Manualul „Istoria secuilor” va fi lansat oficial și la Sfântu Gheorghe. Ministerul Educației cercetează legalitatea manualului. IȘJ Harghita și CJ Harghita sar în apărarea ”istoriei secuilor”

November 2, 2012 •UDMR •Views: 1451

Manualul alternativ „Istoria secuilor”

Manualul alternativ „Istoria secuilor” va fi lansat şi la Sfântu Gheorghe

Manualul alternativ „Istoria secuilor”, apărut recent la iniţiativa Consiliilor judeţene Covasna şi Harghita, va fi lansat luni şi la Sfântu Gheorghe.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Judeţean Covasna remis AGERPRES, acest manual alternativ destinat elevilor maghiari din clasele a VI-a şi a VII-a prezintă trecutul secuilor, oferă o „imagine istorică reală” şi constituie un ghid pentru înţelegerea evenimentelor din ziua de azi.

Manualul despre istoria secuilor a fost lansat pe data de 18 septembrie la Miercurea Ciuc, în judeţul Harghita, pentru a fi utilizat la clasele a VI-a şi a VII-a ca disciplină opţională sau în cadrul unor cercuri tematice. Acesta a fost redactat de un colectiv de profesori, istorici şi arheologi din zona Ciuc, Odorhei, dar şi din Covasna şi Mureş, lectori fiind profesori de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Manualul a fost tipărit în 3.500 de exemplare şi a fost comandat până acum de aproape 80 de şcoli din judeţul Harghita. Iniţiatorii proiectului au menţionat că intenţionează să traducă manualul în limba română, dar şi să editeze alte manuale, cum ar fi geografia sau economia „Ţinutului secuiesc” care să fie predate tot ca materii opţionale.

În urma unei sesizări primite de la un cetăţean, Ministerul Educaţiei a împuternicit Corpul de control să verifice dacă acest manual respectă procedurile privind manualele alternative. Oficiali din cadrul ministerului au precizat că o carte nu poate fi folosită pe post de manual în cadrul sistemului de învăţământ de stat şi privat decât dacă este avizată de Ministerul Educaţiei, iar dacă se constată că nu s-au respectat procedurile, atunci trebuie retrasă.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Manualul despre Istoria Secuimii a intrat în atenţia Ministerului Educaţiei

Şeful IŞJ Harghita şi preşedintele Consiliului Judeţean susţin că este o carte şi nu un manual folosit la orele obligatorii

