Mutați-vă în Covasna și Harghita, domnilor!

January 30, 2018 •opinie •Views: 9767

De aproape zece ani scriu, documentat, despre situația relațiilor româno-maghiare din Transilvania în general și despre relațiile româno-maghiare din județele Covasna și Harghita în mod special. Sunt născut și crescut în Covasna, la Sfântu Gheorghe. Am o lucrare de licență, una de masterat iar recent am publicat chiar o carte pe acest subiect. Sunt, poate, cea mai documentată voce din spațiul public care prezintă sistematic lucrurile așa cum sunt la fața locului, nu așa cum le prezintă propaganda maghiară.

Recunosc că rămân un pic mirat când văd că în ciuda sutelor de documente și a zecilor de anchete și analize cu privire la situația relațiilor româno-maghiare din județele Covasna și Harghita mai există persoane care încă mai dau crezare propagandei maghiare sau minimalizează gravitatea situației. Foarte mulți o fac din prostie. La fel de mulți o fac din slugărnicie. Constat însă că mai există încă unii neîncrezători sau care pur și simplu nu pot înțelege dimensiunea situației.

Degeaba am scris și am probat faptul că anumite prevederi din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale și din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici, care se vor o discriminare pozitivă a comunității maghiare, au fost utilizate pentru a-i discrimina negativ pe românii din Covasna și Harghita (chiar și din alte județe din Transilvania). Am publicat deja o carte cu zeci de cazuri în care Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a constatat faptul că românii (nu maghiarii) sunt discriminați pe criterii etnice în baza unor prevederi din Legea nr. 215/2001 și din Legea nr. 188/1999 interpretate tendențios de administrația publică locală controlată de UDMR (ca să vă faceți o idee vă recomand o lectură aici).

Există în acest moment zeci de instituții publice în care nu mai este angajat niciun român (și nici nu va mai fi vreodată anagajat). Primării, școli, case de cultură etc., toate fără niciun român anagajat. Iar această situație a fost posibilă în principal datorită art. 108 din Legea nr. 188/1999 care prevede faptul că „În unitățile administrativ-teritoriale în care persoanele aparținând unei minorități naționale dețin o pondere de peste 20% unii funcționari publici din serviciile care au contacte direct cu cetățenii vor cunoaște și limba minorității naționale respective”. Acest articol (dar și altele) a fost utilizat pentru impunerea cunoașterii limbii maghiare tuturor angajaților din instituțiile publice, de la portar la instalator, de la director la femeia de servici.

Având în vedere această experință, am argumentat logic și documentat motivele pentru care adoptarea de către Parlament, cu votul PSD și al ALDE, a Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a art.41 din Legea asistenţei sociale nr.292/2011, va duce la epurarea etnică a românilor din unitățile spitalicești din zonele controlate politic și administrativ de UDMR (am prezentat argumentele pe larg aici, nu le mai reiau).

Ieri am tras un nou semnal de alarmă cu privire la pericolul adoptării proiectului legislativ care va oficializa practic limba maghiară în sistemul judiciar din România (detalii aici). Dacă acest proiect va fi adoptat în forma inițiată de UDMR și adoptată tacit deja la Cameră, atunci se va repeta scenariul din administrația publică locală după adoptarea Legii nr. 188/1999 și a Legii nr. 215/2001.

Cu toate aceste argumente logice și documentate, există unii care susțin în continuare ba că eu exagerez, ba că nu-i dracu chiar atât de negru, ba că de ce să nu aibe și maghiarii din România drepturi. Pentru că argumentele logice și documentate nu sunt de folos în dialogul cu aceștia, îndrăznesc să-i invit pe cei care încă nu s-au convins de gravitatea situației să se mute în județele Covasna sau Harghita, unde vor ei. Să se mute într-un oraș mai mare sau mai mic sau, de ce nu, chiar într-o comună. Iar mai apoi să se apuce să-și găsească un loc de muncă, să-și întemeieze o familie și apoi să încerce să-și păstreze identitatea etnică de români. Să încerce, spre exemplu, să meragă la un teatru în limba română în județul Harghita, să vedem dacă vor găsi unul.

