László Tőkés – portret de cavaler al ordinului Steaua României în 10 declaraţii

September 26, 2013 • Laszlo Tokes • Views: 956

Laszlo Tokes

Laszlo Tokes

de Dorin Suciu

1. “La 20 martie 1990, la Târgu-Mureş a avut loc un pogrom sângeros împotriva populaţiei maghiare”, declară László Tőkés la o reuniune ecumenică a World Council of Churches (WCC) ţinută în august 1990 la Geneva.
Faptul este cu atât mai odios cu cât la acea dată se lămurise că victima acelei scene să fie lovit cu cruzime, reluată obsesiv de televiziunile occidentale, se numea Mihăilă Cofar şi că dramaticele evenimente provocaseră românilor un număr de două ori mai mare de morţi şi răniţi decât maghiarilor.

2. “Situaţia actuală a maghiarilor din România este similară cu cea a evreilor din anii 1930” (!), susţine episcopul László Tőkés în numărul din 19 februarie 1993 a cotidianului Süddeutsche Zeitung care dedică o pagină întreagă problematicii minorităţilor maghiare din afara graniţelor Ungariei.

3.  “În România decurge împotriva minorităţii maghiare un proces de purificare etnică, la fel ca în Bosnia, doar că mijloacele întrebuinţate sunt mai subtile”. Diversiunea a fost lansată de episcopul László Tőkés în a doua jumătate a lunii februarie 1993, în Statele Unite, la un post de televiziune din Ohio şi într-o reuniune la Cleveland unde Tőkés a susţinut că există o singură soluţie a dezamorsării “bombei etnice”: cantonizarea Transilvaniei şi autonomia teritorială pe baze etnice. Cotidianul The Washington Times va dedica aserţiunilor lui László Tőkés un articol pe patru coloane cu titlul Ethnic Cleansing in Transylvania – Purificare etnică în Transilvania.
La 27 februarie, într-o conferinţă de presă ţinută la Budapesta, unde eram prezent în calitate de corespondent al Televiziunii şi Radiodifuziunii Române, l-am întrebat pe László Tőkés dacă îşi menţine declaraţiile făcute în Statele Unite. După ezitări penibile a răspuns că da.
Reacţia în presă şi în cercurile politice din România la aberaţiile episcopului a fost fulminantă, mai multe organizaţii ale revoluţionarilor din Timişoara i-au retras lui Tőkés titlurile de revoluţionar şi, pentru prima oară, UDMR s-a delimitat de preşedintele său de onoare.

4. “În cursul celui de al doilea război mondial, în România s au comis împotriva evreilor atrocităţi la fel de mari ca şi cele din Ungaria, doar că, până acum, s a reuşit în mod abil escamotarea datelor privind antisemitismul românesc.” Declaraţia a fost făcută de episcopul László Tőkés în Israel, în luna februarie a anului 1994, cu ocazia unei reuniuni pe tema reconcilierii dintre cultele creştine şi cultul mozaic. Ea a fost relatată de Tőkés, la 6 martie 1994, în emisiunea “A Hét”   Săptămâna   a Televiziunii Ungare.
Poate nu este inutil să reamintesc că în perioada mai 1994 – aprilie 1945 au fost deportaţi şi omorâţi în lagărele morţii aproape 600.000 de evrei unguri, o zecime din numărul evreilor asasinaţi în întreaga Europă de către nazişti? În această cifră nu se înscriu şi evreii omorâţi de jandarmeria şi armata ungare precum şi membri ai partidului fascist Crucile cu Săgeţi.
“Prigonirea evreilor din Ungaria este probabil crima cea mai abjectă din întreaga istorie a omenirii” aprecia la acea vreme Winston Churchill în jurnalul său.

Integral în Jurnalul NaționalTags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend