LA SESIZAREA MEA. Primarul UDMR din Mădăraș obligat DEFINITIV ȘI IREVOCABIL să dea jos drapelul UNGARIEI de pe Primărie și să plătească amenda

October 22, 2013 •UDMR •Views: 1731

Sediul Primăriei Mădăraș

Drapelul Ungariei stă arborat din ianuarie 2013 pe sediul Primăriei Mădăraș

Primarul din Mădăraş, somat de prefect să îndepărteze de urgenţă steagul Ungariei de pe sediul Primăriei

Demersul vine după ce instanţa a hotărât că primarul a încălcat legea

Primarul comunei Mădăraş, Biro Laszlo, a fost somat de prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, să îndepărteze de urgenţă steagul Ungariei de pe sediul Primăriei şi să arboreze drapelul României, conform legislaţiei în vigoare, după ce Tribunalul Harghita a decis că edilul a încălcat legea în acest caz.

,,În baza legii şi a hotărârii judecătoreşti primarul este obligat să îndepărteze de pe frontispiciul sediului Primăriei steagul roşu-alb-verde. Am înaintat o adresă către acesta prin care i-am solicitat acest lucru şi să ia măsuri pentru evitarea aplicării unei noi sancţiuni contravenţionale. În ceea ce priveşte executarea sancţiunii amenzii, i-am solicitat să ne comunice dovada achitării acesteia. (…) În cazul în care primarul comunei Mădăraş nu va pune în aplicare hotărârea judecătorească, se face pasibil de săvârşirea infracţiunii de nerespectare a unei hotărâri judecătoreşti, faptă prevăzută de legea penală”, a declarat prefectul Adrian Jean Andrei.
Primarul comunei Mădăraş a fost amendat de prefect, la începutul lunii februarie, cu suma de 4.000 lei, întrucât a arborat steagul Ungariei pe clădirea Primăriei şi a încălcat prevederile HG 1157 din 2001, privind arborarea drapelului naţional. Sancţiunea a fost aplicată după ce, în luna ianuarie, prefectul a recomandat primarilor, printr-o circulară, să nu arboreze drapelele altor state decât în condiţiile legii şi a făcut un apel să respecte actele normative care statuează atât arborarea drapelului naţional, cât şi folosirea sigiliilor cu stema României. Cu toate acestea, primarul comunei Mădăraş, Biro Laszlo, a continuat să arboreze acest drapel pe clădirea Primăriei.
Amenda aplicată de prefect a fost contestată la Judecătoria Miercurea-Ciuc de primarul din Mădăraş, care a invocat mai multe motive, inclusiv acela că drapelul arborat pe Primărie este cel al naţiunii maghiare şi nu al statului ungar.

În sentinţa Judecătoriei Miercurea-Ciuc se arată că instanţa ,,nu a reţinut această apărare, întrucât pe de o parte nu s-a dovedit acest aspect, nefiind arătată diferenţa între drapelul statului maghiar, conform legislaţiei maghiare şi drapelul arborat de petent, iar pe de altă parte răspunderea contravenţională ar putea fi evitată foarte uşor prin modificarea unui element nesemnificativ al particularităţilor unui drapel al unui alt stat”.
Magistraţii Judecătoriei Miercurea-Ciuc au considerat că fapta are un grad de pericol social suficient pentru aplicarea sancţiunii amenzii, ,,dat fiind că petentul reprezintă o autoritate publică”, dar au decis să reducă la 2.500 lei cuantumul amenzii, ,,luând în considerare şi faptul că este vorba despre primăria unei comune, cu un buget mai redus decât al oraşelor”.

Sentinţa aplicată de Judecătoria Miercurea-Ciuc a fost atacată cu apel la Tribunalul Harghita, dar magistraţii acestei instanţe au decis că apelul este neîntemeiat.
,,În acord cu prima instanţă, Tribunalul apreciază că sancţiunea reducerii amenzii este suficientă pentru a i se atrage atenţia petentului intimat asupra obligaţiilor legale ce-i revin, astfel putându-se realiza scopul preventiv al sancţiunii”, se precizează în sentinţa definitivă a Tribunalului Harghita.

