LUMEA PRIN OCHII ROMÂNILOR. Andreea, profesoară de limba engleză în Spania: ”O țară extrem de frumoasă și variată unde m-am adaptat ușor”

Distribuie acest articol!

Lumea prin ochii romanilor Andreea Gaspar SpaniaAndreea Gaspar s-a născut în Bucuresti dar cea mai mare parte a vieții a petrecut-o în Târgoviște. A studiat limbi străine și este  profesoară de engleză în Spania. 

Dan: De ce Spania? 

Andreea:  Momentan mă aflu în Madrid, de un an și jumatate, dar am locuit în Anglia timp de doi ani și un alt an pe coasta de est a Spaniei, într-un oraș în apropiere de Barcelona. În toate aceste locuri, ca de altfel și în țară, am făcut mereu acelasi lucru profesional vorbind, am predat limba engleză.

Am ales Spania pentru că a fost visul meu de când am ajuns prima oară în vacanță aici. O țară extrem de frumoasă și variată unde m-am adaptat ușor. De fapt, am observat că mă pot adapta cu ușurință oriunde aș sta pentru scurt timp sau chiar pentru perioade mai lungi dar prefer Spania pentru că e mai aproape de stilul meu de viață și de ceea ce îmi place să fac.

Dan: Care este cea mai mare realizare profesională? 

Andreea: Cea mai mare realizare profesională este atunci când reusesc sa ajut un elev să comunice în limba engleză, de la cel mai mic, de câțiva ani, până la cel mai în vârstă. Faptul că pot lucra cot la cot cu profesori vorbitori nativi fără a se face vreo diferență e vital pentru mine în viața de zi cu zi și în obținerea unui post, competiția fiind foarte mare, cel puțin aici, unde sunt surprinzator de mulți britanici și americani. Am reușit de asemenea să-mi echivalez studiile în UK și să fiu acceptată la un masterat în predarea limbii engleze ca limbă străină și lingvistica aplicată, care m-a ajutat foarte mult.

Un alt moment important în cariera mea s-a întamplat tot în Anglia unde am fost numită directoarea de studii a unei școli de vară în Londra (deși nu m-a interesat niciodată atât titlul/funcția cât recunoașterea calităților mele profesionale). Mă mândresc de fiecare dată când predau engleza business angajaților unor companii naționale/internaționale de succes, unor firme mari de IT, avocați, ingineri, etc. (de  exemplu stafful echipei de fotbal Real Madrid, unde mergeam la birourile lor pe stadionul Santiago Bernabeu) sau când pregătesc elevi de toate vârstele să obțină certificate tip Cambridge, IELTS (pentru UK) sau Toefl (pentru SUA).

Dan: Cum te simți în Spania? 

Andreea: Mereu m-am simțit bine pe unde am fost atât ca turist cât și ca rezident, deși experiențele sunt total diferite. Mai greu îți faci o idee despre un loc dupa câteva zile dar prima impresie ajută. De aici și până a alege sa te stabilești, să-ți găsești un loc de muncă, sa-ți faci prieteni mai sunt cațiva pași. Pentru unii primează criteriile personale iar pentru alții avantajele financiare. Eu am plecat inițial cu o bursa și practic un schimb de experiență și nu m-a impiedicat nimic să mă intorc acasă, ceea ce am și făcut dar nu m-am putut reacomoda. Prefer viața departe de casă.

Atmosfera generală este în continuare bună deși spaniolii se tot plâng din cauza crizei și mulți dintre ei iși pierd locurile de muncă. Pe mine nu m-a afectat perioada asta grea a lor deși există încă o lege care restricționează dreptul de munca al românilor și bulgarilor veniți în Spania după vara anului 2010 sau 2011, nu-mi mai amintesc exact, o lege care mi s-a părut injustă și în urma careia am avut și eu niște probleme, chiar dacă obținusem inițial acest drept de muncă. Percepțiile generale sunt diferite și de la caz la caz. Cred ca în primă instanță ni se asociază o imagine negativă, fie că ne place sau nu, dar în același timp sper că reușim să fim tratați fiecare după cum merită, lucru care poate fi și destul de greu dacă vii aici necunoscând pe nimeni. Eu am avut noroc din punctul ăsta de vedere și nu numai că m-au ajutat prietenii să-mi găsesc o școală bună ci ei fac și marea diferența când vine vorba de petrecut timpul liber, de trăit restul vieții practic, în afara serviciului.

Ce recomadand culinar: să încercați tapas (fiecare pub o să le aibă diferite) și paella (de 2 feluri, cu carne sau cu sea food) iar ca bauturi: tinto de verano sau sangria. De vizitat Spania are foarte mult de oferit, așa încât orice v-ar placea să vedeți, fie că e vorba de mare, munte, orașe istorice, tradiții, etc. n-o să fiți dezamăgiți. Recomand cu cea mai mare încredere această țară turiștilor.

Dan: Cum se vede România din Spania? 

Andreea: Romania este țara în care se află familia mea și prietenii mei de acolo. Îmi pare departe, în timp, nu în spațiu. În urma cu mulți ani. Nu vreau să arunc cu noroi dar din păcate se simte o lipsa de civilizație, un amestec de manelism cultural, social și politic, o lipsa de respect și de demnitate umană. Am observat promovarea unei clase care nici ea nu știe de fapt ce vrea. Pare totul un haos în care unii își gasesc scopul: interesul propriu. Știu însa și că mai există oameni de valoare acolo, politici sau mai puțin politici, care încearca să schimbe câte ceva. Dacă reușesc, or să ne spuna ei, eu le țin pumnii.

Dan: Te vei întoarce în țară? De ce ai avea nevoie să te întorci în țară? 

Andreea: Raspunsul este nu, nu deocamdată.

De ce am eu nevoie? Nu de ceva concret, X sau Y; e vorba despre o mentalitate care refuză să se schimbe; în timp ce restul lumii evoluează, la noi mi se pare ca e din ce in ce mai rău. Sigur, e doar impresia mea, știu ca mulți m-ar contrazice. Și aștept să o facă pentru că de fapt fiecare vede viața altfel și are alte principii și idei despre cum ar trebui să fie traită.

Dan Tanasă: Ce le transmiți celor de acasă? 

Andreea: Celor de acasă le transmit salutări și sper să găsească acel ceva care îi face fericiți pentru că până la urma poți fi fericit oriunde te-ai afla.

Vreau să le mai spun ca nu oricine este făcut sa traiască departe de casă și că nu este poate cel mai ușor lucru din lume dar merită. Să fim toți sănătoși pentru că fără asta nimic nu contează!

A, da, și pentru prieteni: Hai Steaua!

Nota mea: Am cunoscut-o pe Andreea anul trecut, în Madrid, la petrecerea unei prietene din UK. Este o persoană caldă, simpatică și cum mult bun simț. Tot atunci l-am cunoscut și pe iubitul ei, James, un englez de toată isprava. De atunci mă bucur că am devenit prieteni.

Vezi și LUMEA PRIN OCHII ROMÂNILOR. Mihai, inginer în Karlsruhe: ”În Germania administrația locală și centrală lucrează pentru cetățean”



  1. Da, frumos interviu, bine realizat. De luat amunte, de-nvățat din răspunsurile Andreei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie acest articol!

Urmărește alte articole

Dan Tanasă

"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc

„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell

© 2025 dantanasa.ro. All rights reserved.
Despre mine Blog Partidul AUR