Mutați-vă în Covasna și Harghita, domnilor!

January 30, 2018 •opinie •Views: 7173

De aproape zece ani scriu, documentat, despre situația relațiilor româno-maghiare din Transilvania în general și despre relațiile româno-maghiare din județele Covasna și Harghita în mod special. Sunt născut și crescut în Covasna, la Sfântu Gheorghe. Am o lucrare de licență, una de masterat iar recent am publicat chiar o carte pe acest subiect. Sunt, poate, cea mai documentată voce din spațiul public care prezintă sistematic lucrurile așa cum sunt la fața locului, nu așa cum le prezintă propaganda maghiară.

Recunosc că rămân un pic mirat când văd că în ciuda sutelor de documente și a zecilor de anchete și analize cu privire la situația relațiilor româno-maghiare din județele Covasna și Harghita mai există persoane care încă mai dau crezare propagandei maghiare sau minimalizează gravitatea situației. Foarte mulți o fac din prostie. La fel de mulți o fac din slugărnicie. Constat însă că mai există încă unii neîncrezători sau care pur și simplu nu pot înțelege dimensiunea situației.

Degeaba am scris și am probat faptul că anumite prevederi din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale și din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici, care se vor o discriminare pozitivă a comunității maghiare, au fost utilizate pentru a-i discrimina negativ pe românii din Covasna și Harghita (chiar și din alte județe din Transilvania). Am publicat deja o carte cu zeci de cazuri în care Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a constatat faptul că românii (nu maghiarii) sunt discriminați pe criterii etnice în baza unor prevederi din Legea nr. 215/2001 și din Legea nr. 188/1999 interpretate tendențios de administrația publică locală controlată de UDMR (ca să vă faceți o idee vă recomand o lectură aici).

Există în acest moment zeci de instituții publice în care nu mai este angajat niciun român (și nici nu va mai fi vreodată anagajat). Primării, școli, case de cultură etc., toate fără niciun român anagajat. Iar această situație a fost posibilă în principal datorită art. 108 din Legea nr. 188/1999 care prevede faptul că „În unitățile administrativ-teritoriale în care persoanele aparținând unei minorități naționale dețin o pondere de peste 20% unii funcționari publici din serviciile care au contacte direct cu cetățenii vor cunoaște și limba minorității naționale respective”. Acest articol (dar și altele) a fost utilizat pentru impunerea cunoașterii limbii maghiare tuturor angajaților din instituțiile publice, de la portar la instalator, de la director la femeia de servici.

Având în vedere această experință, am argumentat logic și documentat motivele pentru care adoptarea de către Parlament, cu votul PSD și al ALDE, a Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a art.41 din Legea asistenţei sociale nr.292/2011, va duce la epurarea etnică a românilor din unitățile spitalicești din zonele controlate politic și administrativ de UDMR (am prezentat argumentele pe larg aici, nu le mai reiau).

Ieri am tras un nou semnal de alarmă cu privire la pericolul adoptării proiectului legislativ care va oficializa practic limba maghiară în sistemul judiciar din România (detalii aici). Dacă acest proiect va fi adoptat în forma inițiată de UDMR și adoptată tacit deja la Cameră, atunci se va repeta scenariul din administrația publică locală după adoptarea Legii nr. 188/1999 și a Legii nr. 215/2001.

Cu toate aceste argumente logice și documentate, există unii care susțin în continuare ba că eu exagerez, ba că nu-i dracu chiar atât de negru, ba că de ce să nu aibe și maghiarii din România drepturi. Pentru că argumentele logice și documentate nu sunt de folos în dialogul cu aceștia, îndrăznesc să-i invit pe cei care încă nu s-au convins de gravitatea situației să se mute în județele Covasna sau Harghita, unde vor ei. Să se mute într-un oraș mai mare sau mai mic sau, de ce nu, chiar într-o comună. Iar mai apoi să se apuce să-și găsească un loc de muncă, să-și întemeieze o familie și apoi să încerce să-și păstreze identitatea etnică de români. Să încerce, spre exemplu, să meragă la un teatru în limba română în județul Harghita, să vedem dacă vor găsi unul.

Sigur, de la București, Iași sau Craiova este foarte ușor să-ți dai cu părerea despre situația românilor din Covasna și Harghita sau despre implicațiile adoptării unor proiecte legislative. Dar hai să te muți în Covasna sau Harghita și să încerci să te angajezi într-o instituție publică. Ca să înțelegi la fața locului ce înseamă să nu poți participa la un concurs de funcționar public dacă nu cunoști limba maghiară. Pentru că în cele două județe, în majoritatea instituțiilor publice, nu contează cât esti de competent și ce CV ai dacă nu cunoști limba maghiară. Vedem apoi dacă ți-a dispărut zâmbetul de pe buze și superficialitatea din evaluări.

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , ,

31 Responses to Mutați-vă în Covasna și Harghita, domnilor!

 1. Andrei says:

  Chiar niciodată nu doriți să luați în considerare anumite aspecte practice în zonele respective și mai continuați să veniți cu asemenea chestii ceaușiste cu elemente de naționalism fictiv? Considerați că respectul reciproc se bazează pe acțiuni de subordonare pe niște legi făcute de oameni care n-aveau habar de ce există în țară? Ați încercat să faceți un dialog cu maghiari despre cum s-ar putea continua in viitor pentru a îmbunătăți situația, fără a ține cont de chestii legale existente dar care nu sunt chiar aplicabile în orice situație? M-aș aștepta totuși la răspuns cât de cât rațional de la dumneavoastră domnule Tănasă, oare cer prea mult? PS: sunt și eu conștient de ce se întâmplă în Harghita și Covasna, sunt român din Miercurea Ciuc.

  • Dan Tanasa says:

   Sper că ești mai liniștit acum că ai identificat vinovatul în toată această situație. Spor în toate îți doresc!

   • Andrei says:

    Nu caut vinovat, eram doar curios de o opinie legata de aceste întrebări care aparent nu sunt niciodată incluse in vizorul dumneavoastră, era oare așa greu de răspuns?

 2. Leonard says:

  Dan Tanase, Mihai Tarnoveanu si inca o mana de oameni lupta pentru drepturile romanilor din…Romania. Ne trebuie un partid nationalist la care sa aderam ,um Partie ce poate intra in parlament si care poate lupta de la egal la egal cu partidele tradatoare.

 3. Iulia says:

  Dacă v-ați născut în Covasna ar fi fost normal să învățați şi ungureşte.

 4. gutui says:

  Cui nui place in hr si cv sa plece in teleorman.

 5. gutu says:

  Cui nui place in cv si hr sa plece in teleorman.

 6. Gheorghe says:

  Desfiintati udmr-ul pe baza OG26/2000. Orice persoana fizica interesata poate cere dizolvarea acestei asociatii. S-au inscris ca asociatie de curve, nu ca partid, iar asta ii face mai vulnerabili. Pentru un partid trebuie apelat la Ministerul Public sau CCR, pentru o asociatie direct la judecatoria de sector sau tribunal.

 7. Maria Nedelcu says:

  D-le Dan Tanasa, lasand deoparte faptul ca va admir si va respect ENORM, va sustin in orice veti face. Haideti totusi sa strangem semnaturi, multe, cat mai multe, si sa trimitem spre dezbatere in Parlament, deocamdata. Pas cu pas sa facem auzita vocea natiunii Romane. Dupa aceasta, sa il propunem spre dezbatere si in Parlamentul European si tot asa … inainte, tot inainte! Va multumim pentru tot ceea ce faceti!

  • Gheorghe says:

   PE e cu minoritatile contra natiunilor, daca nu v-ati prins pana acum. Orice imperiu divizeaza si amesteca cetatenii, ca sa nu mai fie cetateni, adica oameni ai cetatii, ci frunze-n vant.

 8. Ioan says:

  Dan Tanasa…felicitări și susținere pentru tot ceea ce faci…ești un OM al echilibrului, armoniei…al respectului…agenții iredentismului maghiar…visătorii ungariei mari…niciodată reala…înfiltrați dîn 1919 în România și…foarte vizibili și guralivi începând cu 1990…foarte activi si pe acest site…nu urmăresc decât destructurarea României….prin propaganda și mijloace perfide…smecheresti….cu scopul obținerii unei autonomii cât de limitate și apoi….alipirea la Ungaria….ceea ce se întâmplă în Harghita și Covasna în special…cu cetățenii romani de etnie romana este grav…este un atentat la adresa normalității…legalității constitutionale…iar Parlamentul și Guvernul României sunt complici tradatori ai acestei realități….NOI…trebuie sa găsim pârghiile legale de a combate acest asalt al iredentismului maghiar….vechi din 1919 pana în prezent și al sovinismului promovat de politicienii maghiari susținuți direct sau indirect de minim 90% din cetățenii romani de etnie maghiara…prin determinarea Parlamentului și Guvernului României sa reacționeze adecvat. O spun ferm: ai dreptate, inteleg realitatea, nu sunt din zona dar…am vizitat si am constatat ca ceea ce afirmi este 100% adevarat…oricând sunt disponibil sa sprijin orice demers in limitele cadrului legal aplicabil….lansează o petiție către Parlament….strângem 500.000 de semnături și….trezim pe adormiții din instituțiile publice ale României sa restabilească ordinea constituțională in Harghita sI Covasna. Cu admiratie!

  • Ioan says:

   Bună ziua Dan..nu înțeleg de ce nu este acceptat-postat comentariul subsemnatului…în esență….dacă pot ajuta…demersurile care le faci….participare miting…strângere de semnături….contribuție financiară. ..înființare partid politic…sunt disponibil…contacteaza-mă pe adresa de e-mail…sunt dator Romaniei asa cum ar trebui sa fie fiecare etnic roman care isi respecta istoria…Ps: am achiziționat 3 cărți “Uitați în inima Romaniei” și am promovat-o în cercul meu de prieteni…cunoscuți….iți admir și îti respect efortul de a apăra legalitatea în aceasta parte a tarii…abandonata-tradata de reprezentantii statului…garanții respectării Constitutiei. Cu respect…Ioan

  • Dan Tanasa says:

   Vă mulțumesc frumos!

 9. Angela says:

  Maghiarii trebuie tratați cu respectul cu care sunt tratate și celelalte etnii, nu cu tratamente “speciale”, iar UDMR să fie pusă în galeata ONG, nu în găleata partidelor politice. Dacă societatea în ansamblu este polarizată între “comuni” și “speciali”, de ce nu ar fi și minoritățile polarizate?!

 10. Constantin says:

  Ce naiba face SRI ?

  • Gheorghe says:

   Multumim de intrebare. SRI face rapoarte si afaceri cu banii dvs. Rapoartele spun ca in zona domnesc pacea si armonia, iar cazurile semnalate prin scapari accidentale sunt izolate, nesemnificative pentru a fi luate in seama. Ceea ce sunteti si dvs.

 11. Marian Bogdan Teșileanu says:

  Bine! De mîine încep demersurile să cumpăr teren în Covasna unde o să-mi construiesc o casă pe care să o las moștenire copiilor mei români. Cine credeți că îmi va vinde pămîntul? Cine îmi va da autorizație de construire? Cine îmi va răspunde dimineața la ”Bună ziua”? NIMENI! Mi-am ales la terminarea facultății Tîrgu Mureș. Am lucrat și în Covasna și Harghita. Am avut medie bună și puteam lua un post acasă, în județul Prahova. Eu am vrut acolo. Nu m-a trimes nimeni, cum s-a spus prin anii 90! Au făcut tot posibilul ca să plec. Conducătorul unității era român dar cel adevărat, cel care știa tot și șantaja pe toată lumea, indiferent de funcție, era maghiar. I-am spus că pe mine nu are cu ce să mă șantajeze și că nu plec. Atunci, a aplicat Planul B: mi-a recomandat să mă căsătoresc cu o unguroaică dacă vreau să mă stabilesc în zonă, altfel va găsi o modalitate în timp să scape de mine. Prin urmare, politica maghiară de stăpînire a Transilvaniei a fost și atunci ca și acum o mie de ani și ca și acum: desnaționalizare prin distrugerea identității sau asimilare, exploatare prin șantaj și impunerea unor legi favorabile numai lor. Ei se consideră în continuare stăpîni, nu atît pe pămînt, cît pe români…

  • Angela says:

   Maghiarii trebuie tratați cu respectul cu care sunt tratate și celelalte etnii, nu cu tratamente “speciale”, iar UDMR sa fie pus la locul ei, nu în găleata partidelor politice. Dacă societatea în ansamblu este polarizată între “comuni” și “speciali”, de ce nu ar fi și minoritățile polarizate?!

  • Csiki Gabor says:

   Asta-i prost.

 12. Lulu says:

  Sa se dea o lege in privinta minoritatilor ca si aceea din slovacia si atunci se rezolva problema!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Mutați-vă în Covasna și Harghita, domnilor!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/mutati-va-in-covasna-si-harghita-domnilor/