele României, premierul şi ministrul Educaţiei, iar românii se vor bucura intonînd Imnul Naţional al României şi văzînd arborate drapele româneşti. După amărăciunea din deschiderea manifestării, participanţii au avut parte de un concert aniversar de excepţie, oferit de către Orchestra Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi de către soliştii Alexandru Agache – bariton, Nicoleta Ardelean – soprană, Carmen Oprişanu – mezzosoprană şi Ovidiu Daniel-tenor.
Dr. GHEORGHE FUNAR,
Secretar general al P.R.M.,
Preşedintele Filialei P.R.M. Cluj
Sursa: Tricolorul

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "La 90 de ani de la infiintarea Universitatii Romanesti din inima Ardealului"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/la-90-de-ani-de-la-infiintarea-universitatii-romanesti-din-inima-ardealului-2/