Ministerul Educaţiei efectuează cercetări privind legalitatea manualului despre Istoria Secuimii, lansat luna trecută în Harghita şi care este folosit la orele opţionale.
Secretarul de stat în învăţământul preuniversitar Stelian Fedorca a declarat că există suspiciune de neregulă în acest caz, iar dacă poartă titlu de manual de istorie a secuilor este o problemă şi va trebui să fie retras.
,,În cazul în care poartă titlu de manual de istorie a secuilor este o problemă şi va trebui să fie retras pentru că manualele nu pot să funcţioneze în sistemul de învăţământ decât dacă sunt avizate de Ministerul Educaţiei. Dacă este opţional vedem dacă au fost respectaţi toţi paşii pentru a deveni opţional. Din primele informaţii nu s-au respectat şi au fost sărite nişte etape”, a afirmat Fedorca cu prilejul lansării unui proiect din fonduri europene.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, Bartolf Hedvig, a declarat, însă, că opţionalul despre Istoria Secuimii, utilizat în unele şcoli din judeţ, nu este un manual, ci o carte, care nu se foloseşte la orele obligatorii, ci ca suport la disciplinele opţionale.
Inspectorul şcolar general a ţinut să sublinieze că această carte nu trebuia avizată de minister, ci poate fi folosită la disciplinele opţionale, aşa cum un profesor de limbi străine foloseşte un dicţionar.
Bartolf Hedvig a confirmat că doi membri ai Corpului de Control al Ministerului Educaţiei au fost la Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi au vizitat şi trei şcoli, pe tema folosirii acestei cărţi.
,,Nu am primit raportul, dar probabil că va conţine o serie de observaţii şi recomandări”, a spus şeful IŞJ Harghita.
Aceasta recunoaşte că procesul de avizare al disciplinelor opţionale din judeţ nu a respectat toate termenele, fapt constatat şi de inspectorii din Harghita, motiv pentru care situaţia a fost discutată deja într-o şedinţă cu directorii, pentru ca deficienţele să fie remediate.
Opţionalul de Istoria Secuimii a fost lansat, la 18 septembrie, la Miercurea-Ciuc, iniţiativa elaborării aparţinându-i preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.
Dacă în luna septembrie, Borboly vorbea despre un manual de istoria secuilor, acum el a ţinut să precizeze că este vorba de o carte care se foloseşte la disciplinele opţionale şi nu este nevoie de avizarea Ministerului Educaţiei.
,,Cartea de Istorie a Secuilor a fost editată conform legii de Consiliul Judeţean şi instituţia de cultură pe care o coordonăm. (…) Nu este o materie de sine stătătoare, ci este folosită la cursurile opţionale şi la cercuri, unde legea permite utilizarea oricărui material didactic pe care profesorul îl consideră util. Nu trebuie aprobat la Bucureşti de către minister, ci trebuie luat ca un dicţionar român-englez, care nu trebuie aprobat la Bucureşti, dar profesorul îl poate folosi ca instrument didactic”, a declarat Borboly Csaba.
Manualul ,,Istoria Secuimii” a fost redactat de un colectiv de profesori de istorie, istorici şi arheologi din zona Ciuc, Odorhei, dar şi din Covasna şi Mureş, lectori fiind profesori de la Facultatea de Istorie a Universităţii ,,Babeş-Bolyai” din Cluj, sub coordonarea istoricului academician Pal-Antal Sandor.
Elaborarea sa s-a realizat pe vremea fostului inspector şcolar general, Ferencz Salamon Alpar, care a şi făcut parte din colectivul de redacţie.
Manualul este destinat pentru a fi utilizat la predarea unei discipline opţionale privind istoria secuilor în clasele a VI-a şi a VII-a. Iniţial s-a spus că el va ajunge în aproape 80 de şcoli din judeţ, dar conducerea Inspectoratului Şcolar susţine că este vorba de doar 30 de unităţi de învăţământ.

LIA MATEI

Sursa: Informația Harghitei

Vezi și ”ISTORIA SECUILOR” în viziunea UDMR: ”În cele două războaie mondiale România a INVADAT ținutul secuiesc”, ”românii au apărut în ținutul secuiesc în secolul XV”! APEL CĂTRE ACADEMIA ROMÂNĂ ȘI MINISTERUL EDUCAȚIEI
Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to Manualul „Istoria secuilor” va fi lansat oficial și la Sfântu Gheorghe. Ministerul Educației cercetează legalitatea manualului. IȘJ Harghita și CJ Harghita sar în apărarea ”istoriei secuilor”

  1. […] Manualul „Istoria secuilor” va fi lansat oficial și la Sfântu Gheorghe. Ministerul Educației … […]

  2. Un roman says:

    Si cui ii pasa de ce porcarii invata ei? Lasa-i sa le bage tot felul de prostii pe gat si sa devina niste frustrati social cu mari probleme existentiale si de identitate. Cat sunt cetateni ai Romaniei, au aceleasi datorii in fata legii ca oricare alti cetateni, inclusiv cea de a respecta limba oficiala. Apoi, sunt prea putini sa reuseasca sa-si realizeze planurile lor “marete”.
    Problema nu cu ei e, ci cu autoritatile romane care lasa tot felul de clanuri politice sa-si faca de cap si sa faca stat in stat. Politicienii ii folosesc pe acesti dementi cu scopul de a santaja, si asta e alta poveste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Manualul „Istoria secuilor” va fi lansat oficial și la Sfântu Gheorghe. Ministerul Educației cercetează legalitatea manualului. IȘJ Harghita și CJ Harghita sar în apărarea ”istoriei secuilor”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/manualul-istoria-secuilor-va-fi-lansat-oficial-si-la-sfantu-gheorghe-ministerul-educatiei-cerceteaza-legalitatea-manualului-isj-harghita-si-cj-harghita-sar-in-apararea-ist/