Maghiarii cer sprijinul SUA pentru reabilitarea scriitorului Wass Albert în România!

February 23, 2013 •Wass Albert •Views: 1732

Nyirő_József_si_Albert_Wass_in_Odorheiu_Secuiesc

de Istvan Deak

Procuratura Gheorgheni a decis trimiterea în judecată a persoanelor care au organizat comemorarea scriitorului Wass Albert. Procurorii din Gheorgheni s-au autosesizat în cazul comemorării scriitorului Wass Albert, considerat criminal de război de justiţia din România.

La 8 ianuarie 2013, aproximativ 40 de persoane au omagiat 105 ani de la naşterea scriitorului în sala Karancsi Sandor a Casei de Cultură din Gheorgheni. “Seara memorială Wass Albert” a fost organizată de Centrul Cultural din Gheorgheni, Asociaţia Rakoczi şi Fundaţia Etnografică din localitate. În cadrul evenimentului a fost proiectat un film memorial realizat de postul ungar de televiziune Duna TV şi s-au citit câteva dintre operele scriitorului. După doar câteva zile, participanţii la eveniment erau invitaţi unul câte unul să dea declaraţii despre ce s-a întâmplat în cadrul comemorării, iar organizatorii erau vizitaţi chiar la locul de muncă.
Procurorii au ajuns la concluzia că aceste persoane au încălcat alineatul 1 din articolul 5 al OUG 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Conform legii, aceste persoane riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani.
Speculează momentul
Organele abilitate s-au autosesizat şi în cazul maratonului de lectură din operele lui Wass Albert care a avut loc din data de 15 februarie, ora 18, până a doua zi la ora 19.
Fostul consilier UDMR Harghita, Arus Zsolt, a fost citat în calitate martor în dosarul comemorării de la Gheorgheni şi în calitate de „făptuitor” în dosarul maratonului de lectură. Consilierul a adresat o scrisoare deschisă Ambasadei SUA de la Bucureşti prin care solicită sprijinul SUA pentru reabilitarea scriitorului Wass Albert, şi astfel absolvirea de orice vină a celor învinuiţi în acest caz. „Trecând peste absurditatea ipotezei că este ilegal să citeşti dintr-o nuvelă care nu conţine nici un fel de gânduri sau doctrine incriminate de lege, vorbim despre două evenimente care au legătură cu Wass Albert, acel scriitor născut într-o familie maghiară nobilă din Ardeal, care a trăit patru decenii în SUA, n calitate de cetăţean american, şi a decedat tot acolo în anul 1998. După al Doilea Război Mondial o instanţă din România i-a condamnat la moarte pe Albert şi pe tatăl său, iar guvernele comuniste au cerut în repetate rânduri extrădarea sa din SUA. Fără folos, dovadă că autorităţile române nu au reuşit să îi convingă pe americani c` acuzaţiile sunt reale. După 1989, familia sa a încercat să îl reabiliteze în România, însă instanţele au decis că dosarul conţine probe care dovedesc fără echivoc vinovăţia sa. Astfel, toţi cei care îl omagiază pe scriitor sunt hărţuiţi şi vânaţi”, motivează Arus decizia sa de a trimite o scrisoare Ambasadei SUA din România.
Integral în Jurnalul NaționalTags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to Maghiarii cer sprijinul SUA pentru reabilitarea scriitorului Wass Albert în România!

 1. oana sam says:

  PROBLEMA MINORITATILOR IN RUSIA! DISCURSUL LUI PUTIN IN DUMA DE STAT A FEDERATIEI RUSIEI: “In Rusia traieste poporul rus, iar poporul rus nu admite nici un afront al unei minoritati; acestea trebuie sa respecte Rusia, pe rusi si legile fara sa ceara favoruri speciale sub pretextul ca sunt discriminati; CINE FACE ASTFEL, ESTE INVITAT SA PARASEASCA IMEDIAT RUSIA!!! Nu Rusia are nevoie de minoritati ci ele au nevoie ca Rusia sa-i primeasca, ofere adapost, locuri de munca si hrana; In Rusia traiesc doar rusi! “. Membrii Dumei de Stat au aplaudat in picioare 5 minute !!!!!

  • phasheert says:

   Deci tu vrei sa iei exemplu de la Rusia? Care sta asa de bine la capitolul economie? Nu mai bine de la Europa de Vest?

 2. Afumatul de Niro says:

  Nici-o sansa din partea ambasadei/administratiei US sa ii ajute.
  Pentru cei care urmaresc ce se intampla in Ungaria, si stiu de incercarile US de a le mai potoli anti-semitismul acolo, e un lucru evident.
  Au dat-o in bara de data asta.

  in alta ordine de idei…controale de la Brasov, trimiteri in judecata…mi se pare mie ori, incet dar sigur, autoritatile incep sa puna presiune pe iredentistii ‘secui’ ? ..sa fi fost chestia asta cu steagul picatura care a umplut paharul ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Maghiarii cer sprijinul SUA pentru reabilitarea scriitorului Wass Albert în România!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/maghiarii-cer-sprijinul-sua-pentru-reabilitarea-scriitorului-wass-albert-in-romania/