Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, despre zona Covasna-Harghita: Nu am văzut, timp de 20 ani, o strategie a autorităţilor de stat române referitoare la acest spaţiu românesc

October 3, 2019 •social •Views: 664

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a participat miercuri, la Izvoru Mureşului, la manifestările prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, pe care a condus-o timp de 20 ani, şi şi-a exprimat tristeţea că pentru acest spaţiu nu a fost elaborată o strategie de păstrare a identităţii şi culturii româneşti.

Vezi și IPS Ioan Selejan: „Limba maghiară funcţionează deja ca o limbă oficială”

„Cu durere şi cu tristeţe trebuie să vă spun că, în afară de iniţiativa înfiinţării Episcopiei în 1994, nu am văzut, timp de 20 ani, o strategie a autorităţilor de stat române referitoare la acest spaţiu românesc, (…), ci tot timpul a trebuit să plecăm undeva, pe malurile Dâmboviţei, tot cerşind, tot cerşind câte ceva: nişte bani pentru o manifestare, nişte lucruri în domeniul culturii, dar încă nu a fost cineva din autorităţile române care să pună pe hârtie o strategie de păstrare a identităţii şi culturii româneşti în acest spaţiu. Fără cultură românească, acest spaţiu va fi şters de pe harta României. De aceea vă îndemn – şi îl rog pe Dumnezeu să vă ajute – să ţineţi harta României întreagă, aşa cum am primit-o de la înaintaşi”, a spus mitropolitul Banatului la simpozionul care a avut loc la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvoru Mureşului.

Citește integral în Mesagerul de Covasna.

FOTO: captură video

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

7 Responses to Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, despre zona Covasna-Harghita: Nu am văzut, timp de 20 ani, o strategie a autorităţilor de stat române referitoare la acest spaţiu românesc

 1. St. R. says:

  Dar Episcopia Ortodoxa a Covasnei şi Harghitei ce-a facut? Trebuia si trebuie sa pistoneze XZILNIC guvernantii astia penali sa faca ceea ce trebuie facut in TARA ROMANEASCA!

 2. Din păcate comportamentul autorităților este cel al unei colonii, trebuie să înțelegem că suntem o colonie, o tot spune de câțiva ani reputatul economist Ilie Șerbănescu. Autoritățile unei colonii fac ceia ce le permit stăpânii. Nouă nu ni se mai permite să facem nimic pentru apărarea identității naționale
  Noroc cu câte un ierarh care strigă. Rugăm pe Dumnezeu să ne aibă în pază și dacă mai este cu putință, macar pentru cei care și-au dat viața pentru România mare să ne ocrotească de străini.

 3. Dan tanasa says:

  Si dinozaurii au disparut, nimeni nu le plange inapoi:))))

 4. Sophie Ionescu says:

  Sa ne ajute Dumnezeu sa rămânem uniți ca frați ce suntem, demni de înaintașii noștri, ca de altfel știm cu toții ce se vrea. Pazaste.ne Doamne de trădări și tâlhari!

  • Mariana Borbely says:

   Sunteti singura personalitate publica care ați făcut un lucru remarcabil pentru cultura românească din Harghita, ați înfiiințat Universitatea în limba română îdin Toplița. Din păcate autoratările naționale ignora cu bună știință aceasta zona , iar cele locale au interese diametral opuse. Rezultatul este exodul masiv al populației romane în vestul țării și alte tari europene occidentale. În contextul politic actual când partidele se luptă în continuare pentru putere situația culturii pe plaiurile harghitene va rămâne neschimbata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, despre zona Covasna-Harghita: Nu am văzut, timp de 20 ani, o strategie a autorităţilor de stat române referitoare la acest spaţiu românesc"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/mitropolitul-banatului-ioan-selejan-despre-zona-covasna-harghita-nu-am-vazut-timp-de-20-ani-o-strategie-a-autoritatilor-de-stat-romane-referitoare-la-acest-spatiu-romanesc/