Sigur, de la București, Iași sau Craiova este foarte ușor să-ți dai cu părerea despre situația românilor din Covasna și Harghita sau despre implicațiile adoptării unor proiecte legislative. Dar hai să te muți în Covasna sau Harghita și să încerci să te angajezi într-o instituție publică. Ca să înțelegi la fața locului ce înseamă să nu poți participa la un concurs de funcționar public dacă nu cunoști limba maghiară. Pentru că în cele două județe, în majoritatea instituțiilor publice, nu contează cât esti de competent și ce CV ai dacă nu cunoști limba maghiară. Vedem apoi dacă ți-a dispărut zâmbetul de pe buze și superficialitatea din evaluări.

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

85 Responses to Mutați-vă în Covasna și Harghita, domnilor!

 1. Orsolya says:

  Este foarte trist ca ai reusit sa iti faci un “nume” doar prin acest subiect. Consider ca trebuia sa te consacrezi facand ceva bun comunitatii care a dat un loc de munca si un camin parintilor tai, care s-au mutat in jud. Covasna pentru a avea un trai mai bun si sa traiasca printre oameni civilizati.
  Lipsa de respect pe care tu o manifesti fata de comunitatea maghiara, care te-a acceptat si ti-a dat un camin, este inacceptabila.
  Sa iti fie rusine ca instigi la ura printre romani si maghiari, care chiar cu mici probleme se inteleg foarte bine si se respecta reciproc.
  In secolul XI, cand traim intr-o Europa unita, multiculturala si multinationala este aberant discutiile tale pe blogul fara valoare, util doar pentru cei inchisi la minte care traiesc in afara acestor judete.
  Ar trebui sa te concentrezi sa subliniezi valoarea si patrimoniul cultural bogat al amandoua culturi, sau chiar trei daca includem si romii, care traiesc in aceste judete in pace, fiecare avand posibilitatea sa isi exercite cultura proprie.
  Daca tu esti blocat (frustrat), este problema ta. Iti recomand sa te duci in strainatate, sa traiesti acolo cativa ani intr-un oras multicultural, sa inveti ce inseamna respectul unei natii.
  Da, sunt unguroaica cu foarte multi prieteni romani si vorbesc romana chiar foarte bine.
  Bafta la gasirea unui alt topic cu care sa te consacrezi.

  • Dan Tanasa says:

   :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  • A ninel ion says:

   Stimata doamna cel care a scris acest documentar are dreptate,spun asta ce am pățit eu prin 2000-2003 dar și mai în urma cu vreo 10-12 ani,cind am fost în zona Harghita și Covasna cu ceva lucrare,am cerut apa sa beutura și nu mi-sa dat,pentru ca nu știam sa cer în ungurește aceasta problema am întâmpinat o la tara,norocul meu a fost ca aveam un colog care mi-tradus adică spus cum sa zic în ungurește apa altfel nu beam apa, un alt incident petrecut tot în acel județ cautam de lucru la foraj sonde Mureș și nu am găsit cind sa plec cetățeniîn din autogara ba tu ești oltean ce cauți aici . Eu mă zi ca am venit sa lucrez aceăsta exprimare a fost în românește. Așa ca nu mai venit cu vorba ca a zis care și cutare , ca ce este acum este dezastru și nu mai încercați sa acoperiți etnici maghiari sau sa fie basma curata ca nu ție.

  • Dan Tanasa says:

   Dacă îmi dai adresa ta și numele tău vin personal să îi mulțumesc pentru tot binele pe care l-ai făcut familiei mele.

  • ION ZAPOT says:

   Bag sama că ei românii peste ,,picior,, ! Eu locuiesc între cei pe care tu îi consideri ,,civilizați,, care îi ,,acceptă,, pe români. Eu nu am constatat civilizație, cînd la Ditrău, un localnic care se dă maghiar, ori secui, după cum dictează uniunea culturală și sforarii de la buda și pesta, a afirmat în spațiul public ,, aici nu au ce căuta țiganii și migranții,, alții au declarat public ,,dacă vin emigranții, vor vrea biserică, școală, se vor înmulți,, de asemeni în prezența mass media, localnicii din aceeași localitate au declarat ,,noi nu avem nimic cu nimeni,, iar prin spate, semnau un document, prin care cereau interzicerea angajării emigranților în localitatea lor. Eu trăiesc printre ei, îi cunosc din toate ipostazele, în prezența lor suflu și în iaurt, te vînd pe o lingură cu apă, sunt mai atent de o mie de ori, decît în prezența oricărei alte minorități. Eu știu ce sunteți și cum sunteți ! Vorba unui politruc rus ,,va veni ziua cînd vă vom spune cine sunteți voi,, !