Primarul spune că va respecta decizia instanţei

Primarul comunei Mădăraş a precizat că va respecta decizia Tribunalului, va plăti amenda şi va da jos drapelul arborat pe clădirea Primăriei. El a subliniat, însă, că drapelul în cauză este recunoscut de comunitate şi consideră că este nevoie de respect reciproc.

,,Voi respecta decizia Tribunalului, voi plăti amenda, chiar dacă acum sunt puţin necăjit, şi săptămâna viitoare voi da jos drapelul de pe Primărie. Personal, nu îmi convine decizia Tribunalului, dar ca primar trebuie să respect legea şi o voi face. Drapelul acesta este drapelul comunităţii, recunoscut de comunitate. Respectăm pe toţi, dar să fim şi noi respectaţi şi acceptaţi aşa cum suntem noi, cu culorile şi cu ideile noastre. Nu suntem aceeaşi, trebuie spus treaba aceasta, suntem separaţi şi nu avem altceva decât cu creativitate şi cu o apropiere pozitivă, împreună să găsim soluţiile şi pe plan material, nu numai imaterial. (…) Pe plan material, dacă vrem o strategie şi o dezvoltare nu numai locală, regională şi pe plan naţional, dacă vrem o dezvoltare frumoasă, atunci nu avem încotro, trebuie să facem împreună, dar primul lucru de care trebuie să ţinem cont, să fim cu stimă, cu sinceritate, să ne apropiem lucrurile noastre corect”, a conchis primarul din Mădăraş.

L. MATEI

Sursa: Informația Harghitei

Vezi și DEȘI INIȚIAL A REFUZAT, prefectul de Harghita l-a amendat pe primarul UDMR din Mădăraș pentru arborarea drapelului Ungariei. DOCUMENTE

EXCLUSIV. Prefectul Jean-Adrian Andrei REFUZĂ să-l amendeze pe primarul UDMR din Corund care arborase ilegal drapelul UNGARIEI. DOCUMENT

A DOUA OARĂ. La sesizarea subsemnatului, Prefectura Harghita a dat jos DRAPELUL UNGARIEI de pe sediul Primăriei Mădăraș! FOTO. DOCUMENT.

EXCLUSIV. APLICAREA LEGII SE NEGOCIAZĂ. Prefectul de Harghita refuză să sancționeze primarii care arborează ilegal drapelul Ungariei. DOCUMENTE

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

4 Responses to LA SESIZAREA MEA. Primarul UDMR din Mădăraș obligat DEFINITIV ȘI IREVOCABIL să dea jos drapelul UNGARIEI de pe Primărie și să plătească amenda

 1. […] Vezi și LA SESIZAREA MEA. Primarul UDMR din Mădăraș obligat DEFINITIV ȘI IREVOCABIL să dea jos drapelul… […]

 2. EugenRo says:

  Daca a fost cineva prin Mereni (Covasna) a.c., mai este arborat steagul Ungariei, langa celebra harta (doar) a Transilvaniei? Asa de curiozitate. ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:RO_CV_Mereni_2.jpg ). De remarcat pe indicatoarele strazilor, stema distincta a Transilvaniei ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:RO_CV_Mereni_3.jpg ). Cat pot fi de obsedati revizionistii..

 3. EugenRo says:

  Iata cum face promovarea turistica CJ Harghita pentru sezonul de iarna. Inducerea la nivelul intregii populatii a sentimentului existentei unui areal separat, determinat etnic (tinutul secuiesc) este (de fapt) scopul principal si atingerea lui se face prin toate mijloacele. Chiar si prin promovarea partiilor de schi:
  http://www.muntiiharghitei.ro/schi/
  Alo! 2 10, 2 10, proba! Domnu’ prefect?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "LA SESIZAREA MEA. Primarul UDMR din Mădăraș obligat DEFINITIV ȘI IREVOCABIL să dea jos drapelul UNGARIEI de pe Primărie și să plătească amenda"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/la-sesizarea-mea-primarul-udmr-din-madaras-obligat-definitiv-si-irevocabil-sa-dea-jos-drapelul-ungariei-de-pe-primarie-si-sa-plateasca-amenda/