NOAPTEA MINȚII. În timp ce românii din Serbia sunt epurați etnic, primarul Gheorghe Falcă este de acord cu ridicarea unui monument în Arad dedicat sârbilor deportaţi din Serbia de autorităţile Imperului Austro-ungar în Primul Război Mondial

February 18, 2014 •Timoc •Views: 3580

Potrivit paginii oficiale de internet a Primăriei Arad, condusă de Gheorghe Falcă (PDL), o delegaţie a Consulatului General al Republicii Serbia condusă de consulul general  dl. Lazar Manojlovic, alături de dl. Ognean Crîstici, preşedintele Uniunii Sârbilor din România, a avut în data de 12 februarie a.c., o întrevedere cu primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Unul din subiectele abordate în cadrul discuţiilor a fost ridicarea unui monument comemorativ în Cetatea Aradului, în memoria miilor de civili deportaţi din Serbia de autorităţile Imperului Austro-ungar în Primul Război Mondial. Pentru început, va fi amplasată în Cetate o placă comemorativă ce va servi temporar ca loc de reculegere pentru urmaşii celor care au pierit în acest lagăr şi nu va împieta planurile pentru viitoarea reconversie a întregului complex al Cetăţii Aradului. Ulterior, în locul plăcii, se preconizează ridicare unui monument comemorativ, pentru care delegaţia din Serbia a solicitat alocarea unei suprafeţe de 50×50 m pentru amplasare. ”Pentru multe ţări. printre care şi România, Primul Război Mondial a însemnat multă suferinţă şi un număr mare de victime. Municipalitatea arădeană susţine demersul realizării monumentului comemorativ dedicat civililor sârbi, integrat în planul de reconversie a Cetăţii Aradului. Considerăm că este un semn de respect faţă de memoria victimelor, cu atât mai mult, cu cât, anul acesta, se împlinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial’’ , declară primarul Gheorghe Falcă.

În timp ce primarul Aradului se manifestă atât de servil față de o doleanță a diplomației sârbești, sute de mii de români din Timoc sunt supuși unui proces violent de epurare etnică. În timp ce Serbia vrea să comemoreze memoria unor sârbi deportați de Imperiul Austro-Ungar în urmă cu 100 de ani, românii din Timoc sunt astăzi victimele unui proces violent de deznaționalizare. În loc să facă ceva pentru românii din Timoc, primarul Gheorghe Falcă are grijă de sensibilitățile sârbilor, de parcă sârbii îi plătesc salariul gras de primar.

Să vedem însă ce zic românii din Timoc…

„Nu avem nici măcar dreptul să ştim că suntem români“

Îşi strigă amarul de multă vreme întocmai ca un copil despărţit de mamă fără voia lui, dar care, ani la rând, nu a încetat vreodată să suspine după glasul ei duios, după chipul şi mângâierea maternă. Sunt românii din Timoc, peste 250.000 la număr, cărora le-a fost interzis să studieze limba română în şcoală, li s-a interzis să ridice biserici sau să participe la slujbe şi chiar să vorbească limba strămoşească într-un alt cadru decât acela din sânul familiei, scrie Oana Nistor în http://ziarullumina.ro, preluat de Romanian Global News.

Timp de aproape 200 de ani, românilor din Valea Timocului li s-a spus că, de fapt, ei nici n-ar fi români. N-au avut voie nici să studieze limba română şi istoria neamului în şcoală, nici să se roage în limba maternă. „Cu multe greutăţi ne-am confruntat până în zilele de azi, fără şcoală, fără biserică, sub o asimilaţie foarte agresivă, prin care ni se spunea că noi nu suntem români, că românii şi România sunt un neam şi o ţară vecină şi nimic mai mult”, ne spune Zavişa Jurj, preşedintele Asociaţiei pentru cultura românilor din Serbia – „Ariadnae Filum”.

Citiți materialul integral pe rgnpress.ro

FOTO: Gheorghe Falcă, primarul Aradului, servil față de sârbi, indolent față de suferințele românilor din Timoc (FOTO: INTACT IMAGES/Jurnalul National/Dan Marinescu)

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to NOAPTEA MINȚII. În timp ce românii din Serbia sunt epurați etnic, primarul Gheorghe Falcă este de acord cu ridicarea unui monument în Arad dedicat sârbilor deportaţi din Serbia de autorităţile Imperului Austro-ungar în Primul Război Mondial

 1. Silaschi Milivoi says:

  Buna, numele meu este Silaschi Milivoi si sunt presedintele sarbilor din Arad. Am participat si eu la discutia cu domnul primar Falca si nu vad de ce domnia sa ar trebui sa aiba ceva impotriva demersului nostru. Si chiar as vrea sa va anunt ca si sarbii, care chiar traiesc si muncesc in acest oras, platesc taxe si impozite la stat din care nu doar domnul primar primeste salarul ci si alti bugetari.
  Dupa parerea dumneavoastra ce ar trebui sa se intample cu sarbii din Arad?
  As dori sa va mai intreb cum sunt epurati etnic romanii in Serbia cand din cunostintele mele chiar au un reprezentant in parlamentul Serbiei.
  Daca puteti sa mentionati macar un exemplu asemanator cu lagarul de la Arad astazi in Serbia atunci puteti spune ca acolo este epurare etnica.
  Va multumesc si va doresc ca dumnezeu sa va lumineze mintea si sa va curate sufletul.

  Silaschi Milivoi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "NOAPTEA MINȚII. În timp ce românii din Serbia sunt epurați etnic, primarul Gheorghe Falcă este de acord cu ridicarea unui monument în Arad dedicat sârbilor deportaţi din Serbia de autorităţile Imperului Austro-ungar în Primul Război Mondial"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/noaptea-mintii-in-timp-ce-romanii-din-serbia-sunt-epurati-etnic-primarul-gheorghe-falca-este-de-acord-cu-ridicarea-unui-monument-in-arad-dedicat-sarbilor-deportati-din-serbia-de-autoritatile-imperul/