   • Dan Tanasa says:

    Nu generalizați, vă rog. Marea majoritate a membrilor comunității maghiare din România sunt oameni onești, fideli statului român.

    • Iulian says:

     Domnule Dan Tanasa, cred ca e nerecomandabil sa lansati afirmatii fara acoperire documentara. Ati facut dumneavoastra personal sau aveti date si informatii din vreun recensamant din care sa rezulte sentimentele etnicilor unguri fata de statul roman? Sunt convins si am dovezi personale ca exista etnici unguri onesti, ba chiar si fideli statului roman. Insa nu cunosc proportia / ponderea acestora in totalul etnicilor unguri din Romania. De aceea, afirmatia dumneavoastra mi se pare exagerata. Oricum, perceptia dvs este rezultatul propriei experiente in relatiile interpersonale cu etnicii unguri, deci nu ma astept sa v-o modificati.

     • Dan Tanasa says:

      Plec în primul rând de la faptul că în România sunt 1,2 milioane de etnici maghiari însă doar aproximativ 430 de mii votează UDMR. Deci doi din trei maghiari nu votează UDMR. Acesta este doar un argument.

      • Iulian says:

       Argumentul, confirmat de cifrele oficiale, este rezonabil, acceptabil si, relativ, suficient. Dar, la votantii uniunii unguresti trebuie adaugate si voturile pentru cele doua partide politice legale unguresti, care sunt si mai atasate ungarismului. In plus, cu siguranta exista si ungaristi care nu se prezinta la vot. Dar procentul sustinerii organizatiilor ungariste este mai mare decat cel al votantilor. Adica sunt ungaristi si printre tinerii care INCA nu au drept de vot. Dar, in linii mari, afirmatia dvs se poate sustine.

    • Mironel says:

     Sunt pe mă-sa fideli,fideli Ungariei

     • Shva says:

      Sunt extremisti si fideli Ungariei acolo unde sunt in majoritate sau in procentaje mari, unde-s putini sunt foarte ok. De exemplu in Timisoara sau Arad sau Brasov sau Hunedoara, multi dintre ei chiar sunt patrioti romani… si in Cluj si Oradea s-au mai domolit, mai sunt o mana de hungaristi pe care nu-i baga nimeni in seama.
      Problemele incep de la est de Tg. Mures, acolo e sovinism paradoxal, insotit de saracie si prostie crunta, un fel de Teleorman maghiar plus o inversunare anti-romaneasca de nedescris. Mai nasol pt ei e ca n-au nici granita cu Ungaria , nici sprijin de nicaieri, deci tot ce le ramane e sa hartuiasca si sa se poarte urat cu romanii, iar aici Dan Tanasa actioneaza corect ca-i mai pune la punct, dar ma-ndoiesc ca le poate scoate cineva mizeriile din cap…

      • Iulian says:

       Mizeriile din capul ungaristilor NU POT FI SCOASE DE NIMENI! Problema e ca prea putini CONSTIENTIZEAZA acele mizerii, in timp ce prea multi le trateaza cu indiferenta sau cel mult cu superficialitate / condescendenta! Abia cand situatia conjuncturala va redeveni similara cu ocupatia ungureasca ( fie ea din 1848, 1867-1919, ori 1940-44) va fi inteleasa gravitatea si pericolul imens al proliferarii ungarismului. Din pacate, atunci va fi PREA TARZIU!

