LUMEA PRIN OCHII ROMÂNILOR. Darie, masterand în Franța: ”Ca artist am observat respectul de care te bucuri în Franța”

April 20, 2013 •Lumea prin ochii românilor •Views: 1406

Lumea prin ochii românilor Darie DucanDarie Ducan este din Târnăveni, a studiat în București la Facultatea de Litere a Universității din București iar acum este masterand la Dijon, în Franța. 

Dan: De ce Franța? 

Darie:  Pentru că o mare parte din cultura română e filofraceză. Am ajuns aici prin intermediul programului Erasmus, de schimb între studenți.

Dan: Care este cea mai mare realizare profesională? 

Darie: Activitatea mea literară, cărțile mele. Am scris în jur de 10 volume de poezie, câteva de teatru și acum mă ocup de critică literară. Sunt și membru al Uniunii Scriitorilor din România, și trist pentru că sunt membru. Această tristețe e și ea o realizare profesională, cot la cot cu a colegilor mei.

Dan: Cum te simți în  Franța? 

Darie: Mă simt foarte bine în Franța, respectat. Românii nu sunt priviți nici mai rău și nici mai bine decât merită să fie priviți. Fiecare dintre ei răspunde pentru ceea ce face. Din gastronomia regiunii Burgundia aș recomanda vinurile, excelente și celebre. Recomand vizitarea orașului Dijon. Percepția a rămas aceeași, că românii merg, cei mai mulți dintre ei, cu tot cu complexele din țară, în afara ei. În realitate, nu au de ce să le aibă. Ca artist am observat respectul de care te bucuri în Franța, izvorât din normalitatea acestei țări. Am rămas fascinat de faptul că în Franța nu oricine se apucă dintr-un moft să facă literatură, cum se întâmplă în spațiile mic-pariziene, unde ambițul bate rezonul, vorba lui Caragiale. Un scriitor e un scriitor, nu o femeie trecută de 50 de ani și care crede, brusc, că are talent. Normalitatea devine fascinantă când vii dintr-o țară în care, nu?- ea e sublimă dar lipsește cu desăvârșire.

Dan: Cum se vede România din Franța? 

Darie la Salonul de carte de la Paris de anul acesta

Darie la Salonul de carte de la Paris de anul acesta

 Darie: România se vede încă prin clișeele despre ea, dar aceste clișee se pot anula cu aportul fiecăruia dintre români.

Dan: Te vei întoarce în țară? De ce ai avea nevoie să te întorci în țară? 

Darie: Nu știu dacă mă voi întoarce în țară. Aș avea nevoie să văd la ceilalți mai mult caracter.

Dan: Ce le transmiți celor de acasă?  

Darie: Să fie, nu doar să pară. Dar încep eu cu asta înainte de a le-o cere altora.

Nota mea: L-am cunoscut pe Darie în urmă cu mai mulți ani. Mai întâi doar în mediul virtual. În august 2010 mi-a făcut o vizită la Madrid. Mă simt bogat avându-l prieten pe Darie.

Vezi și LUMEA PRIN OCHII ROMÂNILOR. Cristian, românul care locuiește în Franța și lucrează în Elveția: ”Elvețienii au aproape în fiecare lună, dacă nu chiar săptămână, un referendum cel puțin local”Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

4 Responses to LUMEA PRIN OCHII ROMÂNILOR. Darie, masterand în Franța: ”Ca artist am observat respectul de care te bucuri în Franța”

 1. […] Vezi și LUMEA PRIN OCHII ROMÂNILOR. Darie, masterand în Franța: ”Ca artist am observat respectul de car… […]

 2. razvan says:

  avem nevoie de astfel de ambasadori

 3. sara stancescu says:

  http://www.youtube.com/watch?v=h-CHqM8zXlY
  TOT POSTEAZA UNGURII LINKUL ASTA PE PAGINA ELENEI SABINA…STIM CINE ESTE MARIUS DIACONESCU! A FACUT STUDII IN BUDAPESTA , DAR ESTE INFILTRAT LA CATEDRA DE ISTORIE A UNIVERSITATII BUCURESTI 9S-A INFILTRAT F BINE OBSER) SI ESTE PRO UNGURI! DIN CAND IN CAND MAI TRANTESTE SI CATE UNA PRO ROMANI, DAR F RAR!MIE DISCUTIA ASTA DE LA RADIO MI-A PROPUS MARE SCARBA! POPANDAUL CELALALT CICA E UN JURNALIST CARE MAI SCRIE SI LA REVISTA HISTORIA, PROFILATA TOT PE PRO UNGURIME!MANCA-V-AR CIORILE DE TRADATORI!

 4. sara stancescu says:

  ARE DREPTATE…NOI PROIECTAM PROPRIILE FRUSTRARI CA POPOR..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "LUMEA PRIN OCHII ROMÂNILOR. Darie, masterand în Franța: ”Ca artist am observat respectul de care te bucuri în Franța”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/lumea-prin-ochii-romanilor-darie-masterand-in-franta-ca-artist-am-observat-respectul-de-care-te-bucuri-in-franta/