NOAPTEA MINȚII. În timp ce Ungaria REFUZĂ să returneze României averea Gojdu, slugarnicul primar al Aradului înființează secție în limba maghiară la Teatrul “Ioan Slavici“

March 11, 2014 •Arad •Views: 13363

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă (FOTO: relitatea.net)

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă (FOTO: relitatea.net)

Potrivit arq.ro, primarul Aradului, Gheorghe Falcă a primit în dta de 4 martie a.c. vizita noului ambasador al Ungariei în România, Excelența Sa Zákonyi Botond. La întâlnire au mai participat Magdo Janos, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, András Pál, secretar al ambasadei și Levente Bognar, viceprimarul municipiului Arad.

Gheorghe Falcă a prezentat câteva din proiectele municipalității care speră se se bucure susținere din partea ambasadorului și a Ministerului Culturii, respectiv înființarea unei secții de limba maghiară la Teatrul “Ioan Slavici“, punerea în valoare a relicvelor Revoluției de la 1848 din colecția Muzeului sau extinderea și reabilitarea Parcului Reconcilierii  care se va realiza în acest an.

Între timp, Ungaria refuză să permită României să amplaseze o statuie a mitropolitului Andrei Șaguna la Gyula. Motivul: Mitropolitul Andrei Șaguna a fost antimaghiar. Ridicării unei statui a Mitropolitului Andrei Șagura s-au opus deopotrivă oameni politici de pe tot spectrul politic de la Budapesta și ziariști (mai multe aici).

De ani de zile Ungaria împiedică punerea in aplicare a testamentului lui Emaniul Gojdu, avocat de succes și patriot ardelean de origine aromână. Între 1998 și 2004 s-au purtat discuții între guvernul României și cel al Ungariei, încercându-se restituirea patrimoniului Fundației Gojdu. Însă, 2005 Guvernul Tăriceanu încheie cu guvernul maghiar un act juridic prin care Patrimoniul este re-naționalizat, Fundația Gojdu (în varianta gândită de Emanuil Gojdu) este desființată, iar Testamentul este “anulat”. Se înființează prin acest act “Fundația Publică Româno-Ungară Emanuil Gojdu”, persoană juridică lipsită de orice bază documentară și în contradicției cu voința testamentară a lui Emanuil Gojdu. Această fundație este condusă de un Consiliu Director. Atitudinea Ungariei în acest caz a fost una total ostilă României, iar atitudinea Guvernului Tăriceanu a fost una evidentă de trădare a intereselor românești (mai multe aici).

Vezi și NOAPTEA MINȚII. Din solidaritate, Gheorghe Falcă iluminează primăria Arad în culorile drapelului Ucrainei. Falcă, de românii tăi din Pungești, Nadăș sau Roșia Montană ai auzit?

Tags: , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

6 Responses to NOAPTEA MINȚII. În timp ce Ungaria REFUZĂ să returneze României averea Gojdu, slugarnicul primar al Aradului înființează secție în limba maghiară la Teatrul “Ioan Slavici“

 1. A. B. says:

  Dar comunitatea maghiară din Arad, de doar 15 mii de capete, are deja un teatru, într-o altă clădire (str. Episcopiei nr. 15), în limba maghiară, încă din 2007, finanţat de primăria municipiului şi consiliul local, vezi: http://www.akamara.ro/ro!

 2. la ce va asteptati de ala acest maimutoi!asa oameni,asa primar…a fost ales ca si BOC..BOC…BOC.

 3. Aici functioneaza o echitate dintr-aia, sovietica, de tipul: Ei ne-au luat petrolul, in schimb noi le-am dat griul!

 4. dac liber says:

  DE-AR ADORMI CU TOT ,CA-TI STA MINTEA-N LOC CE POT FACE JAVRELE POLITICE DIN DESTINUL NATIEI PT PROPRIUL INTERES.

 5. gaf says:

  cica asta e “mot!” ce sluga lesinata si puturoasa acest primar cu care s-a procopsit aradul. “mot” din Brad. te apuca greata de cum ii vezi mutra de sluga. asta lingea si pe langa statuia Ungaria Mare demnitari din Ungaria… o rusine locala.

 6. Paul Snaider says:

  Noaptea mintii !? Hm ! E noaptea tradarii nationale ce dureaza de 24 de ani !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "NOAPTEA MINȚII. În timp ce Ungaria REFUZĂ să returneze României averea Gojdu, slugarnicul primar al Aradului înființează secție în limba maghiară la Teatrul “Ioan Slavici“"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/noaptea-mintii-in-timp-ce-ungaria-refuza-sa-returneze-romaniei-averea-gojdu-slugarnicul-primar-al-aradului-infiinteaza-sectie-in-limba-maghiara-la-teatrul-ioan-slavici/