  • Iulian says:

   Stimata Orsolya, ma vad obligat sa va spun cateva cuvinte, nu pentru ca Dan Tanasa nu s-ar putea apara singur sau ar avea nevoie de aparare din partea cuiva, ci pentru ca mesajul dvs este simptomatic pentru tiparul de gandire ungarist! In acest caz procedati exact ca in zicala englezeasca despre cainele care latra la poarta nepotrivita! Mai intai pentru ca “subiectul” nu este creat de Dan Tanasa, ci atitudinile, comportamentul si faptele notorii, publice ale unor coetnici de-ai dvs (singura ati declarat ca sunteti unguroaica fara sa va fi cerut cineva si fara sa vi se reproseze ceva, caci in fond, a fi ungur nu e nici ceva rau, nici nu e vreo vina!) au determinat reactii fata de ele. Adica fata de cei care le-au manifestat, nicidecum fata de toti ungurii din Romania! De aceea nici nu ar fi fost cazul sa fi mentionat “comunitatea” ungureasca. Contextul in care ati facut-o totusi dezvaluie insa (chiar fara sa v-o fi dorit) cate ceva din gandirea ungarista, mituri si erori frecvente utilizate de orice ungarist, fie el scolit mai mult sau mai putin. Afirmati ca tocmai comunitatea respectiva (ungureasca) le-a dat un loc de munca parintilor lui Dan Tanasa, ca si cum “comunitatea” asta ar fi fost stapana zonei, uitand ca ea se afla pe teritoriul Romaniei, nefiind nici bantustan, nici rezervatie amerindiana din SUA, nici exclava ruseasca de la Kaliningrad (fost Konigsberg)! Adica, parintii lui Dan Tanasa au primit loc de munca si locuinta in Covasna de la statul roman (nu de la vreun patron local sau de la comunitatea ungureasca!) Asta ca sa nu uitam unde ne aflam! Fiindca ne aflam in Romania, nicidecum in autonomia ungureasca, pretins secuiasca din Covasna, nici in Transilvania autonoma ori chiar independenta si nici in Ungaria! Sau, mai clar, ca pe vremea lui horthycultorul miklos, mananci pita ungureasca cand esti in granitele unguresti! Deci suntem in Romania, nu Ungaria ne-a dat nici camin, nici loc de munca! Cireasa de pe tort, care dezvaluie limpede sovinismul ungarist este insa afirmatia ca respectivii parinti s-ar fi mutat in jud. Covasna, citez din clasici in viata : “pentru a avea un trai mai bun si sa traiasca printre oameni civilizati”. Aflam deci ca in Covasna traiul este mai bun decat in alte parti ale Romaniei si, mai ales, ca oamenii din Covasna sunt civilizati. Ceea ce, implicit inseamna ca restul Romaniei traieste mai rau decat in Covasna si este locuit de oameni necivilizati! Adica ungurii din Covasna sunt superiori celorlalti locuitori ai Romaniei! Interesant, mai ales daca aceasta pretinsa superioritate ungureasca o coroboram cu pretentiile ungariste de a stapani asa-zisul “bazin carpatic” sunt in interesul civilizatiei fiindca ungurii au o civilizatie superioara popoarelor pe care le-au stapanit in timpul dualismului! Adica, ati oferit inca o mostra de sovinism unguresc! Din care rezulta implicit si ca “inferiorii” nu au dreptul sa evalueze “civilizatia superioara”, care le-ar depasi puterea de intelegere, iar daca reactioneaza la atitudini, comportamente, fapte inacceptabile ale unor etnici unguri atunci, chipurile ar ataca INTREAGA COMUNITATE UNGUREASCA! Stimata Orsolya, daca un ungur e criminal, nu inseamna ca intreaga comunitate ungureasca e criminala! Tendinta de a extinde oprobiul fata de anume fapte ale unor persoane asupra INTREGII ETNII UNGURESTI este nu doar eronata si, concomitent, expresie a traumatismului post trianonic ungarist, ci poate exprima o solidaritate etnica vadit exagerata, care este caracteristica ungarismului sovin! Adica fie el si criminal, tu, ala de alta natie n-ai dreptul sa blamezi fapta, caci faptasul e ungur, adica e dintr-un material superior voua inapoiatilor de romani, sarbi, slovaci, croati, germani si ce veti mai fi fiind voi, necivilizatilor! Adica te iei de unguri, nesimtitule, necivilizatule si imputitule de olah! Adica, stimata Orsolya, dintre “fixurile” mentalitatii ungariste ati manifestat deschis sovinismul unguresc. Dupa el vine automat antidemocratismul (nu conteaza ce cred, doresc, stiu ori vor ceilalti, important si prioritar este ce vor ungurii, chiar daca pentru asta aruncam la cos drepturile omului si ale popoarelor!) si imperialismul (refacerea Ungariei mari din 1867-1918). Inca nu le-ati exprimat deschis, dar nu inca timpul trecut!

