
Dan: De ce Anglia?
Oana: Motivul pentru care am ajuns în UK a fost jobul sotului meu. De ce am ales sa plecam din Romania? Cel mai puternic motiv: ne-am dorit sa traim in alte culturi, sa cunoastem si sa ne plimbam cat mai mult. Al doilea motiv important: lucrand foarte mult cu oamenii in Romania sau pur si simplu mergand la magazin sa imi cumpar diferite lucruri am simtit ca eu nu ma potrivesc cu atitudinea unei parti majoritare a oamenilor din tara mea. Mentalitatea era diferita decat ceea ce eu imi doream sa am in jurul meu. Al treilea motiv: am vrut sa incep de la zero, sa am oportunitatea de a fi eu intr-un loc unde nimeni nu ma cunostea. Mi-a placut provocarea.
Inainte de a veni in UK am locuit in Italia 3 ani. Mi-a placut foarte mult sa locuiesc acolo. A fost una dintre lectiile cele mai frumoase pe care le-am primit. Am avut foarte multe de invatat de la aceasta experienta. Aici am inceput sa fac voluntariat si am realizat cat de mult conteaza sa oferi celorlalti fara a cere nimic in schimb, am lucrat cu persoanele cu dizabilitati 2 ani ca si Educator, am lucrat cu copiii emigranti insa si cu cei italieni. Cu siguranta o sa am mereu in sufletul meu aceasta parte plina de caldura din Italia.
Am aflat ca Romania nu este chiar atat de departe de Italia si am putut vedea cat de valorosi suntem pentru straini sau cat de bine pregatiti suntem fata de ei. In tara mea erau foarte multi oameni la fel de bine pregatiti si mult mai bine pregatiti decat mine si mi se parea o normalitate.
In Italia pentru multe joburi din domeniu eram supracalificata si nu isi doreau sa vina concurenta. Atunci am apreciat poate si mai mult scoala din Romania, profesorii care ne-au oferit o pregatire temeinica si mai presus de toate spiritul intreprinzator al romanilor. Noi spunem DA si apoi invatam si ne perfectionam in a face J Uneori aceasta este o calitate incredibila.
Am parasit Italia pentru UK. A fost un pas inainte.
Dan: Care este cea mai mare realizare profesională?
Oana: Cea mai mare realizare profesionala este „Tabara Altfel” care se desfasoara in Romania. M-am pregatit pentru a ajuta poporul roman sa isi schimbe viziunea, atitudinea si strategia si am reusit sa desfasuram in tara aceste programe care ajuta tinerii sa fie responsabili pentru viata lor si sa devina proactivi.
Oriunde as fi sunt roman si doresc binele tarii mele. Mi-am dorit mereu sa schimb lumea din jurul meu…si asta fac, de la distanta insa in Romania :).
Dan Tanasă: Cum te-ai simțit în Italia? Cum te simți în UK?
Oana: In Italia m-am simtit foarte bine. Se simtea criza insa inca nu ajunsese atat de grav cum este acum. Stiu ca m-am uimit cand am fost sa cumpar un ziar de la omul care vindea ziare care era fericit…si cei de la magazine…si cei de la restaurante. Era o mare diferenta fata de Romania unde cei mai multi isi urau jobul si isi doreau sa fie „MANAGERI”. Atatia ani de recrutare…toti isi doreau sa fie manageri.
In Italia oamenii se simteau bine unde erau deoarece pentru ei viata incepea dupa munca…cu familia, prietenii, vacantele.
Cred ca m-am simtit o singura data ciudat ca eram romani, la o banca. Insa a fost un caz unic. Nu m-a tratat nimeni diferit pentru ca eram romanca, nu m-au discriminat in nici un fel. Am fost foarte apreciata si m-au ajutat sa ma simt acasa. Inca pastrez legatura cu oamenii de acolo si ne vizitam cat de des putem.
Ce mancare recomand din Italia?!? E foarte greu pentru ca toata bucataria lor este incredibila. Din Bologna (unde am locuit) recomand:
-tortellini & tortelloni (un gust interesant este tortellini umpluti cu dovleac si sos ragu –tortellini di zucca con ragu);
– paste cu ragu/sos bolognese;
– parmigiano reggiano cu otet balsamic (ca si antipasto), prosciutto cu grisine;
– tigelle cu salam, prosciuto/crescentine
– PIZZA!! Pentru cine merge in zona Bologna/Modena cunosc o pizzerie undeva la tara incredibila 🙂
– si muuulte altele 🙂
De vizitat:
-Roma, clar 🙂
– zona Trentino – pentru cei ce iubesc natura
– Firenze si cele m multe orase din Italia pentru cei ce iubesc arhitectura.
