Ministrul ungar de externe denunță „vocile anti-maghiare” din politica românească: inacceptabil

July 3, 2019 •Ungaria •Views: 348

În elita politică românească, vocile anti-maghiare şi manifestările de acest fel s-au intensificat, ceea ce este inacceptabil şi trebuie să luăm atitudine împotriva acestui lucru, a spus, marţi, în Parlament, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, transmite agenția ungară de presă MTI.

Vezi și Bustul criminalului de război Wass Albert, amplasat în centrul municipiului Odorheiu Secuiesc FĂRĂ avize legale

Oficialul ungar a reamintit că, în privinţa României, a existat o perioadă în care au putut fi raportate lucruri foarte pozitive; de exemplu reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş nu ar fi fost posibilă, dacă nu ar fi existat un dialog pragmatic cu partea română, bazat pe respect reciproc.

Însă, potrivit ministrului, după rezultatele pozitive temporare, “în elita politică românească, vocile anti-maghiare şi manifestările de acest fel s-au intensificat”.

“Acest lucru este, în mod evident, inacceptabil, trebuie luată atitudine împotriva acestui lucru, politica externă maghiară nu poate să rămână tăcută în această situaţie, iar atunci când în forurile internaţionale sunt ridicate subiecte legate de România, poziţia maghiară nu poate fi independentă de izbucnirile şi provocările anti-maghiare”, a declarat ministrul citat de MTI.

Potrivit MTI, Péter Szijjártó a numit inacceptabilă profanarea care a avut loc în cimitirul din Valea Uzului şi faptul că, după cele întâmplate, cei pedepsiţi nu au fost cei care au avut o atitudine agresivă, ci reprezentanţii maghiari care au organizat manifestaţia paşnică.

Ministrul a afirmat că, potrivit opiniei actuale a experţilor, românii au amplasat cruci de beton peste cadavrele a cel puţin douăzeci de soldaţi maghiari, aşadar această situaţie profanatoare trebuie să înceteze. Ungaria se aşteaptă ca autorităţile române să îi pedepsească pe cei responsabili şi să stopeze “hărţuirea” maghiarilor paşnici; mai ales “pe cea bazată pe criterii etnice”, a adăugat Szijjártó.

Ministrul consideră că şi noul Cod administrativ al României este unul inacceptabil; în opinia sa, în privinţa drepturilor minorităţilor etnice, acesta întoarce România cu zece ani în urmă, respectiv este contrar standardelor europene privind obligaţiile bilaterale şi respectarea drepturilor deja dobândite ale minorităţilor.

Péter Szijjártó a numit, de asemenea, inacceptabil faptul că la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş nu a fost înfiinţată, nici până astăzi, o facultate maghiară, deşi există o lege în acest sens în România.

FOTO: Liderul UDMR, Kelemen Hunor, și Péter Szijjártó, dailynewshungary.com

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , ,

4 Responses to Ministrul ungar de externe denunță „vocile anti-maghiare” din politica românească: inacceptabil

  1. Kermit Von Klausenberg says:

    Sa-i spunem acestui pacalici agitat ca si noi denuntam vocile antiromanesti din politica maghiara/macara

  2. Constantin says:

    Plimba …calul la tine in tara. La noi, NOI suntem stapani.

  3. Comunitatiile romanesti din Ungaria nu blocheza intrarea unui cimitir! says:

    Prin urmare, Péter Szijjártó considera ca este normal sa fie blocata intrarea intr-un cimitir international al eroilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Ministrul ungar de externe denunță „vocile anti-maghiare” din politica românească: inacceptabil"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/ministrul-ungar-de-externe-denunta-vocile-anti-maghiare-din-politica-romaneasca-inacceptabil/