  • Iulian says:

   Stimata Orsolya, poate vorbiti foarte bine romaneste, dar textul in care afirmati asta contine cel putin o eroare de sens si de conjugare a verbului a se consacra. Va recomand sa mai consultati dictionarul si sa revedeti conjugarea. Suntem totusi, in secolul XXI, iar nu XI. Patrimoniul cultural bogat este al AMBELOR culturi, iar nu “al amandoua culturi”.
   Chestiunea cu respectul e ceva mai complicata, in sensul ca daca tu nu ma respecti (prin cereri, pretentii, actiuni si fapte care aduc atingere persoanei mele si simbolurile mele in statul roman) atunci nu esti indreptatit sa pretinzi respect! Iar cand mi-l omagiezi pe criminalul de razboi Wass (cat o fi fost de bun scriitor) care a ucis romani, atunci degeaba pretinzi ca ma respecti, fiindca de fapt ma insulti! Si cam asta se intampla cu ungaristii: insulta tot ce e romanesc, dupa care se plang ca nu sunt respectati si acceptati. Iar lista insultelor este prea lunga pentru a o exemplifica aici si acum!

 2. Stefan Truta says:

  Buna ziua Dan, eu sunt jumătate roman jumătate maghiar și locuiesc intr-o comuna 99% maghiari ,absolut totul este despre ei ,dar nu putem vorbi de o epurare etnica ,nimeni și niciodată nu ma împiedicat sa îmi păstrez identitatea naționala ,într-adevăr sunt multe probleme (asat dacă le vezi ca probleme )întotdeauna vor vrea Ardealul ,întotdeauna vor vrea sa aibă ei dreptate ,ei cunosc istoria cică mult mai bine ,in fine ,vreau sa specific ca și la noi ca și la ei diferența o face educația și modul de viața ,mai tot tineretul a plecat in străinătate ca și romanii de altfel ,și-au schimbat opiniile acelea radicalisto-UDMRiste ,unii au ajuns la facultăți și joburi prin Brașov București și in toată țara ,nu toți sunt la fel,ca și romanii ,secretul lor e ca ei sunt UNIȚI ,face diferența și din păcate cam asta ne deranjează ,polițistul de la comune se inhaiteaza cu romii doar pentru ca aia asculta manele sau se uita și aia la pro tv ,trebuie sa ne schimbam mentalitatea ,aveți dreptate administrativ suntem marginalizați dar noi permitem asta ,ne este lene sa mergem pana la biserica duminica ,ne este lene sa mergem la un teatru sau sa mai ieșim din casa .va doresc succes ,munca dumneavoastră nu este in Van ,schimbați un pic topica și o sa fie mai bine

  • Dan Tanasa says:

   Mulțumesc frumos! În principiu sunt de acord cu tine. Problema nu e la ei ci la noi. Dar marginalizare și maghiarizare există. Și nu o spun eu ci o spune CNCD.

 3. Bogdan says:

  Hmmm…ceea ce se întâmpla sfidează logica ! Sfidează bunul simț !!! Sfidează milioane de romanii !! Cu concursul Și indolenta propriilor conducători !!!
  Manipularea etnicilor maghiar este fabuloasa , alungarea romanilor cu diverse metode din regiunile reapecrive este colosala , și foarte bine acoperită de media și alte instituții …. este grav !!! Dar se întâmpla ….!

