Pentru minciunile pe care le-au susținut, manipulând imagini și texte cu rea-credință, i-am acționat în judecată pe colaboratorii turnătorului Voiculescu și Antena 3.
Vezi și Monica Macovei înfrântă de Justiţie şi Libertatea presei. Jurnaliştii Victor Roncea, Radu Tudor şi Mihai Gâdea au câştigat procesul privind Mineriada din 13-15 iunie 1990
Reaua-credință a acestora este evidentă, pentru că, încă din anii 90, în spațiul public existau informații corecte privind activitatea mea în legătură cu Mineriada din 13-15 iunie 1990,care dovedesc exact contrariul celor afírmate de colaboratorilor turnătorului Voiculescu. Documentele și martorii de atunci arată clar că n-am anchetat pe nimeni din cei reținuți în iunie 1990, dimpotrivă, am refuzat și am cerut să fie eliberați.
Mai mult, cu circa 3 săptămâni înainte de afirmațiile mincinoase, pe 18 iunie 2014, am publicat pe blogul personal documente care dovedeau că am decis scoaterea de sub urmărire penală a unor manifestanți reținuți ilegal în iunie 1990 și că am cerut verificarea și sancționarea procurorilor și polițiștilor care au comis abuzuri împotriva manifestanților. De exemplu, în 59 de dosare am constatat în scris că arestările au fost ilegale și imputabile procurorilor respectivi. Deși aceste documente erau publice, au fost ignorate de cei pe care i-am chemat în judecată.
În timpul Mineriadei, am refuzat să arestez vreun demonstrant și, ulterior, am emis soluții de nevinovăție pentru oameni arestați în iunie 1990. De exemplu, în dosarul 814/P/1991 am scris: “Nu se poate reține că manifestanții cu astfel de opinii politice, prin doar simpla lor exprimare au ultragiat, au tulburat liniștea celor cu opinii politice contrarii, pentru că în acest caz s-ar depăși cu mult sfera dreptului penal, intrând în sfera politicului. (….) În dosar nu există nici o probă contrară,dimpotrivă, există probe în sensul manifestării liniștite, neviolente a inculpatului în exprimarea opiniei sale politice.(…) În raport de cele menționate mai sus, nefiind întrunite elementele constitutive ale infracțiunii în discuție,(…) vom dispune scoaterea de sub urmărire penală”.”, a scris Macovei în august 2014.
Monica Macovei a solicitat Tribunalului București să-i oblige pe cei trei jurnaliști la plata a 10.000 de euro daune morale fiecare. Macovei mai solicitase și ca Antena 3 să fie obligată să-i plătească 50.000 de euro cu titlu de daune morale iar sentința în acest dosar să fie publicată în mai multe ziare (documente aici).
Tribunalul București a respins ieri acțiunea ca neîntemeiată (detalii aici). Sentința nu este definitivă.