LA DOI ANI DE CÂND ȘI-A DAT DEMISIA, turnătorul la Securitate Bartha Csaba este în continuare director la ICR Budapesta

May 28, 2012 •Bartha Csaba, extremism maghiar, Institutul Cultural Roman, iredentism, sovinism maghiar, Ungaria •Views: 1433

Bartha Csaba

În urmă cu aproape doi ani de zile presa din România relata despre colaborarea cu fost Securitate a directorului adjunct al filialei de la Budapesta a Institutului Cultural Român, Bartha Csaba.

Citez din cotidianul România Liberă: ”În ciuda faptului că există dovezi care arată că directorul adjunct al ICR Budapesta dădea note informative Securităţii, semnate cu numele de cod „Barbu”, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) i-a dat lui Bartha, luna trecută, un verdict de necolaborare, considerând că delaţiunile sale nu ar fi afectat viaţa privată a persoanelor pe care le-a dat pe mâna Securităţii. Cererea de verificare a lui Csaba Bartha a fost depusă încă din iulie 2008 de Ministerul Afacerilor Externe, în subordinea căruia se află ICR Budapesta. Abia luna trecută CNSAS a făcut publică decizia în acest caz, aceea că nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii, cu toate că a fost recrutat de Securitate pe 11 decembrie 1986 pentru „încadrarea informativă a colegilor de la Facultatea de Mecanică din Timişoara şi a colegilor de serviciu de la IPILF «Fructus’ Timişoara». Numele conspirativ al acestuia a fost, potrivit CNSAS, Barbu.

În luna august 2010 publicația de limbă maghiară Uj Magyar Szo anunța faptul că ”A demisionat Bartha Csaba, directorul adjunct al ICR Budapesta, despre care presa a scris că înainte de 1989 a fost racolat de securitate. Diplomatul cultural a luat acestă hotărâre cu toate că în declaraţia CNSAS din iunie se specifică faptul că nu cade sub incidenţa legii lustraţiei, deoarece nu poate fi considerat colaborator al securităţii comuniste” (Lemondott posztjáról Bartha Csaba, a budapesti Román Kulturális Intézet (ICR) igazgatóhelyettese, akiről a sajtó korábban azt írta, hogy 1989 előtt beszervezte a Szekuritáté. A kultúrdiplomata annak ellenére szánta rá magát erre a lépésre, hogy a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) júniusban kibocsátott határozatában kimondta: nem esik a román átvilágítási törvény hatálya alá, mivel nem tekinthető a kommunista titkosszolgálat kollaboránsának).

Cu toate acestea, la aproape doi ani de zile de la data la care a fost dovedit ca fiind turnător la Securitate și data la care a declarat că și-a dat demisia, Bartha Csaba este în continuare director adjunct al ICR Budapesta conform paginii oficiale de internet a ICR. Și conform profilului său de Facebook Bartha tot la ICR Budapesta prestează.

Un turnător la Securitate răsplătit cu un post gras in administrația noii democrații de  pe Dâmbovița. Cred că nici măcar Csaba nu visa la așa ceva!
Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to LA DOI ANI DE CÂND ȘI-A DAT DEMISIA, turnătorul la Securitate Bartha Csaba este în continuare director la ICR Budapesta

  1. viorel g says:

    vorba lu’Dinica: un turnator nenorocit…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "LA DOI ANI DE CÂND ȘI-A DAT DEMISIA, turnătorul la Securitate Bartha Csaba este în continuare director la ICR Budapesta "! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/la-doi-ani-de-cand-si-a-dat-demisia-turnatorul-la-securitate-bartha-csaba-este-in-continuare-director-la-icr-budapesta/