MUREȘ. Prefectul și președintele CJ, la comemorarea celor 200 de români uciși de unguri în 1848

June 4, 2015 •istorie •Views: 2089

FOTO: facebook.com

Localnicii din comuna Vătava, alături de reprezentanţi ai comunei Batoş s-au adunat în cea de-a treia zi a Rusaliilor pe Platoul Podăşel din satul Dumbrava, unde au comemorat uciderea celor 200 de bărbaţi care au luptat pentru libertate în anii 1848-1849.

La eveniment au luat parte prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, şi reprezentanţi ai comunităţilor de pe Valea Mureşului. Cea de-a treia zi a Rusaliilor a început cu o slujbă oficiată de preoţi în biserica de la Dumbrava, urmată de deplasarea participanţilor la monumentul ridicat în cinstea martirilor satului. După slujba de pomenire au fost depuse coroane de către autorităţi. Liderul Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, le-a reamintit celor prezenţi că idealul eroilor care şi-au dat viaţa pe Platoul Podăşel a fost libertatea. „De 10 ani sunt alături de dumneavoastră în păstrarea vie a memoriei celor 200 de bărbaţi care au luptat pentru libertate. Deviza celor care au luptat în 1848 era „Libertate”, iar oamenii locului au plătit cu sânge pentru ca noi să putem călca liberi pe acest pământ. Mă rog pentru toţi cei care şi-au dat viaţa pe acest loc şi îmi exprim respectul pentru dumneavoastră, cei care veniţi aici în fiecare an pentru a vă aduce aminte de sacrificiul celor care au plătit cu sânge un ideal”, a declarat Ciprian Dobre în faţa celor prezenţi.

Platoul Podăşel a fost spaţiul în care, odată cu evenimentele de la 1848, au fost ucişi 200 de români din Dumbrava, Batoş, Râpa de Sus, Râpa de Jos şi alte localităţi învecinate. La împlinirea a 90 de ani de la acest trist eveniment a fost ridicat un monument în memoria celor ucişi.

Sursa: cuvantul-liber.ro

Despre suferințele cauza românilor din această zonă de către unguri puteți citi și aici.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to MUREȘ. Prefectul și președintele CJ, la comemorarea celor 200 de români uciși de unguri în 1848

  1. gaf says:

    ce monument e acesta? De ce nu specifica cine i-a “ucis in acest loc”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "MUREȘ. Prefectul și președintele CJ, la comemorarea celor 200 de români uciși de unguri în 1848"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/mures-prefectul-si-presedintele-cj-la-comemorarea-celor-200-de-romani-ucisi-de-unguri-in-1848/