Manualul „Istoria secuilor” – Copiii secuilor învaţă la istorie că românii le-au fost slugi

March 14, 2013 •sovinism maghiar •Views: 3235

Manualul de istorie a secuilor adresat copiilor din clasele a VI-a şi a VII-a, lansat în septembrie 2012, îi învaţă pe copii că românii le-au fost „slugi“, şi că în timpul Primului Război Mondial armata română a devastat şi jefuit magazinele şi casele secuilor.

Potrivit istoricilor, manualul abundă în inexactităţi, toate de natură să alimenteze teoriile şovine care otrăvesc relaţiile româno-maghiare.

„Este plin de inexactităţi şi de falsuri grosolane, cu care nici istoricii unguri serioşi nu pot fi de acord!!!“, arată rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“, academicianul Ioan Aurel Pop, pentru „Adevărul“.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei se spală pe mâini susţinând că publicaţia nu este un manual, ci un material didactic auxiliar pentru cursul opţional „Istoria secuilor“ şi, ca atare, nu au nicio responsabilitate în ceea ce priveşte conţinutul şi avizarea acestuia.

O analiză a acestui manual ne-a fost oferită de istoricul Marius Diaconescu, lector  universitar doctor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti.   Încă de pe foaia de titlu a cărţii, finanţate integral în România şi după care vor învăţa copiii secuilor din şcolile publice ale statului român, suntem informaţi că acesta este un „manual şi ghid destinat elevilor din clasele a VI-a şi a VII-a din şcolile generale“, elaborat sub patronajul Consiliului Judeţean Harghita.

În prefaţă este reiterat caracterul ştiinţific al lucrării: „Manualul trebuie să aibă baze strict ştiinţifice (să spunem clar: academice)“. Pentru a conferi şi greutatea politică necesară, se subliniază că „acest manual a fost realizat la cererea şi din grija liderilor politici din judeţele Harghita şi Covasna“. În finalul aceleiaşi prefeţe, după un citat celebru din Antichitate („zarurile au fost aruncate“), este menţionat că manualul are un scop anume: „Cartea a pornit pe drumul propriu ca să-şi îndeplinească menirea“.

Care este menirea acestui manual de istorie a secuilor adresat unor elevi de 12-14 ani? De ce este destinat claselor VI-VII? Este exact vârsta la care se modelează conştiinţa, în care se formează Panteonul de eroi şi de modele. La această vârstă se clarifică din punct de vedere sentimental sensul cuvintelor „iubire“ şi „ură“.    Este vârsta la care începe să dispară inocenţa copilăriei şi se formează caracterul viitorilor adolescenţi. Nu întâmplător a fost ales acest segment de vârstă ca public-ţintă de către promotorii acestei iniţiative. Orice cititor, indiferent cât de avizat este în domeniul istoriei, poate sesiza două direcţii fundamentale ale acestui manual finanţat de statul român: promovarea ideii autonomiei prin exagerarea libertăţilor secuilor din epoca medievală şi cultivarea unei atitudini antiromâneşti. Aceasta este „menirea“ manualului şi, în acest scop, „zarurile au fost aruncate“!

Integral pe adevarul.ro

FOTO: coperta manualului

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

6 Responses to Manualul „Istoria secuilor” – Copiii secuilor învaţă la istorie că românii le-au fost slugi

 1. gabi says:

  Scoase din scoli, banii inapoi, autorii trimisi in judecata pentru defaimare si calomnie. Simplu!

 2. […] română a devastat şi jefuit magazinele şi casele secuilor, potrivit unei analize a cotidianului Adevărul, este folosit cu acordul conducerii Ministerului Educației Naționale în peste 60 de unități de […]

 3. […] română a devastat şi jefuit magazinele şi casele secuilor, potrivit unei analize a cotidianului Adevărul, este folosit cu acordul conducerii Ministerului Educației Naționale în peste 60 de unități de […]

 4. ilascu bogdan says:

  fara atitudine mai mult sau mai putin violeta…mai mult sau mai putin nationalista vom fi calcati in picioare marunt de catre mizeriile astea..de o parte de unguri si de secui si de alta parte de ponta base and co.

 5. ilascu bogdan says:

  sau…ce asi mai putea sa mai comentez???

 6. ilascu bogdan says:

  no comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Manualul „Istoria secuilor” - Copiii secuilor învaţă la istorie că românii le-au fost slugi"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/manualul-istoria-secuilor-copiii-secuilor-invata-la-istorie-ca-romanii-le-au-fost-slugi/