 4. Andrei says:

  Chiar niciodată nu doriți să luați în considerare anumite aspecte practice în zonele respective și mai continuați să veniți cu asemenea chestii ceaușiste cu elemente de naționalism fictiv? Considerați că respectul reciproc se bazează pe acțiuni de subordonare pe niște legi făcute de oameni care n-aveau habar de ce există în țară? Ați încercat să faceți un dialog cu maghiari despre cum s-ar putea continua in viitor pentru a îmbunătăți situația, fără a ține cont de chestii legale existente dar care nu sunt chiar aplicabile în orice situație? M-aș aștepta totuși la răspuns cât de cât rațional de la dumneavoastră domnule Tănasă, oare cer prea mult? PS: sunt și eu conștient de ce se întâmplă în Harghita și Covasna, sunt român din Miercurea Ciuc.

 5. Leonard says:

  Dan Tanase, Mihai Tarnoveanu si inca o mana de oameni lupta pentru drepturile romanilor din…Romania. Ne trebuie un partid nationalist la care sa aderam ,um Partie ce poate intra in parlament si care poate lupta de la egal la egal cu partidele tradatoare.

  • Dan Tanasa says:

   Doamne, ajută!

   • Feri says:

    D-le Tănasă, până acum am crezut că ești totuși bineintenționat, chiar dacă vezi unilateral unele probleme (mă refer la faptul că numai maghiarii sunt de vină).
    Cu răspunsul de mai sus m-ai convins în ce ideologie te incadrezi.

    • Dan Tanasa says:

     Mă Feri, tu chiar crezi că mă interesează opinia ta? Tu nu ai curajul să-ți publici numele dar îmi pretinzi mie respect? Te rog eu frumos să nu mai vizitezi acest site. Te rog!

     • Popa Dorel says:

      Românii au avut și au f multe defecte dar în compensație au ff mult tupeu.In primul rând pretind că un teritoriu cu 90%maghiari este românesc.Apoi vor sa administreze acest teritoriu fără a cunoaște limba majorității…Asta înseamnă să fii “șmecher”😜

  • Grigore says:

   Esti depãsti deja!
   Dan Tanasã si Mihai Tirnoveanu nu mai luptã din pãcate împreunã, ci unul contra celuilalt. Asta e boala noastrã a românilor, care ne va duce la pierzanie. 🙁

  • Amira says:

   Subscriu si sustin

 6. Iulia says:

  Dacă v-ați născut în Covasna ar fi fost normal să învățați şi ungureşte.

  • Dan Tanasa says:

   :))

   • Mihai says:

    si parintii Dvs unde sau nascut? tot in Cv? Totusi nu ne spuneti ce tot aveti cu etniile maghiare? ca e absurd lupta Dvs contra altor cetateni ale statului. Tot cea ce faceti nu ne duce spre imacare ci dincontra, chiar la dezbinare.AM fost si la Cimitirul din Valea Uzului, chiar in ziua respectiva…si vrand nevrand am auzit si data fiind faptul ca inregistram totul ce se intampla acolo… ajungand acasa am reauzit ce ziceati prin telefon catre Bucuresti…printre care afirmaserati cu manie ca jandarmii insultau adunatura romana si pe Dvs…ati felicitat vandalistii si ati facut eroi din ele… Metodele Dvs nu chiar sunt europene… puteti deveni o tinta usoara…Dvs care ati facut scoala.. cum de nu puteti diferi nationalismul de patriotism… oricum e libera alegere , fiecare sa si faca ce doreste.. doar ma pus pe ganduri de multe ori, data viitoare o sa intru in vorba cu Dvs…ca ceva nu e in regula…ori sunteti finantat de catre cineva important… om sanatos mental nu face figuri cea ce faceti dvs, si sa jucati cu legile tarii… si sa aplicati doar pe o latura si unda…

    • Iulian says:

