Monument dedicat aviatorului român Gheorghe Bănciulescu, dezvelit festiv în Republica Cehă

October 15, 2013 •eroi •Views: 1366

Gheorghe-Banciulescu-Tecuci-1925Un monument dedicat militarului şi aviatorului român Gheorghe Bănciulescu (1898-1935), prima persoană din lume care a pilotat un avion având proteze în loc de picioare, va fi dezvelit festiv miercuri, 16 octombrie 2013, în oraşul Rýmařov (situat în Estul Republicii Cehe). La momentul inaugurării monumentului, în memoria pilotului român, zona va fi survolată de avioane JAS-39 Gripen ale Armatei Republicii Cehe transmite Ambasada României din Cehia citată de Romanian Global News.

Monumentul a fost ridicat în memoria aviatorului Bănciulescu şi în semn de preţuire pentru salvarea vieţii acestuia, în toamna anului 1926, de către medicii de la spitalul din Rýmařov, sub conducerea doctorului Julius Boese.

La 12 septembrie 1926, într-un zbor Paris-Bucureşti, din cauza condiţiilor meteo grele, avionul pilotat de Bănciulescu a lovit o creastă a munţilor Jeseníky. Accidentul a condus la decesul mecanicului de bord, Ioan Stoica, precum şi la rănirea gravă a pilotului care şi-a pierdut astfel ambele picioare. Cu ajutorul extraordinar al medicilor de la spitalul din Rýmařov, aviatorul Bănciulescu şi-a învins invaliditatea şi a revenit la manşa avionului, dedicându-şi întreaga viaţă zborului.

O delegaţie a Forţelor Aeriene Române condusă de generalul de flotilă aeriană Cristinel-Reliu Ion, comandantul Flotilei 90 Transport Aerian, se va deplasa din România cu prilejul acestui eveniment găzduit de primarul oraşul Rýmařov, Ing Petr Klouda. Misiunea diplomatică românească va fi reprezentată de ambasadorul României în Republica Cehă, Daniela Gîtman.

„Monumentul devine o mărturie în plus a relaţiilor de prietenie existente între România şi Republica Cehă, raporturi întemeiate pe o tradiţie solidă. Evenimentul este cu atât mai semnificativ cu cât anul acesta se sărbătoreşte, în România, împlinirea a 100 de ani de existenţă a aeronauticii militare române”, a declarat ambasadorul Daniela Gîtman.

Placa memorială din bronz cu efigia aviatorului Gheorghe Bănciulescu şi vulturul din marmură albă amplasat deasupra acesteia au fost realizate de Statul Major al Forţelor Aeriene Române, în colaborare cu Ambasada României în Republica Cehă, Primăria oraşului Rýmařov, Fundaţia Culturală „Bartoc”, Spitalul Podhorská nemocnice Rýmařov şi cu sprijinul financiar şi logistic al preşedintelui Asociaţiei Românilor din Republica Cehă, Ing. Nicolae Dedulea.

„Am convingerea că evenimentul dezvelirii festive a monumentului, precum şi difuzarea, în premieră, la Centrul Cultural din Rýmařov, a filmului documentar Gheorghe Bănciulescu – Şi totuşi voi mai zbura, realizat de regizorul Anca Filoteanu, constituie un prilej important de a prezenta publicului larg povestea remarcabilă a aviatorului român şi legăturile sale cu spaţiul ceh care încep odată cu îngrijirea sa de către medicii de la Rýmařov”, a mai arătat ambasadorul României, Daniela Gîtman.

PROGRAM

Inaugurarea festivă a monumentului Gheorghe Bănciulescu la Rýmařov

16 octombrie 2013

12.00 Inaugurarea monumentului cu participarea membrilor clubului ceh de istorie militară „Regimentul 92. Infanterie Decebal” în uniforme militare româneşti de epocă

Depunere coroane de flori

Interviuri pentru presă

Adresa: Curtea Spitalului din Rýmařov, Hornoměstká 549/16, 79501

13.00 Program la Centrul Cultural din Rýmařov: Adresa: Okružní 10, Rýmařov, 795 01

Alocuţiuni susţinute de oficialităţi şi organizatori

Moment cultural asigurat de elevi ai Şcolii de Arte din Rýmařov

14.00 Vernisaj expoziţie de fotografie (privind aviatorul G. Bănciulescu), însoţită de o secţiune asigurată de clubul de istorie militară „Regimentul 92 Infanterie Decebal” şi dedicată prezentării uniformei şi echipamentelor militarilor români care în perioada decembrie 1944 – mai 1945 au participat la luptele de eliberare a Cehoslovaciei;

Interviuri pentru presă

15.00 – 15.40 Premiera filmului documentar „Gheorghe Bănciulescu – Şi totuşi voi mai zbura”, realizat de regizorul Anca Filoteanu. Subtitrare în limba cehă.

