NOAPTEA MINȚII. Fără limba MAGHIARĂ nu te poți angaja în Poliția locală Satu Mare

July 31, 2017 •discriminare •Views: 6069

Discriminare la Satu Mare. În una dintre instituțiile de stat din municipiul Satu Mare nu poți lucra dacă nu ști ungurește, transmite Gazeta de Nord-Vest.

Vezi și SENTINȚĂ ÎCCJ. Președintele CNCD pierde DEFINITIV într-un dosar în care a acoperit un primar UDMR din Sălaj care îi discrimina pe români. CNCD obligată să plătească daune morale

Recent, Poliția locală Satu Mare anunța că va organiza concurs pentru ocuparea a 15 posturi vacante și anume

-2 funcţii publice specifice de execuție -poliţist local clasa I, grad profesional asistent
-2 funcţii publice specifice de execuție -poliţist local clasa I, grad profesional debutant
-3 funcţii publice specifice de execuție -poliţist local clasa III, grad profesional principal
-3 funcţii publice specifice de execuție -poliţist local clasa III, grad profesional asistent
-5 funcţii publice specifice de execuție -poliţist local clasa III, grad profesional debutant

Pe lângă condițiile legale, vechime și studii, angajatorul, instituție subordonată Primăriei Satu Mare, impune și două condiții specifice.

Pentru două funcții specifice de execuție de polițist local clasa III grad profesional principal și pentru două funcții publice specifice de execuție de polițist local clasa III grad profesional debutant, se solicită capacitatea de exprimare în limba maghiară cel puțin la nivel de bază (conversație) și permis de conducere categoria B. Condițiile specifice sunt eliminatorii.

Integral pe Gazeta de Nord-Vest

FOTO: Agerpres

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

28 Responses to NOAPTEA MINȚII. Fără limba MAGHIARĂ nu te poți angaja în Poliția locală Satu Mare

 1. Sorin Hoszu says:

  Pai da ca și la vecini tot pe criteriile astea se fac angajările în instituțiile statului!

 2. ioan says:

  Am mai spus-o. Nu ei sunt vinovati. PRINCIPALII VINOVATI sunt cei care s-au tot perindat pe la putere si pentru a avea sustinere in parlament, le-au dat tot ce au vrut (ultima pomana – codul administrativ dat de psd-ii), le-au permis si LE PERMIT in continuare sa faca ce vor in teritoriu, fara sa ia nicio masura. Pana nu v-a veni cineva la putere car sa-si asume raspunderea si sa ia niste masuri drastice in privinta nerespectarii legilor tarii, vor continua sa incalce legea duba bunul plac.

 3. Alexandru Nyiri says:

  Simplu ca sa poti avea cetatenia unei tari trebuie sa cunosti limba vorbita in aceea tara.

 4. Nelu mares says:

  Corect,este sa se stie Limba Romana de toti cei care locuieste an Tara Romaneasca,e o prostiile omeneasca,as nu fie cineva anvatat an Tara lui ca nu stie ,alte limbo Etnice, etc.e o trade de Taraok.

 5. Nu uitati Secuii din Székelyföld / Ținutul Secuiesc au luptat contra Ungurilor says:

  Numai sunt declarati Secui in Székelyföld / Ținutul Secuiesc ! Iar secuii sunt de origine turca!
  Si cei care zic ca sunt secui sa stie ca Secuii au luptat contra Ungurilor si tot Secuii au dorit Unirea cu Romania in 1918!!

 6. Silviu Caraba says:

  Stiti bine ca nu sint maghiar, dar aici sincer au dreptate !!!! Cum ai putea sa fi inteles de localnicii de acolo, daca nu le cunosti limba ? Stiu ca o sa spuneti ca localnicii v-a trebuii sa invete limba romana, dar pana invata ei, cum te vei intelege cu cei de acolo ?

  • Deci se recunoaste ca sunt cetateni romani care nu stiu romaneste says:

   Ar trebui sa le ia cetatenia romana celor care nu stiu romaneste! Se poate folosi un interpret …
   In SUA totii trebuie sa stie engleza!!!

  • Cătălin says:

   Stai jos, nota 4. Ești pe dinafară, joci în alt film. Eu sunt sătmărean și îți spun că în Satu Mare peste 60% sunt etnici români, doar primarul e maghiar pentru că așa e legea electorală, foarte proastă, poți câștiga din primul tur cu 30%, deoarece românii au câte 10 candidați iar maghiarii doar unul.

  • Ionica says:

   Simplu, îi amendezi dacă au făcut fapte contravenționale,in limba română nu în limba maghiara. Nu trebuia sa învețe, trebuie să știe de la câțiva anișori limba română. PUNCT

  • Danut Adam says:

   Ei prin lege trebuie să cunoască limba națională,mai lăsații cu drepturi de 30 de ani.

