Ministrul Dan Stoenescu în Ungaria. Nicio vorbă despre moștenirea Gojdu sau despre statuia interzisă a lui Șaguna din Jula

January 19, 2016 •Ministerul Afacerilor Externe •Views: 2498

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a avut pe 15 ianuarie 2016, în cadrul vizitei întreprinse în Ungaria, o serie de întrevederi cu Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul ministerului ungar al resurselor umane, responsabil pentru relația cu cultele, minoritățile naționale și societatea civilă, precum și cu Erzsebet Sándor-Szalay, adjunct al comisarului pentru drepturile fundamentale (Ombudsman) și cu reprezentanți ai comunității românești din Ungaria, anunță un comunicat al MAE, preluat de Romanian Global News.

Vezi și EXCLUSIV. MAE: Ungaria refuză să predea României patrimoniul Fundației Gojdu DOCUMENT

“În cadrul discuțiilor purtate cu oficialii statului ungar, ministrul delegat a subliniat angajamentul asumat de România în vederea consolidării dialogului bilateral, în spiritul Parteneriatului Strategic dintre ţările noastre și a reiterat importanța minorității române din Ungaria şi a minorității maghiare din România ca punți de legătură între cele două state. Părțile au fost de acord să continue abordarea deschisă şi cooperarea pe această temă, prin raportare la normele şi standardele internaţionale în domeniul minorităţilor naţionale”, continuă comunicatul MAE în limba de lemn specifică instituției fără a aminti nimic de două din subiectele fierbinți ale relațiilor Budapesta – București și implicit ale minorității românești din Ungaria.

Este vorba de retrocedarea moștenirii Gojdu, moștenire de care se pare că atât Biserica Ortodoxă Română cât și MAE au uitat, dar și despre amplasarea la Jula a unei statui a lui Andrei Șaguna, amplasare interzisă până în acest moment de autoritățile maghiare.

Repetarea mecanică de către Stoenescu a indicațiilor lui Lazăr Comănescu în ceea ce privește politica față de comunitățile românești prin compararea permanentă a acestora cu niște “punți de legătură între state”, formulă ceaușistă preluată de agentura SIE după 1989 și reintrodusă în limbajul de lemn care nu ar trebui să deranjeze “relațiile frățești”, nu face decât să demonstreze osificarea și lipsa de imaginație și creativitate a tinerilor diplomați care populează MAE și în mod normal ar trebui să schimbe câte ceva din praful ceaușist și securist depus în mințile celor care fac politica externă a României.

Integral pe rgnpress.ro

FOTO: wall-street.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Ministrul Dan Stoenescu în Ungaria. Nicio vorbă despre moștenirea Gojdu sau despre statuia interzisă a lui Șaguna din Jula"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/ministrul-dan-stoenescu-in-ungaria-nicio-vorba-despre-mostenirea-gojdu-sau-despre-statuia-interzisa-a-lui-saguna-din-jula/