Povestea aviatorului Gheorghe Bănciulescu – prima persoană din lume care a pilotat un avion având proteze în loc de picioare

La 12 septembrie 1926, alături de mecanicul Ioan Stoica, la bordul unui avion Potez-XXV pus la dispoziţie de Compania Franco-Română de Navigaţie Aeriană, Gheorghe Bănciulescu a decolat de pe aeroportul Le Bourget cu destinaţia Bucureşti pentru atingerea unui record de viteză.

După parcurgerea a aprox. 1000 de km, din pricina condiţiilor meteorologice nefavorabile, avionul s-a prăbuşit într-o zona de munte pe teritoriul Cehoslovaciei, în apropierea oraşului Rýmařov. Mecanicul de bord Ioan Stoica a decedat în drum spre spitalul din Rýmařov, iar lui Gheorghe Bănciulescu a trebuit să îi fie amputate picioarele pentru a-i fi salvată viaţa de către medicii cehi.

Bănciulescu a fost îngrijit cu o atenţie deosebită de către personalul Spitalului din Rýmařov. O altă dovadă a afecţiunii cu care a fost tratat este aceea că, pe perioada spitalizării, în semn de solidaritate cu pilotul străin dar prieten, aviatorii cehi au efectuat în repetate rânduri viraje deasupra spitalului în care se afla acesta. La plecarea lui Bănciulescu din Rýmařov spre România, comandantul unităţii de aviaţie din Olomouc a trimis mai mulţi aviatori să îl conducă pe camaradul lor român.

„Escadrila bazei militare din Olomouc se deplasa zilnic spre poligonul de antrenament de la Bruntál. Vreme de o lună, cât timp căpitanul Bănciulescu a fost internat la Rýmařov, întreaga escadrilă, condusă de colonelul Sazima, şi-a deviat cursul. Piloţii cehi făceau un ocol pentru a survola spitalul şi pentru a-l saluta, prin figuri acrobatice şi ambalări de motor, pe tovarăşul lor rănit la datorie.

Zilnic Bănciulescu se târa din patul de suferinţă către fereastră pentru a primi omagiul colegilor de zbor din escadrila cehă. Când sănătatea i-a permis să iasă pe patul de campanie în parcul spitalului, aceştia i-au aruncat de sus buchete de flori.” (extras din filmul documentar „Gheorghe Bănciulescu – Şi totuşi voi mai zbura“, de Anca Filoteanu, octombrie 2013)

La finalul unei convalescenţe dificile, în iulie 1927, Bănciulescu a pilotat din nou, de această dată cu proteze în loc de picioare, pentru întâia oară în practica mondială. La 22 octombrie 1927, preşedintele Republicii Franceze a conferit lui Bănciulescu ordinul Legiunea de Onoare în grad de cavaler.

În anul 1935, Bănciulescu a fost desemnat de către Guvernul francez pentru o misiune de amploare: explorarea traseului în vederea înfiinţării liniei aeriene Paris – Madagascar. I-a fost pus la dispoziţie cel mai modern tip de avion Potez (Potez-56), un mecanic şi un radiotelegrafist francezi. Aproape de finalul misiunii, după colectarea datelor necesare, extenuat de o gripă tropicală, Bănciulescu s-a stins din viaţă la 12 aprilie 1935, la Cairo.

Până la capătul vieţii, Bănciulescu nu a uitat niciodată Cehoslovacia, ţară în care a revenit întotdeauna cu bucurie datorită căldurii umane cu care a fost îngrijit. Spre exemplu, în anul 1934, la bordul unui I.A.R.-23, Bănciulescu a efectuat raidul rapid Bucureşti – Praga, în 5 ore şi 6 min. La înapoiere a atins o viteză medie de 240 km/oră, zburând între 2000 – 3000 metri înălţime şi parcurgând distanţa în 5 ore.

Astăzi, Aerodromul din oraşul Ploieşti, situat la 60 km de capitala României, îi poartă numele lui Gheorghe Bănciulescu.

Integral pe RGN Press

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Monument dedicat aviatorului român Gheorghe Bănciulescu, dezvelit festiv în Republica Cehă"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/monument-dedicat-aviatorului-roman-gheorghe-banciulescu-dezvelit-festiv-in-republica-ceha/