Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău, catedrală a românismului

September 4, 2017 •Basarabia •Views: 3677

Printr-un concurs de împrejurări am avut onoarea de a participa la festivitatea de deschidere a noului an școlar la Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău, ce a avut loc vineri, 1 septembrie a.c..

La 11 ani de la protestele din fața Ambasadei Republicii Moldova la București, la care am participat cu toată inima, pentru susținerea elevilor Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” care au avut de suferit pentru că s-au opus schimbării denumirii instituției în Liceul Moldo-Francez, am avut onoarea de a participa, alături de remarcabilul poet Ionel Simota și excepționalul preot Vasile Tămaș, la festivitatea de deschidere a noului an școlar la Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” în anul în care prestigioasa instituție de învățământ împlinește 153 de funcționare.

Oportunitatea, care pe mine personal m-a onorat și m-a emoționat peste măsură, ne-a fost oferită de doamnele profesoare Ludmila Groian și Tatiana Cechina, care ne-au invitat să participăm la festivitate în calitate de oaspeți. Am avut astfel parte de câteva momente unice, alături de profesorii și de elevii acestei școli de excepție în tot peisajul didactic de pe ambele maluri ale Prutului.

Deși am fost invitat să le vorbesc celor prezenți la festivitate, recunosc că emoțiile puternice m-au oprit să fac acest lucru. Am preferat să rămân mut și să asist la o festivitate superbă, plină de momente de excepție. Nu am simțit nimic fals și nimic exagerat. Am simțit doar sinceritate și demnitate națională românească în centrul Chișinăului. Am simțit doar căldura sinceră a fraților mei români și dăruirea necondiționată a acestora pentru păstrarea și afirmarea limbii române, a istoriei noastre milenare și a demnității noastre românești.

Am fost profund impresionat de prestația impecabilă și demnitatea românească a directorului acestui liceu, domnul Boris Volosatîi, care este fără îndoială un apostol al românismului în Basarabia. Demn și determinat, domnul Boris Volosatîi, alături de întregul corp de profesori care-i sunt alături, este garanția faptului că Liceul „Gheorghe Asachi” are un viitor iar istoria acestei unități de învățământ va fi respectată.

După festivitatea de deschidere a noului an școlar am participat la un scurt moment dedicat Zilei Limbii Române, ce a avut loc în sala de festivități a liceului. Cele câteva momente lirice la care am asistat mi-au confirmat faptul că toți elevii care studiază la acest liceu se bucură de îndrumarea unor profesori de excepție.

După această festivitate, afirm cu toată tăria faptul că, prin dimensiunea sa, istoria, calitatea corpului profesoral și preocuparea pentru promovarea limbii române și a demnității naționale românești, Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău este o adevărată catedrală a românismului, un exemplu pentru alte unități de învățământ de pe ambele maluri ale Prutului.

Le mulțumesc și pe această cale doamnelor profesoare Ludmila Groian și Tatiana Cechina, precum și domnului director Boris Volosatîi și doamnei director adjunct Teutu Aliona, pentru căldura cu care ne-au primit și pentru oportunitatea pe care ne-au oferit-o de a trăi momente unice alături de frații noștri români de la Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”.

Alături de poetul Ionel Simota și părintele Vasile Tămaș în timpul discursului domnului director Boris Volosatîi. FOTO: Constantin Grigoroță

FOTO SUS: Festivitatea de deschidere a noului an școlar la Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”, Constantin Grigoroță/inprofunzime.protv.md

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău, catedrală a românismului

  1. András Füleki Zsolt nu uita cum au asuprit grofii chiar si pe etnici unguri !!! says:

    András Füleki Zsolt nu uita cum au asuprit grofii chiar si pe etnici unguri si mai ales cum au martirizat pe sfintii pe romani!!!

    La fel si acum UDMR nu se ocupa de bunastarea ungurului de rind!!! Cei de jos sunt asupriti de lideri indiferent de etnie!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău, catedrală a românismului"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/liceul-teoretic-roman-francez-gheorghe-asachi-din-chisinau-catedrala-a-romanismului/