
Dan Șuteu este din Brașov. A studiat Relații Economice Internaționale la Universitatea ”Transilvania” din Brașov. În 2006 s-a angajat la o multinațională franceză în Brașov. Acum lucrează în Madrid ca Senior Account Manager la Survey Sampling International.
Dan Tanasă: De ce Spania?
Dan Șuteu: În ultimul an de facultate am petrecut un semestru în Belgia cu o bursă Erasmus unde mi-am pregătit lucrarea de licență și acea experiență mi-a deschis apetitul pentru călătorii. După terminarea facultății mi-am trimis dosarul la Universitatea Autonomă din Barcelona unde știam ca aveau un program foarte bun de Master și Doctorat în domeniul analizei economice, program în care acceptau numai 15-20 de persoane în fiecare an din toată lumea, după un proces de selecție foarte riguros. M-au acceptat dar din motive financiare nu m-am putut duce. Puțin decepționat, mi-am încercat norocul pe piața muncii din Spania. Într-o seară am făcut câteva căutări pe Monster, am trimis CV-ul la o singură firmă cu birou în Madrid unde limba spaniolă nu era o necesitate (la acel moment nu vorbeam spaniolă) și spre marea mea surprindere după două zile m-au sunat, iar după două interviuri telefonice m-au invitat la o nouă serie de interviuri de data asta în Olanda, la Rotterdam, cu drumul plătit în totalitate, fapt ce m-a lasat fără cuvinte îți dai seama; nu îmi venea sa cred că se mișcau lucurile așa de repede. Așa se face că pe 7 August 2007 am plecat din Brașov cu mașina către capitală iar din București cu avionul inițial către Olanda și, 6 luni mai târziu, către Madrid fiind angajat de către o multinaționala americană în domeniul cercetării de piață.
Dan Tanasă: Care este cea mai mare realizare profesională?
Dan Șuteu: În decursul ultimilor ani am avut marea șansă să mă ocup de pregătirea noilor angajați ai departamentului în care lucrez. Aceștia aveau origini geografice foarte variate și urmau să lucreze în diverse locații de pe glob. În pofida diferențelor culturale și lingvistice aceștia au devenit angajați de valoare ce își desfășoară activitatea în țări precum China și Australia.
În 2010 firma s-a decis să deschidă un birou în Timișoara, unde am participat la pregatirea primilor angajați. În acest moment biroul din România este unul dintre cele mai impotante din Europa cu angajați tineri și talentați. M-a bucurat foarte mult faptul că o firmă străină s-a decis să investească în tinerii români și că țara noastră s-a dovedit a fi o alegere mai mult decât reușită ca destinație a investiției.
Dan Tanasă: Cum te simți în Spania?
Dan Șuteu: Desigur că îmi lipsesc mult familia și prietenii de acasă, Brașovul, dar în general mă simt foarte bine în Madrid. Există o oarecare aversiune a spaniolilor către români în principal datorită problemelor de natură legală/socială generate de anumite grupuri sociale și etnice, dar din fericire încă din primele zile aici am întâlnit o multitudine de persoane cu o minte ”dechisă”, să zic așa, care pot vedea dincolo de binecunoscutele stereotipuri. Am călătorit cam în toate direcțiile și nu mare mi-a fost surprinderea să întalnesc români apreciați de colegii lor spanioli ce lucrau în diverse domenii atât pentru firme private cât și firme de stat. Este foarte ușor să îți faci prieteni spanioli, sunt un popor deschis, ca al nostru de altfel.
Mă fascinează diversitatea culturală, geografică și nu în ultimul rând cea culinară a peninsulei iberice. Inele de sepie prăjite în faină servite cu maioneză și lămâie, scrumbii, creveți pe plită, jambon iberic, vin Ribera del Duero sau Rioja, portocale din Valencia, măsline de toate formele și culorile, migdale, fructe exotice, sunt doar câteva exemple culinare ce nu lăsa indiferenți pe mulți. Încă se mai întâmplă să văd câte un fruct care să nu știu cum se chemă sau cum se manâncă.
Cât despre geografie cel mai mult îmi place Țara Bascilor și asta cel mai probabil din cauza asemănării cu zona Brașovului. Madridul este o destinație excelentă. Este un oraș frumos și foarte primitor. Din Madrid cu trenul poți ajunge în orice colț al peninsulei, iar cu trenul de mare viteză (300 km/h) parcurgi distanțe mari în relativ puțin timp – spre exemplu cei 350 km Madrid – Valencia se fac într-o oră și jumatate; iar dacă îți place să conduci în 5 ore din Madrid ești în Lisabona.
Dan Tanasă: Cum se vede România din Spania?
Dan Șuteu: Am întâlnit mulți spanioli ce își doresc să ajungă să viziteze România din diverse motive: unii pentru că sunt curioși să vadă Palatul Poporului spre exemplu, alții Caselul Bran, alții pur și simplu caută o destinație ieftină și deosebită unde să petreacă câteva zile. Eu cam de fiecare dată îi îndrum catre zona Brașovului evident.
Imaginea prezentată de presa de aici după cum bine se știe nu este una tocmai bună, dar spaniolii nu se sfiesc să încerce să pronunțe numele de Hagi, Comăneci sau (Gică) Popescu și de fiecare dată mă surprinde plăcut sa văd că valori românești de acum mulți ani încă mai sunt amintite și lăudate. Asta m-a făcut să îmi dau seama ca investițiile în adevaratele valori sunt inestimabile pentru orice popor și sper ca asta să fie o lecție pentru guvernanții din ziua de azi. Unii încă mai fac confuzia București – Budapest dar nu sunt mulți :).
Dan Tanasă: Te vei întoarce în țară? De ce ai avea nevoie să te întorci în țară?
Dan Șuteu: Deocamdată nu am nici un plan sa mă întorc, iar pe măsură ce petrec mai mult timp aici și îmi construiesc o viață devine din ce în ce mai puțin probabil, dar niciodată nu se știe ce îți rezervă viața. Înițial am plecat cu gândul să îmi încerc norocul 1-2 ani și uite că deja au trecut aproape 6.
Dan Tanasă: Ce le transmiți celor de acasă?
Dan Șuteu: Multă sănătate și putere de muncă familiei și celor dragi pentru că, după cum spune Mircea Badea, “locuiesc în România și asta le ocupă tot timpul”. Iar clasei politice i-aș reaminti virtuțiile celor 7 ani de acasă de care se pare că au uitat cu desăvârșire, și le recomand să susțină adevăratele valori ale țării din absolut toate domeniile (sport, știintă, artă…) pentru că ei sunt adevărații ambasadori ai țării noastre.
Nota mea: Pe Dan l-am cunoscut prin 2007, în București, când eu lucram la aceeași multinațională franceză dar în București. Drumurile noastre s-au despărțit apoi. În 2009 ne-am reîntâlnit odată cu mutarea mea la Madrid. De atunci sunt mai bogat cu un prieten.
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell
sara stancescu says:
imi plac prietenii tai..:)..numai unul si unul!