  • Tudorel says:

   Nu trebuia să li se permită să nu știe limba romănă . In America trebuie oficial să știi engleza in instituțiile publice , in Franta , franceza , in Germania , germana ,etc . La noi de ce ar trebui să fie altfel ? Suntem cumva mai proști ?

  • Alex says:

   Localnicii de acolo traiesc in Romania de o viata, ar fi trebuit sa cunoasca limba Romana, avand in vedere ca se afla in Romania

  • Stoica says:

   Să învețe ei românește .Ei sînt în românia nu ungaria .Limba română obligatorie

  • Tănase I says:

   In primul rand se trăiește în România, și obligatoriu trebuie să ști limba română.

  • Virgil Herman says:

   Dar tu cum poți să concepi ,chiar dacă ai fi maghiar , ca să fi născut într-o țară , oricare ar fi , să crești acolo , să îmbărtânești acolo si să nu ști limba țării respective ???

  • Dana says:

   Helloooo, trăim în România,nu in Ungaria.Toti cei ce traiesc in aceasta tara,trebuie sa cunoasca limba română,obligatoriuuuuuuu. Dacă nu,folosesc o limba de circuit internationala. Din cate stiu,limba maghiară nu este!!!

  • Leontin Costin says:

   Sigur sa fiti ca stiu romaneste si inca f bine dar cata vreme li se accepta orice de catre institutiile statului ei cer.Incet o sa ne ia si caciula ca la prosti .

 7. Boris Rdm says:

  Nu stiu ce fac romani puri din zonele respective …..la o asa ,,Bagabonteala” parlamentară….ma astept in 2 ani sa tranversam propia tară cu pasaport ….regret profund ca nu m am nascut in acele meleaguri romanesti ….dar timpul poate imi ofera ocazia de a ma muta totusi …..ce spuneti fratilor ? Facem un efort in a ne muta resedinta …?

 8. Marius says:

  Mi-am aruncat un ochi pe saitul cncd și stupoare, președinte este Asztalos Csaba Fenenc. Oare și distinsul domn este vorbitor nativ de maghiară?

 9. Marius says:

  Bănuiesc că deja s-a făcut sesizare către CNCD, biroul teritorial Mureș. Ar fi stupid ca și în CNCD Mureș să fie tot cetățeni români vorbitori și de maghiară. Și conducătorului instituției trebuie să i se facă plângere penală. Ar fi la fel de stupid ca plângerea să fie instrumentată de un procuror și el vorbitor de limbă maghiară. Subiectul este extrem de sensibil mai ales că nu se poate purta un dialog civilizat. Doi adulți vorbitori doar de română sunt incapabili să-și schimbe convingerile, de fapt ei monologhează, darămite un vorbitor doar de română cu un vorbitor și de maghiară. O problemă majoră o au politicienii și mai cu seamă vorbitorii doar de limbă română din zonă. Nereacționând, tolerează aceste discriminări devenind complici. Deoarece suntem membrii unei comunități europene eu propun ca limbi oficiale în România să fie limba româna și limba engleză, să existe învățământ doar în aceste două limbi. Etnicii maghiari pot învăța ori în limba română ori în limba engleză. La cerere. Vi se pare obraznică propunerea mea, dragi vorbitori nativi de limba maghiară? Anunțul de angajare să condiționeze cu limba engleză, ca să nu fie discriminați nici vorbitorii nativi de română, nici vorbitorii nativi de maghiară.

 10. Ioan says:

  Ma prietene,Romania =pamant romanesc nici o data unguresc.Nu va convine aici plecati cu totii in ungaria,nu va duce dor-ul nimeni.

 11. Oare toti politistii stiu si romana? says:

  Cum la primarii exista functionari care nu stiu limba romana (pentru ca nu sunt obligati) ne punem intrebarea :

  Oare toti politistii stiu si limba romana?

  • athlos says:

   Dk. nu stie romana nu are ce cauta in politie! Aici suntem in Romania!

  • Silviu Caraba says:

   SIncer au dreptate !!!! Cum ai putea sa fi inteles de localnicii de acolo, daca nu le cunosti limba ? Stiu ca o sa spuneti ca localnicii v-a trebuii sa invete limba romana, dar pana invata ei, cum te vei intelege cu cei de acolo ?

   • Maria Nastasiu says:

    Da, într-adevăr,sunt cam grei de cap,ca să fie instare să învețe o limbă străină pe lângă limba lor hodorogită. Nu poți cere omului ce n-are. “De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!”m

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "NOAPTEA MINȚII. Fără limba MAGHIARĂ nu te poți angaja în Poliția locală Satu Mare"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/noaptea-mintii-fara-limba-maghiara-nu-te-poti-angaja-in-politia-locala-satu-mare/