– sud Italia pentru mare
Perceptia fata de romani cred ca este una destul de negativa insa iti dau sansa de a le arata ca esti altfel. Din pacate multi romani merg acolo si nu se prezinta chiar bine, deci pe undeva ii inteleg. Nici eu nu aveam o parere buna despre toti romanii ce ii intalneam.
In UK:
Aici oamenii sunt mult mai reci decat in Italia. Nu am simtit ca a contat ce nationalitate sunt. Oamenii sunt amabili si corecti insa esti un strain pentru ei si nu foarte multi sunt curiosi sa cunoasca straini. Aici strainii sunt prieteni cu strainii de obicei. Sunt si exceptii. Insa nu m-am simtit data la o parte pentru ca sunt roman. Statul te ajuta oricand ai nevoie de ajutor iar oamenii din institutii isi fac jobul cat mai bine posibil, indiferent de nationalitate.
Aici te simti cumva fara „trib”, nu simti unitatea societatii. In Italia se simtea. Oamenii sunt uniti si se simte in aer. Aici nu simti lucrul asta. Exista familia si este un nucleu separat fata de ceilalti.
Ca si bucatarie nu stiu ce as putea recomanda … mancarea lor mi se pare destul de putin apetisanta si foarte nesanatoasa. Toti recomanda Fish&Chips si faimoasele lor Pie-uri umplute cu diferite combinatii. Nu sunt un fan al mancarii englezesti 🙂
Dar in schimb pot sa recomand cidrul, in locul berii si cheese cake 🙂
De vizitat cred ca este mai mult inspre Wales, parte de sus a Angliei, North West si Scotland ca si peisaje. Londra ca si cultura si shopping 🙂 si partea de sud daca chiar vrei sa mergi la mare…insa eu recomand Spania totusi 🙂
Dan: Cum se vede România din UK?
Oana: Romania se vede ca o tara disperata de a se imprastia in cat mai multe parti ale lumii. Imaginea care se mediatizeaza nu este una foarte frumoasa. Uneri este greu cand realizezi ca o tara poate fi redusa la cateva cuvinte.
Imi place ca pot sa dau exemplu si sa spun cat de minunata este totusi Romania si ca nu toti romanii sunt asa cum cred ei. Si da, avem apa de la robinet 🙂 Imi place ca traiesc in strainatatea pentru ca pot sa fac o diferenta.
Dan: Te vei întoarce în țară? De ce ai avea nevoie să te întorci în țară?
Oana: Nu cred ca ma voi intoarce in tara pentru ca din pacate lucrurile sunt din ce in ce mai ciudate. As avea nevoie sa simt ca romanii sunt mai uniti, ca lupta pentru drepturile lor, ca sunt PROACTIVI si nu doar asteapta sa li se dea (atitudinea cu care nu am fost niciodata de acord), ca au initiativa si isi iau viata in mainile lor. E atat de usor sa dam vina pe ceilalti si sa nu ne vedem pe noi.
Chiar daca nu ma intorc sa stau acolo, lucrez pentru Romania cu copiii si tinerii. Nu imi pierd speranta!
Dan Tanasă: Ce le transmiți celor de acasă?
Oana: Numai noi putem sa ne schimbam viata! Noi suntem partea activa care misca lucrurile.
In Italia acum ceva ani a fost un cutremur in Aquila, langa Roma. Am ramas profund marcata de decenta si solidaritatea oamenilor fata evenimentul nefericit, fata de orasul lor, fata de dorinta de a reconstrui…impreuna. Nu injurau pe nimeni, nu dadeau vina pe nimeni…doar plangeau impreuna si isi doreau sa reconstruiasca. Poate ca un pic din asta ne-ar trebui si noua romanilor ca sa avem o noua Romanie.
Nota mea: Cu Oana am împărțit patru ani de facultate la Brașov, cu examene, cursuri, seminarii, discuții și băute. Este o persoană foarte caldă. Mă bucur că peste ani am păstrat legătura și aștept cu nerăbdarea revederea.
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell