”Nici o provincie românească nu a tânjit atât după libertate cât au tânjit românii din Transilvania”

Distribuie acest articol!

Steaguri tricolore oferite credincioşilor care au participat la slujba prilejuită de hramul Mănăstirii Sfântul Ilie din TopliţaSteaguri tricolore oferite credincioşilor care au participat la slujba prilejuită de hramul Mănăstirii ,,Sfântul Ilie” din Topliţa

Aproape 2.000 de credincioşi de pe Valea Mureşului şi din diferite zone ale ţării au participat, sâmbătă, la Topliţa, la Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea Hramului Mănăstirii ,,Sfântul Ilie”, oficiată de Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, Înalt Preasfinţitul Ioan. La finalul slujbei, ÎPS Ioan Selejan le-a oferit credincioşilor prezenţi 400 de drapele tricolore sfinţite cu agheasmă, în timp ce se intona imnul României. ,,Aproape în fiecare an când veneam la hram vă dăruiam câte o iconiţă cu Sfântul Ilie. Am început la hramurile mănăstirilor noastre să le împart credincioşilor icoana României, pentru că drapelul acesta tricolor este icoana României”, a explicat Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei.

ÎPS Ioan le-a prezentat celor prezenţi o interpretare proprie a steagului tricolor.
,,Cei de la heraldică ştiu foarte bine fiecare culoare de aici ce reprezintă, însă îngăduiţi-mi să dau şi eu o interpretare din inima şi cugetul meu tricolorului românesc. Albastrul am zis eu că reprezintă însetatul de libertate, Ardealul. Culoarea albastră este simbolul libertăţii. Nici o provincie românească nu a tânjit atât după libertate cât au tânjit românii din Transilvania. Galbenul ar reprezenta mănoasele lanuri de grâu din Ţara Românească, din Bărăgan. Dacă aţi pleca acum şi aţi trece prin acea parte de ţară, aţi vedea că este galbenă, cu bob de grâu din care mamele noastre frământă pâine şi o prescură pentru Sfânta Liturghie, este provincia pâinii noastre româneşti şi a prescurii. Roşul am zis că ar fi Moldova, că nici într-o provincie românească nu s-a vărsat mai mult sânge pentru glie şi pentru credinţa în Dumnezeu. Acolo au murit mii de oşteni ai lui Ştefan cel Mare, la Podul Înalt, la Războieni, dar tot acolo, tot în părţile Moldovei, au murit atâţia bărbaţi ai neamului nostru pentru reîntregirea ţării: la Oituz, Mărăşeşti şi Mărăşti. Dacă treceţi munţii, veţi vedea că încă pământul este fraged şi încă se simte în el sângele ostaşilor români căzuţi pentru glie, neam şi credinţa în Sfânta Treime, Dumnezeu”, a spus emoţionat şi cu lacrimi în ochi Arhiepiscopul Ioan.

Arhiepiscopul Ioan a făcut în cadrul cuvântului său un apel la unitate şi bună înţelegere între locuitorii celor trei provincii. ,,Trei sunt persoanele Sfintei Treimi, trei sunt şi culorile steagului nostru. Deci cum în Treime este o unitate desăvârşită de iubire, aşa trebuie să fie şi în ţara noastră între toţi românii din cele trei provincii româneşti. Să trăim în unitate, în iubire, în cinste şi în respect unii faţă de alţii.
Ierarhul locului le-a mai spus credincioşilor că ,,fiecare drapel este România. (…) De aceea, m-am gândit să vă ofer câte un drapel, adică câte o Românie. Nu o parte din Românie, ci întreaga Românie să v-o ofer frăţiilor voastre şi urmaşilor, urmaşilor, urmaşilor frăţiilor voastre”.

ÎPS Ioan nu a uitat în cuvântarea sa nici de Basarabia. ,,Mi-a spus cineva: Părinte, poate ar fi fost mai bine dacă steagul românesc ar fi fost mai lung cu o palmă. (…) Ştiţi de ce nu l-am făcut mai lung cu o palmă? Pentru că mai lipseşte ceva. Mai lipseşte o palmă de pământ. Mai lipseşte Basarabia. (…) Dumnezeu să ne învrednicească să reîntregim tricolorul românesc, cu Basarabie cu tot”, a încheiat Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei.

Printre participanţii la Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea hramului Mănăstirii ,,Sfântul Ilie” din Topliţa, ctitorită de întâiul Patriarh al României, Miron Cristea, care au participat şi au primit câte un tricolor s-au numărat şi Valer Dorneanu, judecător la Curtea Constituţională, care este originar din comuna harghiteană Corbu, primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, şefii Jandarmeriei şi Poliţiei harghitene etc.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Sursa: Informația Harghitei



  1. constantina says:

    BUNUL DUMNEZEU NE-A MANGAIAT SI NE MANGAIE NEINCETAT CU OAMENI LUMINATI SI CU MARE DRAGOSTE DE DUMNEZEU SI NEAM,UNUL DINTRE ACESTI OAMENI ESTRE PREA SFINTITUL IOAN AL MUNTILOR CARE SE OSTENESTE SA POARTE POVARA SI CRUCEA NEAMULUI PE UMERII SFINTIEI SALE.IN FATA BUNULUI DUMNEZEU SI A SFINTIEI SALE INGENUNCHEM CU PIOSENIE.SARUTAM DREAPTA PREA SINTIA VOASTRA PENTRU DRAGOSTEA NEOBOSITA CE NE-O PURTATI.SI MULTUMIM LUI DUMNEZEU PENTRU ASA BUN PASTOR CE NE-A TRIMIS.

  2. ionel says:

    Doamne ajuta, si va multumim ca existati alaturi de romani

  3. victor says:

    UNITATE ROMANI SA STARPIM RAUL DIN CONDUCERI SA REVENIM INAPOI ACASA SAELIMINAM INTERESELE STRAINE SI FIM STAPANII TARII NOASTRE SCUMPE PRIMITE CU PRET DE SANGE MOSTENIRE DE LA STRAMOSII NOSTRI DIN NEAM IN NEAM!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie acest articol!

Urmărește alte articole

Dan Tanasă

"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc

„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell

© 2025 dantanasa.ro. All rights reserved.
Despre mine Blog Partidul AUR