     Mihai (Mihaly) raspunsul la intrebarea “cum de nu puteti diferi nationalismul de patriotism…” (inlocuiti “diferi” cu “deosebi”, ca sa fie inteligibila intrebarea!) este FOARTE SIMPLU! L-ati putea obtine consultand un dictionar romanesc, englezesc ori frantuzesc, ceea ce, evident n-ati prea facut de foarte mult timp (daca veti fi facut vreodata asa ceva)! Cele doua sunt greu de deosebit tocmai pentru ca nationalismul are DOUA INTELESURI: unul in care “nationalism” este practic sinonim cu “patriotism” si altul in care “nationalism” este sinonim cu sovinism! Nu vedeti sovinismul ungarist in actiune ( interventia de dupa 1990
     a unui primar de comuna din Harghita intr-un cimitir INTERNATIONAL de pe teritoriul ALTEI comune, aflata in judetul Bacau!!! pentru a-l transforma in cimitir UNGURESC, blocarea accesului in cimitir – povestea cu lacatul! – si comportamentul intolerant al unor etnici unguri din Harghita) dar “combateti” reactiile indreptatite la acel tip de comportament sovin! Asa incat, intelegeti si acceptati doar ceea ce va convine!

  • Gheorghe says:

   Ar fi fost normal ca si cetatenii romani de etnie maghiara sa invete romana. Acolo cei batrani mai stiu romana, dar tinerii considera ca sfideaza prin a nu o cunoaste.

  • Adrian Grigoriu says:

   De ce să fi învățat ungurește?

  • Sorin says:

   Da’ cetatenii maghiari cand invata romaneste? Si de unde stii ca nu stie maghiara? Vorbesti ca sa nu adormi?

  • Andrei says:

   Pardon?😂 s-a născut in România nu în Ungaria. Intră un pic pe google maps să vezi unde te afli in spațiu in caz că nu ti-ai dat seama până acu!

  • MeH Je says:

   Să mori tu….?

  • Geta says:

   Traiesti in Romania , respecti legile tarii, vorbesti limba romana obligatoriu , iar limba altor etnii doar daca iti foloseste .
   Oriunde in lume , e cunoscut acest aspect .

  • Maria says:

   Iulia, dacă ești născut în România e normal să înveți românește!!

  • Iulian says:

   Daca v-ati nascut in ROMANIA ar fi fost normal sa invatati si romaneste!

 7. gutui says:

  Cui nui place in hr si cv sa plece in teleorman.

 8. gutu says:

  Cui nui place in cv si hr sa plece in teleorman.

 9. Gheorghe says:

  Desfiintati udmr-ul pe baza OG26/2000. Orice persoana fizica interesata poate cere dizolvarea acestei asociatii. S-au inscris ca asociatie de curve, nu ca partid, iar asta ii face mai vulnerabili. Pentru un partid trebuie apelat la Ministerul Public sau CCR, pentru o asociatie direct la judecatoria de sector sau tribunal.

 10. Maria Nedelcu says:

  D-le Dan Tanasa, lasand deoparte faptul ca va admir si va respect ENORM, va sustin in orice veti face. Haideti totusi sa strangem semnaturi, multe, cat mai multe, si sa trimitem spre dezbatere in Parlament, deocamdata. Pas cu pas sa facem auzita vocea natiunii Romane. Dupa aceasta, sa il propunem spre dezbatere si in Parlamentul European si tot asa … inainte, tot inainte! Va multumim pentru tot ceea ce faceti!

  • Gheorghe says:

   PE e cu minoritatile contra natiunilor, daca nu v-ati prins pana acum. Orice imperiu divizeaza si amesteca cetatenii, ca sa nu mai fie cetateni, adica oameni ai cetatii, ci frunze-n vant.

 11. Ioan says:

  Dan Tanasa…felicitări și susținere pentru tot ceea ce faci…ești un OM al echilibrului, armoniei…al respectului…agenții iredentismului maghiar…visătorii ungariei mari…niciodată reala…înfiltrați dîn 1919 în România și…foarte vizibili și guralivi începând cu 1990…foarte activi si pe acest site…nu urmăresc decât destructurarea României….prin propaganda și mijloace perfide…smecheresti….cu scopul obținerii unei autonomii cât de limitate și apoi….alipirea la Ungaria….ceea ce se întâmplă în Harghita și Covasna în special…cu cetățenii romani de etnie romana este grav…este un atentat la adresa normalității…legalității constitutionale…iar Parlamentul și Guvernul României sunt complici tradatori ai acestei realități….NOI…trebuie sa găsim pârghiile legale de a combate acest asalt al iredentismului maghiar….vechi din 1919 pana în prezent și al sovinismului promovat de politicienii maghiari susținuți direct sau indirect de minim 90% din cetățenii romani de etnie maghiara…prin determinarea Parlamentului și Guvernului României sa reacționeze adecvat. O spun ferm: ai dreptate, inteleg realitatea, nu sunt din zona dar…am vizitat si am constatat ca ceea ce afirmi este 100% adevarat…oricând sunt disponibil sa sprijin orice demers in limitele cadrului legal aplicabil….lansează o petiție către Parlament….strângem 500.000 de semnături și….trezim pe adormiții din instituțiile publice ale României sa restabilească ordinea constituțională in Harghita sI Covasna. Cu admiratie!

