Moştenirea Gojdu, revendicată din nou. Miza este de un miliard de dolari

February 20, 2013 •Fundația Gojdu •Views: 1202

Foto: Agerpres

Foto: Agerpres

Membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului vor reluarea demersurilor legale pentru obţinerea şi administrarea moştenirii Fundaţiei Gojdu, fundaţie care ar trebui să se ocupe exclusiv de educaţia tinerilor “distinşi la învăţătură şi lipsiţi de mijloace materiale”, se arată într-un comunicat al Mitropoliei Clujului transmis, miercuri, informează Mediafax.

Conform aceleiaşi surse, reprezentanţii Sinodului Mitropoliei Cluj au decis, totodată, înfiinţarea Asociaţiei Tineretului Creştin Ortodox, “în contextul în care spectrul descurajant al unei lumi tot mai indiferente la dimensiunea spirituală a vieţii se face simţit şi în spaţiul public românesc”.

Asociaţia va avea filiale la nivelul tuturor protopopiatelor şi parohiilor din cele trei eparhii, ale Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului s-a întrunit marţi, în şedinţă de lucru, la reşedinţa mitropolitană din Cluj-Napoca, sub preşedinţia IPS Mitropolit Andrei.

În decembrie, premierul Victor Ponta anunţa că Guvernul va analiza situaţia bunurilor Gojdu de la Budapesta şi va solicita implicarea fie a Parlamentului, dacă poate fi formată o comisie de anchetă, fie a Corpului de Control sau a altor instituţii ale statului.

El a susţinut declaraţia în contextul prezentării unui material în care se susţinea că prin ordonanţa de urgenţă promovată în 2005 de ministrul de Externe Mihai-Răzvan Ungureanu şi adoptată de Guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu, privind înfiinţarea Fundaţiei Româno-Ungare “Gojdu” cu sediul la Budapesta, s-a consfinţit renunţarea de către statul român a drepturilor asupra bunurilor Gojdu de la Budapesta.

În martie 2008, Senatul României a respins Ordonanţa de urgenţă pentru ratificarea Acordului prin care era înfiinţată Fundaţia Publică Româno-Ungară “Gojdu”, cu sediul la Budapesta, al cărei patrimoniu ar fi urmat să includă moştenirea lui Emanuil Gojdu. Actul normativ fusese respins şi de Camera Deputaţilor.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, la mijlocul lunii martie 2008, decretul pentru promulgarea Legii privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 183/2005 pentru ratificarea Acordului privind înfiinţarea Fundaţiei “Gojdu”.

Acordul, semnat la Bucureşti, la 20 octombrie 2005, între Guvernul României şi Guvernul Ungariei, prevedea înfiinţarea Fundaţiei Publice Româno-Ungare “Gojdu”, cu sediul la Budapesta, a cărei înfiinţare şi funcţionarear fi trebuit să se facă potrivit legislaţiei maghiare.

Potrivit textului acordului, fundaţia ar fi avut ca scop cinstirea memoriei lui Emanuil Gojdu şi sprijinirea cooperării între cele două ţări, urmând să acorde burse, să se ocupe de organizarea de expoziţii, de programe ştiinţifice şi conferinţe şi să sprijine funcţionarea muzeului şi a bibliotecii “Emanuil Gojdu”.

Integral pe antena3.roTags: , , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Moştenirea Gojdu, revendicată din nou. Miza este de un miliard de dolari"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/mostenirea-gojdu-revendicata-din-nou-miza-este-de-un-miliard-de-dolari/