L’Express: Cum îl reabilitează Ungaria pe Horthy, fost aliat al lui Hitler

June 18, 2012 •antiromanism, extremism maghiar, Horty Miklos, iredentism, PCM, separatism etnic, sovinism maghiar, UDMR, Ungaria, Viktor Orban •Views: 1276

de Dumitru Constantin

Dreapta lui Viktor Orban revine la cultul fostului regent Miklos Horthy, pe care extrema dreaptă l-a considerat mereu drept un erou. Mai mult, premierul Viktor Orban a refuzat public să-l califice dictator pe amiral – arată cunoscuta revistă franceză L’Express într-un articol consacrat duminică acestei teme.

Autoarea, Florence La Bruyere, începe prin a face o asociere între partidul francez UMP, de dreapta, care s-a aflat la putere pe timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy, recent învins în competiţia pentru un nou mandat. „Să ne imaginăm politicieni din UMP dezvelind o statuie a mareşalului Petain ? Cam aşa ceva se întâmplă în Ungaria, unde dreapta de la putere susţine reabilitarea fostului regent Miklos Horthy ( aflat în fruntea Ungariei între 1920 şi 1944), şi care a fost aliat al lui Adolf Hitler. Sâmbătă, 16 iunie 2012, un primar aparţinând Fidesz, dreapta populistă a premierului Orban, a dezvelit un bust din piatră al lui Horthy. Evenimentul a fost consemnat la Csokako, o mică localitate aflată la 60 km de Budapesta. La ceremonie au asistat 800 de persoane, între care se aflau simpatizanţi ai extremei-dreapta. Recent, trei alte oraşe ungureşti l-au celebrat pe Miklos Horthy, dând numele său unui parc, ridicând o mare statuie din lemn sau repunând la locul ei o placă din marmură în onoarea sa pe zidul unei şcoli de unde fusese scoasă în 1947”.

În continuare, revista pariziană notează că „extrema dreaptă ungară l-a văzut mereu pe Horthy drept un erou, graţie alianţei sale cu Hiltler, CÂND A RECUPERAT TERITORII PIERDUTE DE UNGARIA ÎN 1920” ( prin Tratatul de la Trianon – n.n.). Însă astăzi „se pare că partidul Fidesz susţine şi el reabilitarea fostului amiral”, arăta recent Agnes Vadai, deputată din opoziţie. La începutul lunii mai, doi deputaţi din partidul premierului Orban au participat la un bal organizat spre a se strânge fonduri necesare ridicării unei statui a lui Horthy la Budapesta”. Revista L’Express nu ezită să denunţe următorul fapt absolut uluitor : „Într-un interviu apărut duminică, 17 iunie a.c., în ziarul austriac Die Presse, Orban însuşi a refuzat să-l califice dictator pe Miklos Horthy. Întrebat în legătură cu înmulţirea evenimentelor ce vizează omagierea memoriei amiralului, premierul ungar a declarat : „Deciziile privesc exclusic colectivităţile locale”.

În context, autoarea articolului din L’Express arată că „după revenirea da la putere, în 2010, şeful dreptei populiste, care dispune de o majoritate de două treimi, a diminuat rolul Curţii Constituţionale şi al Parlamentului, impunând o nouă Constituţie, care betonează puterea partidului său şi afectează rolul presei”. „Ungaria lui Horthy nu era o dictatură, ci un regim autoritar. Orban face Horty light”, apreciază jurnalistul Thomas Schreiber .

În căutarea legitimităţii istorice, dreapta revine la simbolurile regimului Horthy, ordonând renovarea Pieţei Parlamentului, care revine la imaginea sa de dinainte de…1940. „Cu acest gest simbolic, Orban dă un semnal clar oamenilor: ne întoarcem la era Horthy!”, denunţă Janos Hallama. Acest cap de familie de 45 de ani este scandalizat de faptul că actualul consiliu municipal din oraşul său, Gyomro, a rebotezat Piaţa Libertăţii, dându-i numele amiralului. „Horthy a fost un criminal de război, el are o responsabilitate în genocidul evreilor unguri”, subliniază J. Hallama. În 1944, sub ocupaţia germană, statul a participat la deportarea a 437 000 de evrei unguri în lagărele morţii. Afacerea divizeză acest mic orăşel dormitor aflat la 30 de km de Budapesta, care nu este guvernat de dreapta, ci de o majoritate idependentă. Totuşi, când unicul ales al extremei dreapta a propus rebotezarea pieţei, „ ei au votat cu toţii pentru. Poate pentru că simt că vântul bate spre dreapta”, a opinat amintitul Hallama. Pentru Atilla Szekely, director al Casei Culturii şi ales idependent, decizia de rebotezare a pieţei era foarte logică. „Ea se numea Piaţa Horthy înainte de 1945, iar familia amiralului avea un castel aici. Se ştiu din ce în ce mai multe lucruri despre Horthy, şi nu era un individ îngrozitor, aşa cum spuneau comuniştii. Când eram copil, era interzis să vorbeşti despre el. Dar mama mea vorbea adesea despre regent, şi întotdeauna într-o manieră pozitivă”. În urma demonstraţiei făcute de câteva sute de persoane, consiliul municipal a făcut pasul înapoi. În final, doar parcul oraşuliui va purta numele amiralului. Dar Janos Hallama şi prietenii lui se opun, şi vor un referendum local.Pentru istoricul Laszlo Karsi, „exemplul dat de Gyomro, unde o parte a populaţiei a reacţionat, este o excepţie. Ungurii sunt indiferenţi, apatici. Ei nu mai vor să privească în faţă trecutul”.

Integral în Cotidianul.ro

Puteți citi articolul din L’Express aici.
Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to L’Express: Cum îl reabilitează Ungaria pe Horthy, fost aliat al lui Hitler

  1. Andrei says:

    da schema e veche. 2 pasi inainte 1 pas inapoi. propunem sa numim ditai calabalacul dupa un dement. lumea reactioneaza si zice nu. asa ca facem un pas inapoi si numim doar parcul. si incetul cu incetul, in mintea populatiei se instaleaza ca valori. cam cum fac astia cu “tinutul secuiesc” care numai secuiesc nu e.

    mai sunt si alte exemple, mult mai clasice. unu ar fi cuba cu criza rachetelor. rusii siau luat rachetele dar bazele lor au ramas in cuba. defapt asta au vrut ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "L'Express: Cum îl reabilitează Ungaria pe Horthy, fost aliat al lui Hitler"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/lexpress-cum-il-reabiliteaza-ungaria-pe-horthy-fost-aliat-al-lui-hitler/