  • Ioan says:

   Bună ziua Dan..nu înțeleg de ce nu este acceptat-postat comentariul subsemnatului…în esență….dacă pot ajuta…demersurile care le faci….participare miting…strângere de semnături….contribuție financiară. ..înființare partid politic…sunt disponibil…contacteaza-mă pe adresa de e-mail…sunt dator Romaniei asa cum ar trebui sa fie fiecare etnic roman care isi respecta istoria…Ps: am achiziționat 3 cărți “Uitați în inima Romaniei” și am promovat-o în cercul meu de prieteni…cunoscuți….iți admir și îti respect efortul de a apăra legalitatea în aceasta parte a tarii…abandonata-tradata de reprezentantii statului…garanții respectării Constitutiei. Cu respect…Ioan

  • Dan Tanasa says:

   Vă mulțumesc frumos!

 12. Angela says:

  Maghiarii trebuie tratați cu respectul cu care sunt tratate și celelalte etnii, nu cu tratamente “speciale”, iar UDMR să fie pusă în galeata ONG, nu în găleata partidelor politice. Dacă societatea în ansamblu este polarizată între “comuni” și “speciali”, de ce nu ar fi și minoritățile polarizate?!

 13. Constantin says:

  Ce naiba face SRI ?

  • Gheorghe says:

   Multumim de intrebare. SRI face rapoarte si afaceri cu banii dvs. Rapoartele spun ca in zona domnesc pacea si armonia, iar cazurile semnalate prin scapari accidentale sunt izolate, nesemnificative pentru a fi luate in seama. Ceea ce sunteti si dvs.

  • Gavril says:

   Plāteste pe Dan ,ca sā ne învrājbeascā.

 14. Marian Bogdan Teșileanu says:

  Bine! De mîine încep demersurile să cumpăr teren în Covasna unde o să-mi construiesc o casă pe care să o las moștenire copiilor mei români. Cine credeți că îmi va vinde pămîntul? Cine îmi va da autorizație de construire? Cine îmi va răspunde dimineața la ”Bună ziua”? NIMENI! Mi-am ales la terminarea facultății Tîrgu Mureș. Am lucrat și în Covasna și Harghita. Am avut medie bună și puteam lua un post acasă, în județul Prahova. Eu am vrut acolo. Nu m-a trimes nimeni, cum s-a spus prin anii 90! Au făcut tot posibilul ca să plec. Conducătorul unității era român dar cel adevărat, cel care știa tot și șantaja pe toată lumea, indiferent de funcție, era maghiar. I-am spus că pe mine nu are cu ce să mă șantajeze și că nu plec. Atunci, a aplicat Planul B: mi-a recomandat să mă căsătoresc cu o unguroaică dacă vreau să mă stabilesc în zonă, altfel va găsi o modalitate în timp să scape de mine. Prin urmare, politica maghiară de stăpînire a Transilvaniei a fost și atunci ca și acum o mie de ani și ca și acum: desnaționalizare prin distrugerea identității sau asimilare, exploatare prin șantaj și impunerea unor legi favorabile numai lor. Ei se consideră în continuare stăpîni, nu atît pe pămînt, cît pe români…

 15. Lulu says:

  Sa se dea o lege in privinta minoritatilor ca si aceea din slovacia si atunci se rezolva problema!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Mutați-vă în Covasna și Harghita, domnilor!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/mutati-va-in-covasna-si-harghita-domnilor/